VANT: Marit Bjørgen (i midten) vant klart foran Therese Johaug (t.v.) på lørdagens 10 kilometer klassisk. Charlotte Kalla ble nummer tre. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VANT: Marit Bjørgen (i midten) vant klart foran Therese Johaug (t.v.) på lørdagens 10 kilometer klassisk. Charlotte Kalla ble nummer tre. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Nå klarer endelig Bjørgen å gå på rubbeski

- Har ofte fungert veldig dårlig.

Endelig fikk Marit Bjørgen (33) følelsen av at også hun behersker å gå på rubbeski. Slik har det slett ikke alltid vært.

- Dette var en god bekreftelse på at også det fungerer. Ofte har det fungert veldig dårlig, og jeg har hatt lite tro på det. I dag følte jeg på 1. runden at jeg bare kunne gå, gå, gå, sa Bjørgen etter å ha slått knockout på konkurrentene i OLs generalprøve i Toblach.

Therese Johaug på 2.-plass ble slått av Bjørgen med 36,7 sekunder på den klassiske 10-kilometeren. Seieren var Bjørgens fjerde for sesongen i verdenscupen.

Det skjedde på et tungt føre der det ikke var lett å velge riktig ski og smurning. De norske smørerne mente at både rubbeski og ski med klisterdekning ville fungere.

Valgets kval Opp gjennom karrieren har Bjørgen som oftest foretrukket konservativ dekning med klister der det har vært mulig.

Lørdag gjorde hun ikke det. Og hun lyktes. Det gir selvtillit. Et slikt føre som det var i Toblach lørdag, kan fort bli realiteten når løperne kommer til Sotsji også. De glipptakene Bjørgen hadde under løpet karakteriserte hun som rene «tjuvglipp».

- Jeg er veldig fornøyd, og det var en god følelse. Jeg kjenner at jeg har overskudd i kroppen og at jeg kan gå lett og godt på ski, sa 33-åringen.

I Lillehammer før jul ble Bjørgen utklasset på den klassiske 10-kilometeren av Justyna Kowalczyk, som bare ble nummer fem lørdag. Og i NM 16. januar kom Bjørgen på 3.-plass og ble slått av Therese Johaug med hele 1.10 minutter.

- Jeg var ikke så bekymret etter løpet i NM. Skiene var ikke optimale, og kroppsmessig var følelsen god. Det var godt å toppe formen i dag, ikke minst med tanke på det som skje videre, mente Bjørgen, som også går søndagens skøytesprint i Dolomittene.

Kowalczyk Nevnte Kowalczyk gikk sin svakeste klassiske 10-kilometer på mange år. Sist gang hun tapte en klassisk 10 kilometer var da Bjørgen ble verdensmester på distansen i Oslo i 2011.

Muligens slet Kowalczyk med dårlige ski. Det fikk vi ikke svaret på. Den polske maskinen snakket ikke med noen i pressesonen.

Bjørgen lot seg ikke finte ut av hun som lenge har vært regnet som storfavoritt til OL-gull på distansen.

- Det kan være mange grunner til at hun gikk dårlig, det kan være dagsformen, og det er ulikt hvordan kroppen reagerer etter å ha vært i høyden, mente Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen lot seg imponere av løpet til veteranen.

- Jeg tror nok kanskje at hun hevet seg noen hakk siden sist hun konkurrerte. Det virket som hun har respondert godt på den treningen vi har lagt ned den siste tiden.

- Du var aldri skeptisk etter at hun ble knust i NM?

- Nei, egentlig ikke. Det viktigste var at Marit selv sa at kroppen fungerte bra. Og så hadde nok NM litt med ski å gjøre, sa Kristiansen.

(NTB)