Eliteserien

«Nå ler de av meg»

Bodø/Glimt-stopperen Marius Lode (28) står foran en spennende vinter etter å ha vunnet to seriegull, og spill på landslaget. Men veien dit har vært lang, forteller jærbuen.

PROFIL: Marius Lode er blitt en av de mer profilerte spillerne i Bodø/Glimt-troppen. Foto: Carina Johansen / NTB
PROFIL: Marius Lode er blitt en av de mer profilerte spillerne i Bodø/Glimt-troppen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bodø/Glimts stjernestopper kan se tilbake på to fabelaktige år. Ikke bare har han vunnet to strake seriegull med klubben på Aspmyra, han har også vært med å beseire Roma 6-1 i Conference League.

Drømmesesongene har ledet til at han også har fått plass blant Ståle Solbakkens utvalgte på det norske landslaget.

Men for et par år siden hadde nok de færreste trodd at den tidligere Bryne-spilleren skulle være en av norsk fotballs mest ettertraktede spillere.

Spist opp av nervøsitet

Den som kanskje hadde trodd minst på det var 28-åringen selv. Lode forteller om ei tid da det rett og slett ikke var spesielt moro å utøve lidenskapen sin.

- På fotballbanen kunne jeg tenke «nå ler de av meg» eller «nå er folk forbanna på meg» uansett hva jeg gjorde. Jeg tenkte på det hele tiden, forteller midtstopperen til Dagbladet.

- Da jeg var yngre ble jeg spist opp av nervøsitet. Jeg merka da jeg var utpå der at jeg ble rastløs, og måtte gjøre noe. Jeg måtte forsøke å være borti ballen, eller delta i spillet.

Lode forteller at han nylig snakket med sin tidligere lagkamerat i Bryne, Vegard Landro, som kunne vise til ei tid da Lode på ingen måte liknet den rolige og standhaftige midtstopperen han er kjent som i dag.

BRYNE-GUTT: Marius Lode startet sin eventyrlige karriere i Bryne. Foto: Carina Johansen / NTB
BRYNE-GUTT: Marius Lode startet sin eventyrlige karriere i Bryne. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Jeg husker han sa «gi meg ballen, så gjør jeg feilen, så slipper du å tenke på det». Han sier det er gøy å se meg nå, humrer Bodø/Glimts stopperkjempe.

Han forteller at han alltid gledet seg til å spille fotballkampene, og kjente på entusiasmen over å være fotballspiller. Men at det kom til et punkt der nervøsiteten og prestasjonsangsten tok overhånd.

- Det har vært veldig tøft med fotballen til tider, man har et forventningspress. Da har alt knytt seg. Men så fort fotballen ble lagt vekk, så har jeg kost meg og hatt det fint, forteller Lode.

Svaret på mange av de spørsmålene og usikkerheten som hadde spredd seg i jærbuen ble stilt i retning Bjørn Mannsverk.

Altoppslukende fotball

Den mentale treneren i Bodø/Glimt har tidligere blitt hyllet av både Ulrik Saltnes og Erik Botheim for måten han har vært med å endre tankesettet til mange av spillerne.

Også Marius Lode forteller om hvordan Glimts mentale trener har fått han til å se nytt på tilværelsen som fotballspiller.

- I 2018, da jeg skulle velge veien videre, så spurte Bjørn om hvorfor jeg kom til Bodø. Hovedgrunnen var fordi jeg ville vise at jeg var god nok for Eliteserien, sier Lode.

PUBLIKUMSFAVORITT: Marius Lode har vært med på hele Bodø/Glimt-reisen. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino.
PUBLIKUMSFAVORITT: Marius Lode har vært med på hele Bodø/Glimt-reisen. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino. Vis mer

- Da stilte han et brutalt ærlig spørsmål om hvor det var mest sannsynlig at jeg skulle oppnå den drømmen. Jeg mente det var i Bodø, og da valgte jeg å brette opp ermene og bli.

Siden har de to arbeidet sammen, og etter hvert som tiden har gått har Lode fått utløp for mye av usikkerheten på banen ved å snakke med Mannsverk.

