- Nå må vi stille noen krav vi også

Landslagstreneren mener det er tilfeldig at Sundby ble diska.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby ble disket for å ha skøytet seg gjennom svingene på dagens klassiske femtenkilometer på Beitostølen. 

Det var han sterkt uenig i selv, og får også støtte av både rennvinneren Sjur Røthe, og landslagstrener Trond Nystad.

- Hvis han har skøyta skal han diskes, uansett om han vinner eller blir nummer hundre. Men jeg syns dette høres litt strengt ut, sier Røthe, som altså var 25 sekunder bak Sundby i sporet i dag.

- Tror du han tjente 25 sekunder på skøytinga?

- Nei, det gjør han ikke, men dette er en prinsippsak. Skøyter du, så skal du diskes, men jeg syns jo dette var altfor strengt med utgangspunkt i hva jeg har hørt er begrunnelsen. 

Spor eller ikke spor
Det springende punktet er altså hvorvidt Martin skøytet seg gjennom svingene eller ikke. Ifølge Martin selv var det ikke lenger spor å stå i når han gikk ut sist av de 143 startende herreløperne. 

- Dessverre var jeg sist av 70 damer og 140 menn, og da blir sporet som det blir. Jeg må putte skia et sted jeg også, sier Johnsrud Sundby. 

- Langrenn har jo fungert sånn siden 30-tallet, at i svinger bruker man svingteknikk, og der hvor det er spor står man i sporet. Det var stort sett det jeg gjorde, og så håper jeg at juryene rundt om i verdenscup er så fornuftige at de ser at jeg holdt meg innenfor reglementet, fortsetter han.

Må ha bedre spor
Også landslagsledelsen ble overraska over diskvalifiseringen. Landslagstrener Trond Nystad mener det er litt tilfeldig at Martin ble diska, siden det ikke lenger var spor igjen i svingene da han gikk der.

- Nå må vi begynne å stille noen krav til arrangørene vi også, sier Nystad til Dagbladet. 

Hovedpoenget er at været, føreforholdene og kurven på svingene gjorde at sporene etterhvert forsvant. Da blir det også vankeligere å følge sporet som ikke lenger er der. 

- Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne flyten, og i enkelte av svingene må man bare stege seg gjennom fordi det blir så mye snø. Men sånn vet vi at det blir. Vi så på dameløpet av det begynte å bli litt løst, men det er en del av hverdagen og det er likt for alle, sier Røthe til Dagbladet. 

- Blir det litt tilfeldig hvem som blir diska og ikke?

- Nei, det er det jo ikke. I dag var det 140 stykker som unngikk å bli diska, så jeg tror ikke det er noe faresignal sånn sett. 
 
Men vis man hadde fulgt nøye med på alle løperne mot slutten av løpet, tror landslagstrener Nystad at langt flere kunne blitt disket. 

- Ja. Og det blir bare vanskeligere og vanskeligere jo høyere startnummer du har. Men vi får bare lære av dette, det viktigste i dag var at kroppen til Martin var så bra som den var, sier Nystad til Dagbladet.