Nå må Norge ha nederlandsk hjelp

Skottland slo Makedonia.

HADDE KNIVEN PÅ STRUPEN: Scott Brown scoret førstemålet til Skottland, og nå har skottene andreplassskjebnen i egne hender. Foto: AFP
HADDE KNIVEN PÅ STRUPEN: Scott Brown scoret førstemålet til Skottland, og nå har skottene andreplassskjebnen i egne hender. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Direkte 20.45: Følg Island - Norge i vårt livestudio

(Dagbladet.no) Skottland - Makedonia 2-0.

Norge fikk liten hjelp av Makedonia i ettermiddag, selv om de skapte sjanser nok til å ødelegge VM-drømmen for Skottland.

Den skotske seieren betyr at Egil Drillo Olsen nå må håpe på en nederlandsk håndsrekning på onsdag, for at Norge skal ha noen sjanse til å kapre andreplassen som kan gi playoffspill.

Spesielt Goran Pandev var giftig for gjestene på Hampden Park, men heller ikke stjernespilleren klare å overliste Craig Gordon i Skottland-buret.

Headet inn 1-0
Scott Brown sendte Tartan Army til himmels etter 56 minutter, da han kastet seg fram på et innlegg fra Steven Fletcher. Han stusset ballen bakover og i lengste hjørne - en strålende utført heading.

- Jeg skjønte først ikke at den hadde gått inn. Jeg bare stusset den videre og håpet på det beste, sier Brown til Sky Sports.

Seks minutter før dette hadde James McFadden en sjanse som omtrent var på linje med den Chris «The Miss» Iwelumo hadde mot Norge i fjor. McFadden sendte tre makedonske forsvarsspillere ut på tur før han bare skulle bredside ballen i hjørnet fra 10-12 meter. Ballen endte derimot flere hestelengder utenfor stengene.

Begge lag hadde store sjanser etter målet til Brown, men de var særdeles ineffektive. Det var derimot ikke McFadden, da han fikk sjansen til å gjøre opp for seg etter kjempemissen.

Ti minutter før slutt leverte han et soloraid som definitivt kommer til å bli en YouTube-favoritt i Skottland.

Tunnel og scoring
Birmingham-spilleren startet på egen banehalvdel, dro seg forbi én makedonsk spiller før han danset forbi to andre ved å slå tunnel på en av dem. Pulsen steg ikke mer enn at han var kald nok til å dra av keeperen og han trillet ballen i mål til 2-0.

- Dette var en stor lagseier, og det inkluderer alle - fansen og hele Skottland. De giret oss opp og stemningen var fantastisk, sier landslagssjef George Burley til Sky Sports.

Skottene har nå skjebnen i egne hender. Dersom de slår Nederland på onsdag, er de sikret andreplassen i gruppa - og 13 poeng kan fort holde til å bli blant de åtte beste kvaliktoerne.

Men en seier mot Nederland er selvfølgelig ikke noe du bare kan bestille. De oransje har full pott i kvaliken og imponerende 16-2 i målforskjell etter sju kamper. Onsdag spiller de bare for æren - mens Skottland spiller for en VM-billett, foran det som kommer til å være et ellevilt hjemmepublikum.

Først i midten av oktober får vi svaret på om laget på andreplass i Norges gruppe vil komme med i omspillet. Åtte av ni toere kvalifiserer seg - og det er foreløpig svært usikkert om 12 poeng - det maksimale Norge kan få - vil holde. I de åtte andre gruppene er det ett lag mer enn i Norges pulje, noe som betyr at resultatene mot bunnlaget strykes.

Alt de norske gutta kan gjøre nå er å slå Island i kveld og Makedonia på onsdag, og håpe at nederlenderne lager haggis av skottene.

HØY TEMPERATUR: Spesielt i førsteomgangen var det høy temperatur på Hampden Park. Etter pause knuste skottene det makedonske håpet. Foto: REUTERS
HØY TEMPERATUR: Spesielt i førsteomgangen var det høy temperatur på Hampden Park. Etter pause knuste skottene det makedonske håpet. Foto: REUTERS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer