GJORDE JOBBEN SIN: Bjørn Helge Riise var sterkt involvert i begge Norges sjanser og løp som besatt gjennom 90 minutter. - Jeg tror folk kan roe litt ned med snakket om han fortjener å spille her eller ikke, sier storebror John Arne. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
GJORDE JOBBEN SIN: Bjørn Helge Riise var sterkt involvert i begge Norges sjanser og løp som besatt gjennom 90 minutter. - Jeg tror folk kan roe litt ned med snakket om han fortjener å spille her eller ikke, sier storebror John Arne. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Nå mener storebror Riise at kritikerne bør holde kjeft

- Bjørn Helge viste at han fortjener plassen, sier han.

Portugal - Norge 1-0

LISBOA (Dagbladet): Kampen var bare et halvt minutt gammel da Bjørn Helge Riise testet Portugal-keeper Eduardo med et godt volleytreff fra drøye 20 meter.

Det satte standarden for en meget solid 1. omgang av yngstebror Riise, mener storebror John Arne.

- Før pause var han helt enorm. Jeg sa til ham etter et kvarter at han måtte begynne å puste litt, for han hadde innbytterpuls. Jeg er stolt av ham. Han viste at han fortjener plassen sin. Jeg tror folk kan roe litt ned med snakket om han fortjener å spille her eller ikke, sier han.

- Var en av våre beste
Den høyre indreløperplassen var tilsynelatende det mest usikre kortet i inngangen til Portugal-kampen. Men Drillo landet til slutt på Bjørn Helge Riise framfor Simen Brenne eller Markus Henriksen, og i etterkant var det neppe noe dumt valg.

For Riise løp som besatt, var med på nesten hver eneste norske kontring og hadde et strøkent gjennomspill til Erik Huseklepp ved Norges første store sjanse. Han var også nest sist da Morten Gamst Pedersen blåste ballen svakt over fra kort hold etter 25 minutter.

- I dag var han en av våre beste sammen med Tom (Høgli), mener storebror John Arne.

- Mener du at folk har vært ute etter broren din?

- Han har ikke spilt så mange kamper tidligere, men i Sheffield United har han spilt hver kamp. Han får mer kritikk enn andre som ikke spiller, men Bjørn Helge bryr seg ikke om det. Han jobber og sliter, og du ser hvor god form han er i. Han sprang veldig mange kilometer, han fortjener plassen og viste at han hører hjemme her.

- Vi har store sjanser til å gå videre
Dagbladet belønner ham med en sekser på børsen i dag, der han får skryt for «glimrende jobbing». Like god var ikke John Arne Riise.

HVEM DER?: Det ser kanskje verre ut enn det faktisk. Raul Meireles langer ut foran ansiktet på Bjørn Helge Riise. Foto: EPA/PAULO CUNHA
HVEM DER?: Det ser kanskje verre ut enn det faktisk. Raul Meireles langer ut foran ansiktet på Bjørn Helge Riise. Foto: EPA/PAULO CUNHA Vis mer

Han får bare halvparten så mange poeng som broren, etter å slitt defensivt én mot én og med svake klareringer.

Laget fungerte uansett godt defensivt, og Riise mener det er mange ting å ta med seg fra kampen tross 0-1-tap.

- Vi skal ha for at vi gjorde et ærlig forsøk. Det er litt rart å være noe særlig skuffet etter et knepent bortetap mot Portugal, men det føles litt sånn. Hadde vi spilt dritdårlig og tapt 0-1 ville det vært greit, men vi spilte faktisk bra og gjorde en innsats vi sjelden har sett før. Det viser at vi kan hamle opp med de beste, mener Riise.

Nå står Portugal, Danmark og Norge alle med 10 poeng etter fem kamper. De har henholdsvis fire, tre og to plussmål hver, og målforskjellen kan i hvert fall bli viktig i forhold til Portugal, ettersom det er likt på innbyrdes oppgjør.

- Vi har to hjemmekamper vi må vinne (Island og Kypros), og borte mot Danmark må vi nok ha uavgjort, og kanskje vinne. Det blir jevnt. Men hadde noen sagt på forhånd at vi hadde ligget an slik etter så mange kamper ville jeg tatt det med en gang. Vi har store sjanser til å gå videre, sier John Arne Riise.