UTFORDRES:  Etter enda et dopingsjokk vil IOC-president Thomas Bach ha vurdert om tida er inne for å overføre bevisbyrden til utøverne selv. Skal Jelena Isinbajeva til Rio-OL må hun altså overbevise IOC om at hun er uskyldig. FOTO: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet.
UTFORDRES: Etter enda et dopingsjokk vil IOC-president Thomas Bach ha vurdert om tida er inne for å overføre bevisbyrden til utøverne selv. Skal Jelena Isinbajeva til Rio-OL må hun altså overbevise IOC om at hun er uskyldig. FOTO: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet.Vis mer

Nå må hun bevise sin egen uskyld

IOC vil snu bevisbyrden for å få renere OL.

DEN nitriste retestingen av ti prosent av dopingprøvene fra Beijing-OL 2008, kan forandre spillereglene for hvem som får konkurrere i de olympiske lekene. Der den russiske stjernen Jelena Isinbajeva etter avsløringene om 31 nye dopere fra lekene i Beijing hevdet at det er en menneskerett å få være med i OL, blir framtida heller slik at flere av utøverne først selv må bevise sin uskyld for å delta:

- Vi må vurdere om enkelte idretter nå er blitt så forurensede at vi ikke kan gå ut fra at utøverne er uskyldige. Kanskje bør bevisbyrden flyttes fra oss til dem, skrev Thomas Bach, president i Den internasjonale olympiske komite (IOC) i et leserinnlegg til flere utvalgte medier i går.

- En slik ny bevisbyrde innebærer at det blir opp til den enkelte utøver å legge fram uavhengige tester som følger de internasjonale kravene til WADA-koden. Det vil gi samme vilkår for alle konkurrentene, mente Bach.

STAVDRONNINGEN Jelena Isinbajeva mener derimot at hun er testet mer enn nok i løpet av sin eventyrlige karriere:

- Jeg er blitt dopingtestet rundt om i hele verden. I Japan, Kina, Korea, England. Alle testene har vært negative. Så på hvilket grunnlag kan de forby meg å være med i OL, spør hun.

Det svaret jobber IOCs jurister med, og retningen er gitt:

•• Det holder ikke for noen å vise til at de har passert alle de prøvene som blir tatt under konkurranser verden rundt. Testingen må flyttes over til den daglige treningen, være internasjonalt kontrollert og foregå når og hvor som helst.

For etter Beijing-funnene, er selv IOC-lederne sjokkert.

Og de har grunn til det.

I ETTERKANT AV Beijing-OL i 2008 ble det publisert en omfattende rapport om hvordan disse lekene påvirket folkehelsen i den kinesiske hovedstaden. Internasjonale eksperter med IOCs medisinske sjef Arne Ljungqvist i spissen konkluderte med at historiens første systematiske forsøk på å bruke OL til en bred helsesatsing, var vellykket. I Beijing utgjorde dette prestisjearrangementet  der og da tilsynelatende en positiv forskjell på områder som for eksempel luftforurensing, bedre drikkevann og kinesernes tobakksvaner.

Anti-doping arbeidet framstod også vellykket. Den tidligere svært dopingbefengte kinesiske idretten utviklet en bemerkelsesverdig god kontroll på sine egne utøvere. I tillegg var det visst lite juks i og rundt selve OL. Først ble det tatt ni utøvere rett før og under lekene. Seinere det året ble ytterligere fem utøvere avslørt i retesting.

er bildet av  selve konkurransene under sommer-OL i 2008 plutselig helt forandret:

••. Mens 4770 dopingprøver for seks år siden ble til 14 avsløringer, har helt ny testteknologi gitt 31 positive funn på bare 454 av disse prøvene. Antall dopingfunn pr. prøve har altså steget fra 0,3 til 6,8 prosent.

Selv om denne nye retestingen sannsynligvis har konsentrert seg om utøvere og idretter det er grunn til å mistenke, er forskjellen sjokkerende. Doping har definitivt vært utbredt blant de beste utøvere i Beijing.

DET var den muligens også i Torino-OL to år før, men der har altså resultatene fra retestingen stoppet i den juridiske kverna. IOC vet ikke om de får til å straffe de svindlerne de endelig har klart å avsløre. Slik blir disse nye avsløringene fra Beijing-OL, også en test av hvilke straffemulighetene idretten i realiteten har i forhold til gamle synder.

For disse syndene ser ut til å bli riktig mange. Om en drøy uke kommer resultatene fra retestingen av London-OL 2012. Så følger utredningen av hva russerne egentlig gjorde med dopingkontrollen i sitt eget propagandashow i Sotsji.

Ikke rart at det er fristende for IOC å la andre ta ansvaret for å skaffe bevis for ren idrett.

FÅTT NOK:  IOC og Thomas Bach har til slutt fått nok av alt jukset. Nå foreslår Bach at utøverne selv i det mest doputsatte øvelsene må bevise sin uskyld for å få være med i OL. FOTO:AFP/ Manan Vatsyanan.
FÅTT NOK: IOC og Thomas Bach har til slutt fått nok av alt jukset. Nå foreslår Bach at utøverne selv i det mest doputsatte øvelsene må bevise sin uskyld for å få være med i OL. FOTO:AFP/ Manan Vatsyanan. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.