Nå kommer kunstgresset tilbake i engelsk fotball

Ble bannlyst for 19 år siden.

ELSKET OG HATET: Kunstgress på fotballbaner er elsket og hatet over hele verden. Nå tyder mye på at det er på vei til engelsk fotball.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ELSKET OG HATET: Kunstgress på fotballbaner er elsket og hatet over hele verden. Nå tyder mye på at det er på vei til engelsk fotball. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Kunstgress kan være tilbake i engelsk fotball neste sesong etter at et flertall av klubbformennene på nivå tre og fire stemte for å tillate slikt underlag.

Representanter for klubber i 1. og 2. divisjon møttes torsdag, og 29 av 48 stemte for et endringsforslag som åpner for at tredjegenerasjons kunstgress med FIFA-kategorien 2 stjerner kan brukes i kamper neste år.

Endringen vil gjelde kamper i de to divisjonene, ligacupen og cupturneringen for 1.- og 2.-divisjonslag.

Kunstgress ble bannlyst i profesjonell fotball i England for 19 år siden, på grunn av frykt for skader og misnøye med måten ballen spretter på slikt underlag. Englands fotballforbund (FA) besluttet imidlertid i mars at kunstgress kan benyttes i FA-cupen denne sesongen.

Siden kunstgress ikke kan brukes i seriekamper var det likevel utelukket at noen av klubbene på høyere nivå ville bytte underlag.

Etter torsdagens uformelle avstemning vil et nytt regelverk bli utformet og saken tas opp til formel avstemning mot slutten av året.

Tidligere i måneden vant Wales 2-1 borte over Andorra i en EM-kvalifiseringskamp på kunstgress. Landslagssjef Chris Coleman og Real Madrid-spiller Gareth Bale kritiserte underlaget, og Bale sa det var «det verste jeg har spilt på».

I Norge spilles en stor andel av eliteserieklubbene sine hjemmekamper på kunstgress. Neste års VM-sluttspill for kvinner i Canada, der Norge er blant de kvalifiserte lagene, vil i sin helhet bli spilt på kunstgress.

(NTB)