Nå lever OL-drømmen: Slik går håndballgutta til Rio

Men mye skal klaffe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De norske håndballgutta leverte en strålende kamp og slo Hviterussland 29-27 i Katowice i går kveld, og er dermed videre til hovedrunden i EM med full pott.

Det hadde ingen nesten engang turt å drømme om før mesterskapet.

- Nå er jeg vanvittig glad. Gutta kjempet hele veien. Jeg er stolt, sa landslagssjef Christian Berge til TV 3.

OL-drømmen lever Norge møter nå vertnasjon Polen, samt Frankrike og Makedonia de neste dagene. Hvis Berges gutter vinner to av de matchene - noe som er lettere sagt enn gjort - er det norske laget klare for semifinalen i EM.

Skulle det skje kan vi i høyeste grad samtidig begynne å drømme om å få med oss to håndball-lag til OL i Rio de Janeiro i august. Thorir Hergeirssons kvinnelag er forlengst kvalifisert - som regjerende europa- og verdensmester.

Nå er spørsmålet om Christians Berges gutter kan få til det samme.

I utgangspunktet er saken ganske enkel: Vinneren av årets EM kvalifiserer seg direkte til OL, mens andre- og tredjeplassen skal ut i OL-kvalifisering mot nasjoner som har prestert i fjorårets VM, samt i det asiatiske mesterskapet.

Omtrent her begynner det imidlertid å bli ganske teknisk.

Europeisk dominans De europeiske nasjonene dominerte fullstendig i VM i fjor, noe som gjør at Frankrike - som VM-vinner - allerede er klar for OL. Qatar, som tok sølv i VM er også klare, ikke på grunn av VM-suksessen, men fordi de vant den asiatiske OL-kvalifiseringen i fjor.

Det betyr at lag 3-8 fra VM allerede er klare for OL-kvalikspill seinere i år. Lagene det dreier seg om er Polen, Spania, Danmark, Kroatia, Tyskland og Slovenia.

Dermed er det slik at hvis de samme lagene - som altså allerede er klare for OL-kvaliken - gjør det godt i årets EM, vil de beste lagene som ikke allerede er forhåndskvalifisert kunne ta seg til OL-kvaliken gjennom en langt svakere plassering enn en andre- eller tredjeplass.

Et eksempel:

Hvis Danmark slår Frankrike i EM-finalen, Polen og Spania spiller bronsefinale og Kroatia og Tyskland gjør opp om 5. plassen i EM, samt at Slovenia ender som det sjuende beste laget, så vil det oppstå et interessant scenario.

Da vil lag nummer åtte og ni i EM få sjansen til å spille OL-kvalik i april.

6. plass sannsynligvis godt nok Sannsynligvis blir ikke OL-kvalikåpningen fullt så god. Lag som Sverige, Ungarn og Norge, som ikke allerede er klare for OL-kvalik gjennom god VM-innsats, vil kunne sørge for at man i hvert fall må bli topp seks i EM for å få sjansen i OL-kvaliken.

Christian Berges lag ligger uansett svært godt an med tanke på å oppnå minst en 6. plass. Det neste spørsmålet er selvsagt hva Norge kan vente seg i en en eventuell OL-kvalik i april.

Vel, det blir tøft.

Der vil Norge møte to av de allerede nevnte europeiske nasjonene, som har kvalifisert seg gjennom god VM-innsats, pluss Iran eller Bahrain.

Det skal spilles et gruppespill, og de to beste nasjonene i en gruppe på fire får OL-billett.

OL-kvaliksituasjonen vil bli svært mye mer oversiktlig den neste uka, men det aller enkleste Norge kan gjøre er å vinne EM. Da er det bare å booke OL-billetten.

NORGES NESTE KAMPER

23/1: Polen-Norge.

25/1:
Makedonia-Norge.

27/1:
Frankrike-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer