DEN nitriste retestingen av ti prosent av dopingprøvene fra Beijing-OL 2008, kan forandre spillereglene for hvem som får konkurrere i de olympiske lekene. Der den russiske stjernen Jelena Isinbajeva etter avsløringene om 31 nye dopere fra lekene i Beijing hevdet at det er en menneskerett å få være med i OL, blir framtida heller slik at flere av utøverne først selv må bevise sin uskyld for å delta:
- Vi må vurdere om enkelte idretter nå er blitt så forurensede at vi ikke kan gå ut fra at utøverne er uskyldige. Kanskje bør bevisbyrden flyttes fra oss til dem, skrev Thomas Bach, president i Den internasjonale olympiske komite (IOC) i et leserinnlegg til flere utvalgte medier i går.
- En slik ny bevisbyrde innebærer at det blir opp til den enkelte utøver å legge fram uavhengige tester som følger de internasjonale kravene til WADA-koden. Det vil gi samme vilkår for alle konkurrentene, mente Bach.
STAVDRONNINGEN Jelena Isinbajeva mener derimot at hun er testet mer enn nok i løpet av sin eventyrlige karriere:
- Jeg er blitt dopingtestet rundt om i hele verden. I Japan, Kina, Korea, England. Alle testene har vært negative. Så på hvilket grunnlag kan de forby meg å være med i OL, spør hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger