Nå kommer dopspørsmålene

Tar Sara OL-medalje, begynner spekulasjonene.

DET ER all grunn til å være forberedt og ærlig:

• • Fortsetter Sara Nordenstam den utrolige framgangen på finalen på 200 meter bryst i natt, kommer det en serie spørsmål om hvordan dette har vært mulig.

De dreier seg ikke om hvilken favorittsjokolade hun har sluttet å spise for å være i stand til å svømme så fort de siste månedene.

Forklaringen på den norske svømmesensasjonen har nettopp vært et radikalt nytt kosthold med mindre sjokolade og annet søtt, et helt nytt regime hos fysioterapeuten tilpasset Saras svømmekropp og en oppriktig gjennomgang av 25-åringens innstilling til de daglige treningsrutinene etter det skuffende europamesterskapet tidlig i våres.

Siden det har hun opplevd et personlig rekordras du må lete lenge etter i svømmestatistikkene for å finne maken til.

I GÅR kunne du høre Sara boblende glad snakke om mulighetene etter forsøket. I dag tidlig brøt hun på svensk i intervjuene i lykkerus over å ha oppnådd den fjerde beste tida i semifinalen. Det som skjer framstår like uforstålig for henne selv:

- Helt til EM-fiaskoen gjorde Sara bare 96 prosent av det hun kunne. Forandringen kom da hun måtte ta et oppgjør med sin egen satsing, og begynte å gjennomføre idrettshverdagen maksimalt, sa Bjørn Harald Olstad til meg i dag tidlig da vi snakket om hvordan det er mulig å bli så bra så raskt.

Olstad er daglig leder i Lambertseter Svømmeklubb. Den er på få år blitt Norges største med imponerende 1600 medlemmer og et helhetlig syn på svømmesporten. Denne Oslo-klubben står for en miljøprofil og livslang idrettsglede som er hovedårsaken til at Sara for fire år siden byttet sitt svenske statsborgerskap med et norsk pass.

EKSTREM FRAMGANG: Sara Nordenstam har hatt en fantastisk positiv utvikling i bassenget de siste månedene. Slikt kan det bli ubehagelige spørsmål av, skriver Esten O. Sæther. Foto: Mark J. Terrill, AP/Scanpix
EKSTREM FRAMGANG: Sara Nordenstam har hatt en fantastisk positiv utvikling i bassenget de siste månedene. Slikt kan det bli ubehagelige spørsmål av, skriver Esten O. Sæther. Foto: Mark J. Terrill, AP/Scanpix Vis mer

NÅ JOBBER hun i lokalklubben der hun startet sporten sin som 10-åring. Siden familien flyttet til Norge, er svenske Sara blitt et kroneksempel på hvordan norsk idrett helst utvikler idrettsheltene våre. Hun har gått toppidrettsgymnas, prøvd en individuell idrettslig karrierevei som svømmestudent i USA, for så heller å satse på nytt i det vante klubbmiljøet på Lambertseter.

Det var under USA-oppholdet at hun valgte å bli norsk. Den følelsesmessige årsaken til det, forklarte Sara i et vakkert avskjedsbrev til sine svenske svømmevenner på nettstedet simma.nu 11. juni 2004.

25-åringen er en skikkelig jente. Hun har ikke vært i nærheten av de snarveiene som gjør at hver sensasjonell framgang vil bli møtt med spekulasjoner, men er bare en OL-medalje fra å bli et eksempel på hvorfor dopingondet mørkelegger idrettsgleden. De vanskelige spørsmålene kommer uansett uskyld.

FOR SJELDEN har en rutinert, voksen svømmer på internasjonalt nivå opplevd lignende uttelling på et nytt treningsregime. Etter at landslagssjef Petter Løvberg tok Sara ut av EM-konkurransen i mars og forlangte full konsentrasjon for å satse videre på henne, er prestasjonene helt forandret.

Den personlige rekordlista ser slik ut:

• • Allerede 4. mai, bare halvannen måned etter krisemøtet, perset Sara med 2.31,27 i Eriksbadet i Stockholm.

• • I Frognebadet 2. juni fulgte hun opp med ny rekord på 2.28,25.

• • 10.juni var hun oppe på femteplass på distansen under første del av storstevnet Mare Nostrum i Barcelona med ny bestetid på 2.27,48, og klarte OL-kravet for første gang.

Nå kommer dopspørsmålene

• •  To dager seinere gikk det enda raskere i stevnets andre konkurranse i Monaco der Sara svømte inn til 2.27,13; konkurransens nest beste tid.

• • I går satte hun ny nordisk rekord i OL-forsøket med 2.24,47.

• • I dag kom 2.23,79 og en ny overraskende Europarekord.

Til sammen blir det en framgang på mer enn sju sekunder i løpet av drøye tre måneder. Det er spesielt selv i en sport der rekordene faller på mange distanser i Vannkuben i Beijing.

FORELØPIG ER svømming den største norske suksessen i OL. Det er all grunn til å være stolt av måten lederne, trenere og topputøverne har utviklet sporten sin på. I løpet av de siste årene er det skapt flere sterke lokale klubbmiljøer med nytenkende, kompetente trenere som landslagssjef Petter Løvberg kunnskapsrikt og raust har utnyttet til å skape en sterk nasjonal enhet.

I bunn er det årsaken til framgangen både for Sara Nordenstam og de andre svømmerne bak det norske rekordraset. Desto større grunn er det til å tåle spørsmålene som følger den raske utviklingene. De skal stilles til alle uansett hvilket forhold den nasjonale sportskulturen har til doping.

Sportstida for smågodt er forbi for alltid.