Nå må skøytegutta samle seg

Taktikken klar før den nye skøytedistansen.

TORINO (Dagbladet.no): Øvelsen heter team pursuit på engelsk, lagtempo på norsk. Den minner om forfølgelsesritt på sykkel. Tre løpere fra en nasjon starter midt på oppløpssida, tre løpere fra en annen midt på vekslingssida. Mennene går åtte runder, kvinnene seks. Trioens tid fastsettes av siste utøver i mål.

- Interessant øvelse. Vi har ikke fått gjort så grundige forberedelser inn mot distansen, men til gjengjeld trener vi mer sammen enn mange andre lag, sier trener Peter Mueller.

Norge tok bronse på distansen under VM enkeltdistanser i fjor.

- Det viktige er at de tre som går, holder seg samlet, og bruker minst mulig energi på å gå raskt, sier Eskil Ervik.

- Canada favoritter

Han vil trolig få en uoffisiell kapteinstatus i dagens innledende runde. Åtte lag går, og tida de klokkes inn på avgjør oppsettet av kvartfinalene. Derfra og inn er det vinneren av hver duell som går videre. Semifinaler og finaler går i morgen.

I tillegg til Ervik består herrelaget av Øystein Grødum, Lasse Sætre, Håvard Bøkko og Mikael Flygind Larsen. Tre av dem vil til en hver tid gå.

- Ut fra det vi har sett så langt i år er Canada favoritter, men seks lag kan vinne. Deriblant oss, sier Eskil Ervik.

FEMMERBANDEN: Her er herrelaget som håper på medaljer i lagtempo: Øystein Grødum, Håvard Bøkko, Mikael Flygind Larsen, Eskil Ervik og Lasse Sætre. Foto: Erik Holand/Agderposten
FEMMERBANDEN: Her er herrelaget som håper på medaljer i lagtempo: Øystein Grødum, Håvard Bøkko, Mikael Flygind Larsen, Eskil Ervik og Lasse Sætre. Foto: Erik Holand/Agderposten Vis mer

Han tror det er riktig å prioritere trygt i innledningen, for så å satse mer på fart etter hvert som man nærmer seg finalen.

- Kommer vi dit er vi sikret sølv uansett. Da er det bare å kline til. Det er en fordel for oss som lag at vi kan mikse.

Sist vant Mueller

Jentene er bare tre _ Maren Haugli og søstrene Annette og Hedvig Bjelkevik _ og må dermed gå alle metrene uten reserver.

- Det er fryktelig tett i toppen. Vi var ikke langt bak under lagtempo i verdenscupen her før jul, så med litt tilfeldigheter kan dette bli morsomt. Cup er cup, sier Haugli, og henviser til duellen fra kvartfinalen og inn: Da er det lag mot lag, og vinneren går videre. Tida betyr ingenting.

$|Sist det var en skøyteendring på herrenes OL-program, var i Innsbruck i 1976. Da ble 1000 meter innført. Vinneren var den amerikanske 21-åringen Peter Mueller.

- Det har jeg ikke tenkt over. Får håpe historien gjentar seg, da, sier Mueller til Dagbladet.