ETTERTRAKTET:  Mats Møller Dæhli i intervjusonen på Stade de France i går kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Mats Møller Dæhli i intervjusonen på Stade de France i går kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Nå må Fotball-Norges nye wonderboy ha beskyttelse

- Mye har skjedd på kort tid.

• Følg Frankrike - Norge i vårt livestudio fra klokka 21.00

PARIS (Dagbladet): Alle vil ha en bit av Mats Møller Dæhli (19). Det gjør at Norges Fotballforbund tar grep.

I går trente Dæhli og landslaget på Stade de France i Paris. Stadion har en kapasitet på 80.000 tilskuere, og vil være fullpakket når Frankrike er motstander klokka 21.00 i kveld.

På pressekonferansen før treningen var det to franske journalister som stilte Per-Mathias Høgmo ett spørsmål hver. Det ene handlet om Dæhli, hvordan treneren så på framtida til den blonde unggutten.

- Han er en av flere norske spillere som har utviklet et høyt ferdighetsregister, svarte Høgmo.

Det var et kjedelig svar. Men Dagbladet vet at det er bevisst. Fotballforbundet har en klar plan om ikke å piske opp stemningen rundt midtbanespilleren.

- Mye har skjedd på kort tid, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff.

Strålende debut Graff viser til at Dæhli gikk fra Molde til Cardiff i Premier League i januar. To måneder tidligere hadde han en strålende debut for A-landslaget mot Danmark.

Gutten viste tekniske detaljer en nordmann ikke har gjort på flere år. Dette vekker oppsikt. Og pressen har kastet seg på, med flammende hyllest.

- Utgangspunktet er at det for tida er veldig mye større interesse for Mats enn andre spillere. Samarbeidspartnere av fotballforbundet og publikum er nysgjerrig. Dette er vi oppmerksomme på, sier Graff.

Han fortsetter:

- Både vi og publikum har ett hovedønske: Det er at han skal prestere sånn han har gjort i de tre første landskampene. Derfor har vi sagt nei til mange forespørsler, og vi gjør ingen sponsoraktiviteter på denne samlingen. Vi har gjort ett unntak, og det er for selskapet SBS. De har rettighetene til å vise landskampene. Ellers har vi ikke brukt Mats i sponsorsammenheng i det hele tatt.

Restriksjoner Flere selskaper kunne tenkt seg det: Å knytte navnet sitt til en ung og fremadstormende spiller. Den store interessen betyr restriksjoner også for media.

PROFIL ALLEREDE:  Mats Møller Dæhli (til høyre) storkoser seg på samling med landslaget. Her sammen med Vegard Forren og Joshua King. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROFIL ALLEREDE: Mats Møller Dæhli (til høyre) storkoser seg på samling med landslaget. Her sammen med Vegard Forren og Joshua King. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi skal ha åpenhet, og vi er kanskje det mest åpne landslaget i Europa. Men vi må ha i bakhodet at Mats er 19 år. Vi vil ikke være med og hausse ham opp unødvendig. Det er prestasjonene på banen som skal tale for seg, og gjøre ham til en interessant person, påpeker Graff.

- Nå har vi en samling på ti dager, og vi har pressetreff hver dag. Men Mats stiller ikke nødvendigvis opp på alt. Dette har vi også hatt en prat med Mats om. Vi gikk gjennom alt som har med samarbeidspartnere og media å gjøre. Vi spurte hvordan han tenker, og vi fortalte hvordan fotballforbundet tenker. Vi mener at vi har kontroll på situasjonen.

Egne kjøreregler - Cardiff-trener Ole Gunnar Solskjær er kjent for å beskytte sine spillere. Har han trukket i trådene?

- Vi har laget våre egne kjøreregler. Samtidig har vi hatt en god dialog med både Ole Gunnar og agenten til Mats, Jim Solbakken. Ole Gunnar har vært veldig bevisst på at Mats ikke skal være fritt vilt for partnere og media midt i sesongen. Dette er et samspill mellom flere, også familien til Mats. Vår oppgave er å tilrettelegge, men også skjerme.

Gleder seg - Mats er verdens snilleste og mest fornuftige person. Men vi ser at det kan være lurt ikke å bli med på alt, fortsetter Graff.

Dagbladets kommentator, Morten Pedersen, skrev om temaet i går.

Selv fokuserer hovedpersonen på kampen mot Frankrike.

- Vi møter et godt lag på en flott stadion. Jeg gleder meg veldig, sier Dæhli.

- Hva tenker du om alle henvendelsene?

- Det er blitt en del etter at jeg kom til Cardiff. Jeg prøver ikke å bry meg. Jeg fokuserer på å utvikle meg fra dag til dag. Jeg har flinke folk rundt meg. De lar meg fokusere på å bli en god fotballspiller, sier Dæhli.

HAR ET LØP:  Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund (foran) sier at de følger en plan for Dæhli. Bak: Trener Per-Mathias Høgmo og den franske tolken på gårsdagens pressekonferanse.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR ET LØP: Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund (foran) sier at de følger en plan for Dæhli. Bak: Trener Per-Mathias Høgmo og den franske tolken på gårsdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer