SKANDALEN PÅ FLUORFABRIKKEN

- Nå må Johan H. Andresen stille opp

Kona til forretningsmannen Arne Vannebo døde av kreft som settes i sammenheng med skismøring med fluor. Vannebo raser mot Johan H. Andresen - eier av verdens største smøreprodusent.

KRITISK: Forretningsmannen Arne Vannebo mistet kona Toril i 2016.

Hun døde av nyrekreft – som antas å ha sammenheng med skismøring med fluor. Vannebo går hardt ut mot smøreprodusenten Swix - og eier Johan H. Andresen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Forretningsmannen Arne Vannebo mistet kona Toril i 2016. Hun døde av nyrekreft – som antas å ha sammenheng med skismøring med fluor. Vannebo går hardt ut mot smøreprodusenten Swix - og eier Johan H. Andresen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Nå må Johan H. Andresen, som ansvarlig næringslivsleder, stille opp og uttale seg om det som har kommet fram.

Det sier forretningsmannen Arne Vannebo. Vannebo er daglig leder i AVA Eiendom AS og mistet kona Toril i 2016.

Hun døde av nyrekreft – som settes i forbindelse med hennes mange, lange økter i smøreboden.

- Må våkne

Johan H. Andresen er leder av Oljefondets etiske råd og eier av Ferd, som igjen eier Swix.

Dagbladet har avdekket at Swix i ti år visste at arbeiderne til kjemiselskapet som lagde fluorsmøringen deres hadde astronomiske verdier av en trolig kreftfremkallende miljøgift i blodet. I dag er Miteni konkurs, og ni personer hos dem og eierselskapet er tiltalt for miljøkriminalitet.

Årsaken er en gigantisk forurensningsskandale, der selskapet i en årrekke skal ha forgiftet drikkevannet til over 120 000 mennesker. Videre har PFOA-verdiene til arbeiderne nå fått konsekvenser – Miteni-arbeiderne har kraftig overrepresentasjon av kreft og annen alvorlig sykdom, og mange har dødd.

Swix har konsekvent nektet for at de har kjent til situasjonen i Italia. Swix og Ferd fikk nylig kritikk av etikkekspert Jon Vea – med lang fartstid i NHO og regjeringens etikkinformasjonsutvalg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.