OUTSIDER:  Gunn-Rita Dahle Flesjå er klar for terrengsykkelrittet i Rio i dag. Med gode bein kan hun blande seg inn helt i toppen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
OUTSIDER:  Gunn-Rita Dahle Flesjå er klar for terrengsykkelrittet i Rio i dag. Med gode bein kan hun blande seg inn helt i toppen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Nå må Norge stole på at en 43-åring redder OL

Gunn-Rita Dahle Flesjå er Norges siste gullhåp.

RIO (Dagbladet): Norge står fortsatt uten OL-gull. En av de siste mulighetene ligger i Gunn-Rita Dahle Flesjås beinstyrke.

43-åringen er i favorittsjiktet foran dagens rundbaneritt. Alderen er ingen begrensning, snarere tvert i mot.

- Alder? Hehe, det bare ler vi av. Jeg glemmer hele tida når jeg snakker med langt yngre folk at jeg er langt eldre enn dem.

- Jeg er stolt av min jeg. Jeg har det fantastisk bra og trives utmerket med å være 43 år.

- Men det blir alltid snakke om det, at du er ei voksen dame?

- Jo, men så lenge jeg ikke tenker noe på det selv. Jeg leste i OL-presentasjonen at jeg var Norges eldste utøver, sinnssykt gøy, hehe.

Gunn-Rita er med i sitt femte OL, hun vant OL-gull for tolv år siden i Athen, og hun er i Brasil for å prestere.

Passer utmerket

I OLs åpningshelg syklet hun verdenscup i Canada, og ble nummer to. Og Rio-løypa passer henne utmerket.

- Ja, gjør det. Lange bratte bakker, og mange teknisk vanskelige partier. Det er bra for meg det.

- Dessuten har jeg trent masse i «Rio-løypa» vi har fått bygget hjemme. Jeg føler meg veldig trygg i denne løypa, og vet at om jeg har en god dag kan jeg få til en god prestasjon her.

I VM tidligere i sommer ble hun rett og slett nedkjørt etter sju sekunder. Det kostet henne et par uker uten sykkeltrening. Sykkelen ble knust og selv ble hun rundjult.

- Det var tøft mentalt, men det er borte nå. Mannen min, Kenneth, er jo ikke bare trener og massør, han er mentor også - og fikk meg til å slippe det der og få tilbake optimismen.

Må ikke falle

Løypene i terrengsykkel blir tøffere og tøffere, eller si gjerne farligere og farligere. Banen i Rio er ekstrem, med masse steiner og dropp.

- Faller du her er det stor sjanse for at ødelegger noe. Enten sykkelen eller deg selv. Du kommer til å slå deg så sinnssykt. Så her er det om å gjøre å være kontrollert offensiv, sier Gunn-Rita.

- Det er ikke mest mulig fart som gjelder her, men mest mulig mestring, sier Gunn-Rita til Dagbladet.

- Men jeg har kjørt både løypa og den kopien vi har av løypa hjemme så mye nå at jeg er helt trygg og komfortabel.

Mye taktikk

Løpstida i OL blir omlag halvannen time.

Gunn-Rita regner med at noen vil prøve å stikke av i starten. Det er ikke sikkert hun blir med på det.

- Her er det ikke noen vits i å kjøre på seg blåsyre med en gang. Løypa er så tøff og krevende at det vil skje mye underveis. Om noen får et stort forsprang tidlig, er det slett ikke sikkert at de vinner.

- Jeg tror det blir et spennende løp, og jeg håper selvsagt å ha gode nok bein til å være med å prege det, sier Gunn-Rita Dahle Flesjå.

- Jeg er i alle fall veldig godt forberedt.

Gir seg ikke

Gunn-Rita Dahle Flesjå har hatt en god sesong. Noen nedturer, som smellen i VM, har det vært, men det har også vært oppturer og seire.

Skulle det ikke funke i Rio, er det nødvendigvis ikke hennes siste sjanse.

Hun skal helt sikkert kjøre landeveis-VM i Bergen neste år, og utelukker heller ikke å satse mot OL i Tokyo i 2020. Da vil hun være 47 år gammel.

- Hehe, vi får se. Jeg kunne jo ikke være flaggbærer her på grunn av verdenscupen i Canada, kanskje jeg kan få være det om fire år, sier hun.

Løpet starter 17.30 i dag.