Erling Braut Haaland i Premier League med Manchester City:

Nå ler ingen

Sist uke ble Erling Braut Haaland latterliggjort som City-spiller. Nå er han helten.

TETT FORBINDELSE: Fenomenale Kevin de Bruyne og Erling Braut Haaland er i gang for Manchester City. Det er et bra tegn for fotballframtida til den norske storscoreren. FOTO: REUTERS/Tony Obrien
TETT FORBINDELSE: Fenomenale Kevin de Bruyne og Erling Braut Haaland er i gang for Manchester City. Det er et bra tegn for fotballframtida til den norske storscoreren. FOTO: REUTERS/Tony Obrien Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA Erling Braut Haaland ble tatt av banen kvarteret før slutt, kom det lille vennskapstegnet som forklarer hvor bra den norske storscoreren og Manchester City blir for hverandre.

For da kom Kevin de Bruyne; den beste spilleren i Premier League sist sesong ruslende bort til Haaland og ga ham en kjærlig klaps som takk for innsatsen.

Stort tryggere kan du ikke bli i debuten.

Det å score to ganger i en 2 - 0 seier på en vanskelig bortebane, er stort. Men å være fortrolig med den skapende kraften på den regjerende seriemesteren bare etter et par uker på treningsfeltet, blir nok enda større.

  • Det viste nærbildene fra TVen da Kevin de Bruyne noen minutter seinere også ble byttet ut, og fant plassen og tonen ved siden av Erling på tribunen.

Den fotballpraten de to i mellom hadde det vært artig å høre. Selv etter en eneste seriekamp, er det grunn til å tro at den blir viktig for Premier League.

Så god er selvsagt Kevin de Bruyne.

Men så bra kommer også Erling Braut Haalands målteft til å bli for City.

DET er bare en uke siden de to mislyktes i Community Shield-finalen mot Liverpool. Da startet Haaland perfekt på et par bakromsløp, uten å få ballen fra en av denne sportens aller klokeste pasningsleggere.

Dengang var kritikken bitende både i TV-studioene og på sosiale medier, men problemet ble fort løst:

  • Mot West Ham sørget Haaland selv for å gjøre seg spillbar mye tidligere. Han trakk oftere ned i banen for å få ball, og kom på den måten mer naturlig inn i Citys lange, lange pasningsrekke.

Til slutt endte han på et dobbelt antall ballberøringer i forhold til Liverpool-kampen, enkelte glimrende stikkere og altså to vakre mål nettopp på grunn av den høye farta og presise timingen inn i bakrom.

- Hva er bedre enn å stoppe kritikerne på denne måten, skriver Sky Sports fotballanalytiker Nick Wright presist i natt.

FØRST og fremst er jo 22 år gamle Erling Braut Haaland en forbausende moden fotballspiller. Det er jo denne dype forståelsen av spillet i kombinasjon med ekstrem fysikk og de tekniske avslutningsegenskapene som gjør ham så spesiell.

På et så beregnende og ballsikkert lag som Pep Guardiolas Manchester City, kan ikke en slik spiller mislykkes over tid.

En og annen svak kamp; javel. Det skjer de fleste av sportens stjerner. Men sluttresultatet er nødt til å bli bra.

Så mye kvalitet er det i Haaland.

Og så mye kvalitet er det rundt ham.

I DEN klamme London-varmen ble sånt ekstra lett å se. West Ham-spillerne orket ikke presse høyt. Selv om Citys balltempo tildels var labert, ble de løpende imellom de ballsikre gjestene.

All denne løpingen etter ball slet på konsentrasjonen. Den glapp på et Haaland-rykk i feltet etter en halvtime på et perfekt gjennomspill fra Ilkay Gündogan.

Nordmannen ble felt, slo selv straffen hardt inn via nederst på keeperens høyre stolpe, 1 - 0, og så var alt plutselig som det skulle være mellom den regjerende seriemesteren og deres nyinnkjøpte superspiss:

- Kjemien mellom oss spillere vil komme, sa Haaland i det siste Sky Sports intervju før denne debuten:

- Det kan ta uker eller måneder, men det vil komme. Jeg er helt trygg på det, la han til.

Og han hadde grunn til det.

For den spissen som over alt har imponert med scoringer på stadig høyere nivåer, tok suksessen denne gangen bare en drøy halvtime.

På det aller beste laget.

ETTER denne scoringen fungerte samarbeidet godt. Haaland var ofte tilgjengelig, og Haaland ble brukt.

2 - 0 scoringa kunne vært hentet fra angrepseventyret med Borussia Dortmund. Den var klassisk Haaland i voldsom fart til rett tid i et vidåpent rom bak West Hams forsvarsrekke.

Men denne gangen var det altså ikke tysk Bundesliga, men engelsk Premier League.

Og ballen kom fra en følsom Kevin de Bruyne-fot.

DET blir mange pasninger fra den foten. Hvor mange, får tida vise. Nå gjelder det å glede seg over en glimrende debut.

Erling selv er den første til å innse det:

- Fotball er i dag. Ikke i går, eller i morgen, sa han i det nevnte intervjuet med Sky Sports.

Altså før City-lykken snudde.

AKKURAT det vil den gjøre igjen og igjen, men over tid avgjør spillernes sportslige kvalitet. Det er det som sikrer at Erling Braut Haaland og City blir et godt fotballpar:

- Er du journalisten som skal spørre meg om Haaland på hver pressekonferanse? sa Pep Guardiola lekent til Dagbladets fotballjournalist Tore Ulrik Bratland på siste pressekonferanse før denne debuten.

Det blir nok slik, men Dagbladet blir ikke alene om å spørre.

Om dette bare var to scoringer og en enslig seier for et lag som de siste sesongene har scoret og vunnet mer enn de fleste, er Erling Braut Haaland i gang med det han kan bedre enn nesten all verdens spisser.

Da er det i hvert fall få av konkurrentene som ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer