FÅTT OPP DAMPEN: England har slitt så langt i VM. Etter skuffende kamper mot USA og Algerie viste engelskmennene en annen side mot Slovenia i går. Det kan være starten på det som skal komme, tror ekspertene Dagbladet har snakket med. Foto: Schalk Van Zuydam / AP.
FÅTT OPP DAMPEN: England har slitt så langt i VM. Etter skuffende kamper mot USA og Algerie viste engelskmennene en annen side mot Slovenia i går. Det kan være starten på det som skal komme, tror ekspertene Dagbladet har snakket med. Foto: Schalk Van Zuydam / AP.Vis mer

- Nå kommer England

Capellos menn er på stigende kurve, hevder ekspertene.

||| (Dagbladet): «Bring on the Germains» skriver den engelske supertabloiden The Sun.

Det er snakk om søndagens gigantmøte mellom Tyskland og England, en av de ypperste klassikerne i fotballen.

Tidligere Sheffield United-spiss og nåværende sportssjef i Strømsgodset, Jostein Flo, tror England slår tyskerne i åttedelsfinalen.

- England har jo helt tydelig slitt med presset tidligere i turneringen. Aller tydeligst har det kanskje vært på Wayne Rooney. Men nå er første hinder passert, de har tatt seg videre fra gruppespillet og er på en stigende kurve, sier Flo til Dagbladet.

- Presset vil avta. Nå kommer England, spår Godset-sportssjefen.

Annet engelsk lag
Tidligere Mainz-trener og storscorer i Bundesliga, Jørn Andersen, viser til hsistorien.

Storlag som sliter i starten har en en tendens til å spille seg opp, mener han.

- Det har jo vært vist før, at lag som begynner tregt kommer utover i turneringen. For England kan det være helt avgjørende at de viste seg fra en positiv side mot Slovenia. Det var et helt annet engelsk lag utpå der i går, sier han til Dagbladet.

Rekdal skeptisk
Aalesund-trener og TV2-ekspert Kjetil Rekdal er litt mer usikker.

- England har ikke spilt på sitt beste, og ikke fått til noe særlig, men i går var det bedring. De har langt fra vært gode, men hvis alle har dagen samtidig mot Tyskland vet man aldri, sier Rekdal til Dagbladet.

Den tidligere Herta Berlin-spilleren og treneren mener tyskerne går inn i kampen som klare favoritter.

- Så langt har tyskerne vært klart bedre enn England. De spiller attraktiv og positiv fotball. Fra å være akterutseilt har de fått stablet på føttene et ungt og positivt mannskap.

- Det motsatte av Frankrike altså, sier Rekdal.

Også Jørn Andersen er imponert over Tyskland.

På forhånd tippet nordmannen, som er bosatt i Tyskland, at landet ville skuffe stort i VM.

- Før VM holdt jeg England som en av favorittene, og Tyskland som en av lagene som ville skuffe. Nå har England skuffet, og Tyskland imponert, men ingen av dem er på nivået til Argentina eller Brasil, sier Andersen, som mest av alt er imponert av Chile.

Bedre lagsammensetting
Jostein Flo mener Fabio Capello har adressert problemene som preget England i starten av VM.

ENGLAND-OPTIMIST: Jostein Flo. Foto: Dagbladet.
ENGLAND-OPTIMIST: Jostein Flo. Foto: Dagbladet. Vis mer

Mot Slovenia var Emile Heskey byttet ut med målscorer Jermain Defoe.

I tillegg var Aaron Lennon vraket til fordel for James Milner.

- Tidligere har kanskje lagsammensetningen vært litt feil. I starten greide de aldri utnytte styrkene til Heskey. Da er det bedre å bruke Defoe, som er en bedre fotballspiller.

- I tillegg har keeperbyttet vært vellykket. James er sikrere, sier Flo, som før VM tippet England mot Spania i VM-finalen.

Den tidligere englandsproffen tror på en dramatisk kamp på søndag.

- Det kommer til å bli drama. Det er mye historie involvert for begge lagene, og kampen kommer nok til å preges av stemningen rundt.

Skader på nøkkelspillere
Fire dager før åttedelsfinalen sliter tyskerne med skader på nøkkelspillere.

Mezut Özil, Bastian Schweinsteiger og Jerome Boateng fikk alle smeller i gårsdagens kamp mot Ghana.

TYSK LURERI: Jørn Andersen tror både Mezut Özil og Bastian Schweinsteiger blir klar til søndag. Foto: Erik Berglund / DAGBLADET.
TYSK LURERI: Jørn Andersen tror både Mezut Özil og Bastian Schweinsteiger blir klar til søndag. Foto: Erik Berglund / DAGBLADET. Vis mer

Schweinsteiger ble byttet ut ti minutter før slutt med en muskelskade i låret, mens Jerome Boateng gikk ut noen minutter tidligere med et ryggproblem.

Status på Özil, gårsdagens matchvinner, er fortsatt uklar.

Etter kampen lå Werder Bremen-spilleren i gresset med tydelige smerter.

Psykologisk spill
- I dagene fremover vil tyskerne sikkert så endel tvil om dem, men jeg tror det tyske legeteamet får spillerne klare, sier Jørn Andersen.

- Hvis de mot formodning ikke skulle bli klare vil Schweinsteiger spesielt bli savnet. Han er hodet i laget, og har en føringsrolle på landslaget, slik han har det på Bayern München, sier han.

Andersen melder om elektrisk VM-stemning i Tyskland.

- Stemningen rundt i byene er like spent som da det var VM her i 2006. Det er alltid noen som tror Tyskland skal vinne hele mesterskapet, men det er ikke mange, sier han.

Vinneren av England - Tyskland møter sannsynligvis Argentina, som møter Mexico i sin åttedelsfinale, i kvartfinalen.

MÅ HA DAGEN: Alle de engelske nøkkelspillerne må ha dagen om Tyskland skal slås, mener Rekdal. Foto: Eirik Birkeland / DAGBLADET.
MÅ HA DAGEN: Alle de engelske nøkkelspillerne må ha dagen om Tyskland skal slås, mener Rekdal. Foto: Eirik Birkeland / DAGBLADET. Vis mer

Ved å bli nummer to i sin gruppe ville Tyskland møtt USA, og eventuelt vinneren av Uruguay og Sør Korea i neste kamp.

- Det var et tema i Tyskland i går, at man kanskje burde unngå seier mot Ghana og bli nummer to i gruppa, for på den måten å heller få enklere motstand i åttedelsfinalen og kvartfinalen.

- Presset ble nok for stort. Man turte ikke risikere noe, sier Andersen.

USIKKER: Bastian Schweinsteiger og Mezut Özil pådro seg smeller mot Ghana. Foto: John Macdougall / AFP.
USIKKER: Bastian Schweinsteiger og Mezut Özil pådro seg smeller mot Ghana. Foto: John Macdougall / AFP. Vis mer