- Da jeg begynte å gi litt faen gikk det bedre. Jeg hadde snakket mye med Bjørn, men jeg skjønte det mer og mer etter samtalene våre, sier Lode.

- Fotballen hadde betydd for mye, min egen lyst til å lykkes ble min største hindring. Jeg hadde vært for nervøs og for knytt framfor å nyte ting og heller omfavne utfordringene.

MESTERE: Marius Lode og lagkamerat Vegard Leikvoll Moberg har kunnet løfte to seriegull sammen. Foto: Mats Torbergsen / NTB
MESTERE: Marius Lode og lagkamerat Vegard Leikvoll Moberg har kunnet løfte to seriegull sammen. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer

- Hva er det du gjør forskjellig nå, som du ikke gjorde da?

- Jeg tror ikke jeg gjør så mye forskjellig, men det handler om å skjønne om at det er bare fotball. Det er ingen som har dødd, og det er ingenting som er ødelagt, sier Lode.

- Fotballen er så uviktig, men samtidig så viktig. Det er viktig at det ikke er altoppslukende. Før kunne jeg irritere meg over en feil, og det kunne ødelegge resten av kampen. Nå er det en del av gamet.

- Glemmer det humane aspektet

Før sesongen 2018 i Bodø/Glimt hadde Lode hatt en prat han karakteriserer som «ærlig og rimelig» med trenerteamet der han fikk beskjed om at det kanskje ville være best for ham å se på mulighetene for en overgang.

Den gangen var både Viking og Aalesund aktuelle destinasjoner for 28-åringen. Selv tok han et valg han ikke angrer på i etterkant.

- Jeg trente hardere enn noen ganger før, og det var nok en «gamechanger». Noen gang tenker man for mye, og fotballen har betydd for mye. Noen ganger må man bare gi faen, sier Lode.

STOPPERKJEMPEN: Marius Lode tok sjansen han fikk i Bodø/Glimt, og så seg aldri tilbake. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
STOPPERKJEMPEN: Marius Lode tok sjansen han fikk i Bodø/Glimt, og så seg aldri tilbake. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Jeg kom på treninger og tenkte «ja ja, de vil selge meg uansett», og da hadde jeg hadde ingenting å tape. Det fikk briste eller bære. Og siden har jeg hatt et annet tankesett, og det har gitt positivt utslag.

Han forteller at han selv ser på det hele som en solskinnshistorie både for ham selv og for Bodø/Glimt. Lode glemmer uansett usikkerheten han kjente på før, og kritikken han fryktet.

- Tror du at de som kritiserer hardest tidvis glemmer at dere er vanlige folk dere også?

- Jeg tror man glemmer det humane aspektet noen ganger. Når man blir en offentlig person, og man kaster seg ut i det, så må man nok tåle at folk har meninger om det, sier Lode.

- Mange som holder på med det tenker at «ja ja, så lenge de er offentlige og holder på med de liker det, så må de tåle å bli slakta og kritisert». Jeg er enig, men det går en grense. Til syvende og sist så er det et annet menneske som holder på med disse tingene.

ÅPNER OPP: Å være sårbar og ærlig med seg selv har blitt en av styrkene til Marius Lode. Foto: Mats Torbergsen / NTB
ÅPNER OPP: Å være sårbar og ærlig med seg selv har blitt en av styrkene til Marius Lode. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer

Selv er Lode klar på at den mentale treningen, og å innrømme for seg selv at inni mellom så kan ting være litt vondt, har hjulpet ham med å overkomme både egen prestasjonsangst, og frykten for hva andre tenker.

- Folk har meninger om deg, og om du lar det styre deg, så blir det en byrde. Som Bjørn (Mannsverk, jour.anm) har sagt, så er ikke det ting jeg kan kontrollere, eller bry meg om. Det jo litt skummelt inni mellom, men det er så spennende med alle mulighetene som kommer i kamper og i fotballen generelt, sier Lode, som selv mener at han kanskje er en «late bloomer» fordi han har turt å være ærlig med seg selv.

- Det å tørre å være sårbar og innrømme at alt ikke alltid er rosenrødt, er den virkelige styrken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer