DEL TO:  I «Uppdrag Granskning» som sendes onsdag, er det blodverdier fra 2000-tallet og OL i Salt Lake City som kommer under lupen. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl
DEL TO: I «Uppdrag Granskning» som sendes onsdag, er det blodverdier fra 2000-tallet og OL i Salt Lake City som kommer under lupen. Illustrasjonsfoto: Aleksander NordahlVis mer

Nå kommer del to av den omdiskuterte dopingdokumentaren

Retter søkelys mot norske langrennsløpere igjen.

(Dagbladet): I fjor skapte det svenske programmet «Uppdrag Granskning» store overskrifter med sin dokumentar «Blodracet i skisporten».

Dokumentaren kastet stygge mistanker om juks og fanteri i internasjonal langrennssport på 1990-tallet.

Av nordmenn ble Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass navngitt i forbindelse med unormalt høye blodverdier.

Sendes onsdag Onsdag sendes del to av SVT-dokumentaren i Sverige. Denne gangen tar den for seg blodverdier på 2000-tallet.

- Det er blodverdier som gir et mørkt bilde av sporten. Ikke minst av OL-konkurransene i Salt Lake City i 2002, skriver programmet på sin hjemmeside.

- Jeg tror ikke at noen av konkurransene var rene, sier professor Don Catlin, som var ansvarlig for anti-dopingarbeidet i Salt Lake City, i dokumentaren.

- Interessant tallmateriale om nordmenn I januar fortalte prosjektleder og programansvarlig for «Uppdrag Granskning», Nils Hanson, at norske utøvere - igjen - vil være en sentral del av dokumentaren.

- Vi sitter på interessant tallmateriale om norske, svenske og finske utøvere. Og selvsagt fra andre nasjoner, sier Nils Hanson til Dagbladet.

Han ville ikke si noe om de kom til å navngi utøvere de mener har unormale blodverdier, slik blant andre Dæhlie, Jevne og Mikkelsplass ble i del 1.

Den første delen av dokumentaren ble sendt midt under ski-VM i Val di Fiemme i fjor, og skapte stor ståhei.

Det er Hanson sikker på at det blir denne gangen også.

- Denne gangen vil diskusjonene gå på innholdet i dokumentaren, og ikke om selve programmet og våre metoder, hevdet Nils Hanson overfor Dagbladet i januar.