- SEIGPINING: Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl mener alle kort må på bordet i Vukicevic-saken. Alternativet mener han er en seigping, en sak som ikke går over eller blir borte. 
Arkivfoto: NTB Scanpix/Morten Holm
- SEIGPINING: Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl mener alle kort må på bordet i Vukicevic-saken. Alternativet mener han er en seigping, en sak som ikke går over eller blir borte. Arkivfoto: NTB Scanpix/Morten HolmVis mer

- Nå må alt på bordet

Bjørge Stensbøl mener et vinglete friidrettsforbund ikke kan se framover, før de kvitter seg med fortida.

(Dagbladet) Friidrettspresident Svein Arne Hansen avventer at Antidoping Norge skal behandle ferdig Vukicevic-saken.

Antidoping Norge har imidlertid et regelverk som ikke kan forfølge saker som er eldre enn åtte år, noe Vukicevic-saken er.

Makt eller ikke? Leder Gunn Karin Gjul i Stortingets familie- og kulturkomité ber friidretten rydde opp selv, uavhengig av hva slags konklusjoner Antidoping Norge kommer fram til.

- Friidrettsforbundet må avklare og rydde opp i forhold til doping. De har de nødvendige virkemidlene til å rydde opp, sier Gunn Karin Gjul til Dagbladet.

- Vi har ingen straffereaksjoner i en sak som dette, men det vi selvfølgelig kan gjøre er å bestemme hvem som skal få være trenere hos oss, sier derimot friidrettspresidenten til Dagbladet.

- De har vinglet - Er det slik at friidrettsforbundet er overlatt til Antidoping Norge, og ikke har noe selvstendig ansvar i forhold til etikk i idretten?

- De er selvfølgelig ikke det, sier tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Og legger til:

- Friidrettsforbundet har etiske regler de kan støtte seg til i slike saker, og det regner jeg med at de gjør. De har famlet litt i denne saken. Det kan se ut til at de har vært litt utydelige.

- Mangler erfaring Han mener friidrettsforbundet har famlet, men ikke uten grunn:

- Jeg må forsvare dem litt. Det har vært så få saker at jeg forstår at friidrettsforbundet famler litt. Forbundets holdninger er nok krystallklare, men på dette nivået har de ikke nok erfaring, sier Stensbøl.

Fra tida som toppidrettssjef i Olympiatoppen minnes han saker som ikke er blitt håndtert godt nok:

- Det må medgis at det i friidrettsforbundet har vært saker nedover i systemet som burde vært håndtert med en mye fastere hånd, men det er historie, sier Stensbøl.

- Du er modig Fra sidelinja har han fulgt utviklinga i Vukicevic-saken. I går sto tidligere toppløper Einar Inge Aasen fram i Dagbladet og fortalte om en dopingsamtale han hadde med sin daværende trener Petar Vukicevic.

I ettertid har flere personer bekreftet at Aasen drøftet Petar-samtalen med dem i etterkant.

Stensbøl hyller Aasens mot. I går sendte han Aasen en tekstmelding hvor det blant annet står:

- Jeg vil bare uttrykke støtte til deg når du går ut og forteller hva du har opplevd med Petar. Doping rir idretten som en mare, og derfor er ditt bidrag viktig for å få luket ut trenere som knyttes mot doping. Det er modig å stå frem slik du gjør - og nødvendig. Takk for ditt bidrag for en renere toppidrett, skriver han.

- Menneskelig støtte - Jeg mener det på prinsipielt grunnlag er riktig å støtte Einar Inge Aasen. Det er tøft å stå der alene. Jeg mener det er modig gjort av Aasen, sier Stensbøl til Dagbladet.

- Jeg opplever den som menneskelig støtte til en person, ikke som noen ytring om innholdet i saken, sier Vukicevics advokat Vidar Strømme om SMS-en.

I en pressemelding har Norges Friidrettsforbund (NFIF) uttalt at forbundet ikke kan reengasjere Petar Vukicevic som trener dersom Aasens opplysninger i Dagbladet stemmer.

- Alt må på bordet Den tidligere toppidrettssjefen er ganske sikker på at det der ute er flere som burde sagt sitt om doping - både i friidretten og i idretten generelt.

- Jeg er ikke opptatt av straff og foreldelsesfrister. Vi må få sakene på bordet og ikke seigpine det. For å kunne se framover, må vi gjøre oss ferdige med historien en gang for alle. Det som skjer i Vukicevic-saken skjer minner litt om Lance Armstrong, som aldri har avlagt en positiv dopingprøve. Det er slike saker man aldri blir ferdig med før alle kortene er på bordet, sier han.

Og legger til:
- Det er det vi behøver, selv om det er en smertelig prosess.

Vukicevic-saken ble utløst i november av at treneren overfor Dagbladet innrømmet å ha rådført seg om forbudte stoffer. Tidligere samme måned skrev VG en sak hvor Stensbøl foreslo opprettelsen av en «sannhetskommisjon».

- Det mangler i dag et sted hvor folk kan henvende seg og fortelle det de vet. Det er nok noen som går rundt med dårlig samvittighet, og som trener et sted med lav terskel for å melde fra. Det er derfor jeg har foreslått en sannhetskommisjon, sier Stensbøl.

Videre fullmakter Antidoping Norge har i dag et regelverk med en foreldelsesfrist på åtte år. Det betyr at Vukicevic-saken (2001-2003) ligger for langt tilbake i tid, og kan binde ADN på hender og føtter. Det samme gjelder deler store deler av granskingen rundt tidligere sykkelpresident Steffen Kjærgaard.  

- Norges Idrettsforbund må umiddelbart gå inn og justere de reglene Antidoping Norge opererer under. Jeg mener Antidoping Norge må få større albuerom, sier Stensbøl.

Det internasjonale antidopingbyrået Wada vurderer å endre sitt regelverk, slik at foreldelsesfristen for dopingsaker blir 14 år - og ikke åtte som i dag.

Gunn Karin Gjul, har bedt forbundene rydde opp i dopingproblematikken rundt norsk idrett, og advart at det kan koste idretten dyrt om den ikke gjenreiser tilliten i folket.