- Nå kjenner jeg tårene komme

Kolossen Kurt Asle tok sin første etappeseier.

(Dagbladet.no): - Jeg er utrolig glad, nå kjenner jeg tårene komme, sier Kurt Asle Arvesen etter den fantastiske seieren på dagens ellevte etappe i Tour de France.

Og avslutningen var usedvanlig spennende.

Bruddet på tretten mann gikk nesten helt inn, før Kurt Asle Arvesen forsøkte å støte fra fra de andre noen korte kilometer før mål.

Sveitseren Martin Elmigers manglende vilje til å hjelpe med å dra fra så ut til å ødelegge for nordmannen, men selv om han måtte ligge i front hele veien den siste stunden, viste Arvesen enorm styrke inn mot mål.

Kurt Asle nektet å slippe noen forbi seg, og tok sin første etappeseier i Tour de France - bare noen centimetre foran luringen Elmiger.

- Jeg har jobbet for dette siden 2004, dette er bare en stor dag for meg, sier Arvesen til TV 2.

- Jeg må få takke mor og far, min kone Nina, og alle lag jeg har kjørt for. Jeg kan ikke begynne å nevne navn, for da glemmer jeg noen, men alle som har hjulpet meg vet hvem de er, sier Kurt Asle.

Etter løpet spurte også danske TV 2 om han var så glad at han kunne kjøre etappen en gang til, slik lagkamerat Jens Voigt sa det en gang.

KJEMPEN: Kurt Asle Arvesen så ut til å bli senket av en lite hjelpsom sveitser, men nektet å slippe noen forbi seg de siste kilometerne inn mot mål. Foto: REUTERS/SCANPIX
KJEMPEN: Kurt Asle Arvesen så ut til å bli senket av en lite hjelpsom sveitser, men nektet å slippe noen forbi seg de siste kilometerne inn mot mål. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Nei, nå vil jeg opp på podiet og kysse jentene, svarte Arvesen da.

Har vunnet i alle de store

Det taktiske spillet inn mot mål holdt på å ødelegge for Kurt Asle Arvesen, men nordmannens kjempekrefter ble avgjørende.

- Jeg følte meg utrolig bra hele dagen. Det er alltid hektisk mot slutten, men jeg hadde gode bein, og det holdt, sier Arvesen.

Nå har nordmannen seier i både Tour de France og Giro d\'Italia, det hele i tillegg til lagseier i Spania Rundt.

- Dette er helt utrolig fantastisk. Dette er et stort løp og en stor ære for en liten Eresfjording. Nå har jeg egentlig seier i alle klassikerne, det neste målet får bli en individuell seier i Spania Rundt, smiler Arvesen.

Sportssjef i CSC Bjarne Riis hadde ikke bare etappeseieren å smile for. Arvesens prestasjon betyr at Team CSC er tilbake i ledelsen i lagkonkurransen.

- Jeg sa i morges at han kunne kjøre med siden jeg trodde han kunne vinne. Og han tok sjansen og klarte det. Det betyr mye for laget, sa Riis til dansk TV 2.

- Nå kjenner jeg tårene komme

Hushovd sikret mer norsk glede

Thor Hushovd gjorde den norske dagen komplett på den ellevte etappen, ved å sikre både mellomsprintpoeng, og vinne spurten i hovedfeltet.

Hushovd ble nummer 13, tok inn fem poeng på Oscar Freire, som nå har et forsprang på 21 poeng i kampen om den grønne trøya.

Cadel Evans beholder den gule trøya, ett sekund foran Frank Schleck.

Kurt i tidlig brudd

Etter bare tre kvarter gikk bruddet der Kurt Asle Arvesen var sentral.

En gruppe på tretten mann, med sterke navn som blant andre Fabian Wegmann fra Gerolsteiner, Liquigas\' Filippo Pozzato og Thor Hushovds lagkamerat Dmitri Fofonov, fikk etter hvert en luke på opp mot et kvarter ned til hovedfeltet, som ikke klarte å ta særlig innpå.

Åtte kilometer fra toppen på Col de Portel prøvde Cofidis-rytteren Amaël Moinard å stykke fra de andre i utbrytergruppen, og opparbeidet seg et forsprang på halvannet minutt.

- Nå kjenner jeg tårene komme

Men resten av bruddet lot aldri Moinard slippe unna, og etter hvert som avstanden nedover til hovedfeltet aldri minket, ble det snart klart at en av de tretten offensive kom til å vinne etappen i Foix.

Dramatisk avslutning

Kurt Asle Arvesen gjorde en stor jobb for utbryterne ved å ta sine turer foran, og hang også godt med da forsøkene kom de siste kilometerne før mål.

Med fire kilometer igjen startet dramatikken.

Arvesen og sveitsiske Martin Elmiger fra AG2R forsøkte å stikke, men sveitseren nektet å hjelpe til med å dra, og det hele så ut til å mislykkes da Ballan kom opp til de to, og fikk følge av enda en rytter.

Men de siste metrene inn mot mål, da Arvesen måtte dra fram spurtegenskaper vi sjelden får sjansen til å se, da var det klart for nok en stor norsk dag i Touren.

Først inn mot mål i oppløpet holdt han konkurrentene fra seg, og knuste resten på den ellevte etappen.

Ganske enkelt utrolig.

PS. Den ellevte etappen kom på en helsvart dag for Barloworld. I tillegg til Dueñas Nevados dopingutkastelse, ble columbianske Felix Cardenas andre mann til å stå av etappen på grunn av skade. 

Med kaptein Mauricio Solérs tidlige exit, er laget nå nede i fem mann.

OVERLYKKELIG: Kurt Asle Arvesen kjente tårene komme bak kjempegliset etter å ha gått først over målstreken.