-  Nå må jeg trøste familien

De skulle knuse alle. Istedet ble det Norge som fikk juling. Etter 10. plassen var Eskil Ervik mest bekymret over de han skuffet hjemme i Norge.

TORINO (Dagbladet): -  Mitt dårligste løp i år. Synd det skulle komme akkurat i dag, sier Eskil Ervik.

-  Jeg er skuffa. Jeg feilet og han feilet, mener trener Peter Mueller.

Skulle tapetsere pallen

I et halvt år har Mueller og Finn Aamodt brukt de store ordene om 11. februar. 5000-pallen skulle tapetseres med nordmenn, alle skulle få merke hvem som var den nye skøytenasjonen, og Torino skulle bli det nye norske skøytehjemmet.

I går var det hollandske farger overalt på tribunen, amerikanske Chad Hedrick vant og hjemmehåpet Enrico Fabris knep bronsen til øredøvende jubel. Øystein Grødum ble nummer åtte, Lasse Sætre ni - og vårt største gullhåp, Eskil Ervik, endte på plassen bak der igjen.

Trøstet familien

-  Ja, jeg er skuffa. Men er det en ting jeg har god trening i, så er det å takle nedturer, sier Ervik, som etter å ha forklart seg for de norske journalistene i kjelleren på Oval Lingotto satte seg på sykkelen for å tråkke ut skuffelsen.

-  Og så må jeg vel ringe familien og trøste dem, sier trønderen, som har kone og to barn hjemme på Hamar.

 UTSLITT:  Han var en av gullfavorittene, men Eskil Ervik endte på en skuffende 10. plass på 5000-meteren. -  Jeg er ekstremt sliten, svarer Ervik på hvordan han hadde det etter målgang. Foto: Erik Johansen/Scanpix
UTSLITT: Han var en av gullfavorittene, men Eskil Ervik endte på en skuffende 10. plass på 5000-meteren. - Jeg er ekstremt sliten, svarer Ervik på hvordan han hadde det etter målgang. Foto: Erik Johansen/Scanpix Vis mer

Ervik mener han har taklet verre nedturer før.

-  Blant annet ble jeg vel noen-og-tjuendemann i Salt Lake City, sier han, og søker trøst i det faktum at det kunne gått enda verre.

-  Jeg skjønte etter 1000 meter at det ikke ville bli gull. Etter 3000 følte jeg at altfor mye av kruttet var brukt. Da var jeg rimelig kjørt. Heldigvis unngikk jeg totalkollaps.

-  Mental blokkering

NRKs ekspertkommentator Ådne Søndrål tror det hele skyldes psykologi:

-  For meg virker det som Eskil fikk en mental blokkering. At det ble for stort for ham med siste par i OL og massivt press, sier Søndrål til Dagbladet.

-  Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Ervik.

-  Jeg var bare ikke bedre i dag, og det handler mye om det tekniske. Jeg manglet tryggheten i ytterskjæret, der jeg skal hvile og utnytte hvert skjær maksimalt - der traff jeg ikke i dag.

-  Har dette vært et problem hele uka?

-  Både ja og nei. Noen ganger har jeg følt meg i orden, andre ganger har jeg merket at ting ikke har stemt. Sånn har det vært helt siden rett i forkant av EM på Hamar i januar. Det har vært for mye opp og ned, og jeg har følt meg for ustabil.

Lagtempo-revansje

Likevel håper han dette lar seg rette allerede til neste øvelse - OL-nykomlingen lagtempo på onsdag, og finaler torsdag.

-  Noen ganger mislykkes du bare. Det skjedde dessverre med meg i dag, men jeg må legge dette tilside. På onsdag er det lagtempo, og under VM i Inzell i fjor klarte jeg å reise meg til det løpet etter svake løp i forkant.

-  Ble det for mange store løfter foran OL?

-  Nei, det må være lov å tenke stort. Og jeg synes ikke dette er flaut, svarer Ervik.

Han synes også det er blitt for få internasjonale konkurranser siden han var i Torino på verdenscup 9-11. desember. Bare EM i Vikingskipet har gitt sjanser til å måle seg mot verdenseliten.

-  Det har vært få internasjonale konkurranser, og når du sliter litt skulle du gjerne hatt noen svar på hvor du sto. Nå har jeg ikke fått sammenliknet formen min med de andre så mye som jeg skulle ønsket.

-  Hva tenkte du da du glei rundt med hodet mellom knærne etter målgang?

-  At jeg var ekstremt sliten.

FIKK DET TØFT: Eskil Ervik sleit fra første skjær på 5000 meter i Torino.oto: AP/Scanpix