Nå ler ikke svenskene av norsk hockey

Søta Bror gratulerer etter bragden natt til torsdag.

(Dagbladet.no): Joda, selvsagt er svenskene fortsatt storebror med stor S i ishockey, og Norge lillebror med stor L.

Men det er ikke lenger like enkelt for «Søta Bror» å hovere over stusselige norske hockeyprestasjoner. I natt kvalifiserte Norge seg til mellomspillet i VM, med gode muligheter til å nå kvartfinalen - og med ett poeng mer enn Sverige.

Svenskenes hockeypresident Christer Englund insisterer på at han ikke er forbauset over de norske framgangene.

- Nei, men jeg er veldig glad for at både Norge og Danmark er videre. Vi er hatt et samarbeid med Norge siden slutten av 80-tallet, med en ambisjon om å styrke norsk hockey. Derfor synes jeg bare det er kjempemoro at dere styrker posisjonen internasjonalt, det hjelper Norden i denne sammenhengen, sier han til Dagbladet.no.

Han tror ikke svenskene lenger har stor glede av å fleipe med nivået på norsk hockey.

- Det kan være mange fordommer. Men det som hender nå viser at det ikke nødvendigvis er så stor forskjell, så lenge innstillingen og holdningen er på topp. Vi har mange NHL-spillere borte, men synes fortsatt vi har mange bra spillere på hjemmebane. VM har uansett vist at de andre har kommet nærmere. Om det finnes gamle fordommer må vi kvitte oss med dem, sier Englund.

Tror Norge når kvartfinale

Aftonbladets hockeyreporter Hans Abrahamsson - med en fortid i Vålerenga - mener Norge har et sterkt mannskap til tross for at også vi har fravær på sentrale spillere.

VILL JUBEL: Mange hadde nok belaget seg på nedrykkskamp, men etter seieren mot Tyskland har Norge i stedet en god mulighet for å nå kvartfinalen i hockey-VM. Foto: SCANPIX
VILL JUBEL: Mange hadde nok belaget seg på nedrykkskamp, men etter seieren mot Tyskland har Norge i stedet en god mulighet for å nå kvartfinalen i hockey-VM. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg vet at de har mange bra spillere, og regnet med at de ville komme videre til mellomspillet, men trodde det ville bli på bekostning av Tyskland. Det virker som målvaktsspillet deres har fungert bra, sier han til Dagbladet.no.

Abrahamsson har spilt med flere av de norske spillerne, deriblant Morten Ask og Erik Ryman. Han har merket en holdningsendring til norsk hockey i Sverige.

- Respekten for norsk hockey er mye større enn for 4-5 år siden. Folk som Per Åge Skrøder, Mads Hansen og Mats Trygg er dyktige spillere, og Norge er mye bedre enn mange tror.

- Når snudde det?

- Shampo gjorde jo mye, men siden har det kommet flere andre nordmenn, som fikk folk til å innse at det fantes flere enn Shampo. Det er vel tredje året på rad Norge er i A-VM, så norsk hockey er definitivt respektert. Men dere har jo fortsatt ikke vunnet en landskamp mot Tre Kronor, minner han om med et smil.

Abrahamsson er overbevist om at Norge nå tar seg videre fra mellomspillet. Norge har to poeng mindre enn Canada og ett mindre enn Finland, men har ett mer enn USA og fire mer enn Tyskland og Latvia.

Fire av seks lag går til kvartfinale.

- Sjansene for kvartfinale er kjempestore. Jeg blir veldig overrasket om de ikke klarer det, selv om de møter tøffe lag. Latvia blir nok nøkkelkampen, sier han.

Nå ler ikke svenskene av norsk hockey

Må få bedre selvtillit

Frisk Asker-trener Sune Bergman har lang fartstid i svensk hockey, og ble positivt overrasket over nivået i Get-ligaen.

- Jeg har hele tiden sagt at Get-ligaen er bra, men jeg har savnet selvtilliten i norsk hockey. Det prates mye om at spillere må reise utenlands for å bli gode, og det er ikke nødvendigvis feil, men da må til gå en liga som er bedre enn den norske eliteserien. Det er på tide at nordmenn får opp øynene for at hockeyen her til lands er bra, sier han til Dagbladet.no.

Han ble imponert over det de norske gutta viste mot Tyskland i natt, og roser særlig forsvarsspillet og keeper Pål Grotnes.

- Det som har imponert meg mest er at de har holdt seg til matchplanen, og spilt klokt og taktisk bra, sier bra.

Sjansene for at Norge og Sverige møtes i løpet av mesterskapet er ikke store, men Bergman ser ikke bort fra at Tre Kronor kunne fått seg en smekk om så skulle skje.

- Sverige har ikke et bra lag i VM, et helt lag har takket nei til å være med. Når Norge klarte uavgjort mot Finland ser jeg ikke hvorfor ikke de skulle ta Sverige, som har et dårligere lag enn finnene, sier han.

Shampo og Tollefsen koser seg

Espen «Shampo» Knutsen så deler av nattas kamp mot Tyskland - og han ble imponert.

- Det var kjempebra, dette er en utrolig sterk prestasjon. Dette hadde jeg ikke trodd for noen uker siden, sier en overrasket Vålerenga-trener til Dagbladet.no.

Når Tore Vikingstad, Ole-Kristian Tollefsen og Lars Erik Lund ble skadd - og Patrick Thoresen er opptatt med cupspill i NHL - var ikke utgangspunktet det beste foran VM i Canada.

- Vi har ikke noe lag med noen spesielle stjerner, men alle går ut og gjør jobben. Dette viser at man kommer langt med innsats, skryter Knutsen.

Nå er han optimist foran det som skal skje i fortsettelsen.

- Canada og USA blir selvfølgelig tøft, mens vi kan slå Latvia. Uansett kan vi jo gå til kvartfinalen uten å vinne en eneste kamp, påpeker den tidligere utenlandsproffen.

- Og så har vi ett poeng mer enn Sverige?

- Hehe, ja, det skjer ikke så ofte, så det må vi bare nyte så lenge det varer. Jeg synes ikke det svenske laget har vært mye å skryte av, men fortsatt er det nok sånn at de jevnt over er best. Men vi kan helt klart slå dem i enkeltkamper.

NHL-proff Ole Kristian Tollefsen ser gjerne at vi møter svenskene seinere i mesterskapet. 

Spiller for spiller er Sverige selvsagt bedre enn oss, men jeg er ikke imponert over det de har vist i VM. Vi kan helt klart slå dem hvis vi møter dem, sier Ole-Kristian Tollefsen til Dagbladet.no.

<B>FIKK SEG EN SMELL:</B> Sverige tapte mot Sveits i natt og har ett poeng mindre enn Norge inn i mellomspillet.
<B>SNUDDE KAMPEN MOT TYSKLAND:</B> Morten Ask (t.h.) jubler etter 3-2 scoringen og blir gratulert av Mats Trygg (t.v.) og Per-Åge Skrøder.
<B>NYTER DET MENS DET VARER:</B> Espen «Shampo» Knutsen synes det er morsomt at Norge ypper seg mot verdens hockeyelite.