Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NÅ: OL utsettes

Japans statsminister og IOC i krisemøte tirsdag. Der ble OLs skjebne diskutert.

SVØMMEHÅP: Det norske svømmehåpet Henrik Christiansen er ikke overrasket over at OL nå flyttes til 2021. Vis mer

SISTE: Statsminister Shinzo Abe sier at IOC og Japan er enige om å utsette OL. I en uttalelse heter det at OL blir utsatt med nøyaktig ett år - til sommeren 2021.

Tirsdag holdt Japans statsminister Shinzo Abe og IOC-president Thomas Bach et telefonmøte, der Tokyo-OLs skjebne ble diskutert.

- Vi ble enige om at en utsettelse ville være den beste måten å sikre at utøvere er i best mulig form til å konkurrere og at tilskuerne er trygge, sa Abe til pressen etter møtet, ifølge The Guardian.

Lekene er flyttet til sommeren 2021.

De olympiske sommerlekene har blitt avlyst tre ganger tidligere, i 1916, 1940 og 1944, alle på grunn av verdenskriger.

- Eneste alternativ

Henrik Christiansen, Norges fremste medaljehåp i svømming, synes det er greit at OL avlyses. Akkurat nå sitter han i hjemmekarantene, og trener derfor hjemme. Svømmebassengene har også vært stengt i flere uker.

MEDALJEHÅP: Henrik Christiansen. Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
MEDALJEHÅP: Henrik Christiansen. Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix Vis mer

- Det er ganske tydelig at det har vært det eneste alternativet. Mange utøvere får ikke trent skikkelig slik situasjonen er nå. Ikke minst ville det å gjennomføre OL, vært en helserisiko, sier Christiansen til Dagbladet.

- Jeg er glad de endelig går ut og bekrefter det.

Selv ser han på det som at han har ett år å bli bedre på.

- Sånn sett klager jeg ikke, men det er jo kjipt at OL ikke kommer nå. Men det kommer ikke noe ut av det å tenke mer over det. Jeg må bare sørge for å være i sinnssykt god form til neste år, sier Christiansen.

Vet ikke om han legger opp

Roer Olaf Tufte synes det er fint at det har kommet en beslutning.

- Nå kan folk konsentrere seg om det de burde - helse. Det er de vi har valgt som ledere som har tatt en beslutning, og den må vi stå bak, sier han til Dagbladet.

Han har tidligere sagt at OL i 2020 blir hans siste. Om han nå fortsetter til 2021, har han ikke funnet svaret på.

VET IKKE OM HAN FORTSETTER: Olaf Tufte.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VET IKKE OM HAN FORTSETTER: Olaf Tufte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Akkurat nå har jeg ingen plan forbi 1. august 2020. Per nå har jeg ikke mulighet. Men jeg tar ingen avgjørelse før alle kabaler er lagt. Og alle personer involvert her må ha sin mening. Det er mange involverte, sier Tufte.

Bryter Stig André Berge må utsette karrierestopp. Han åpner nå for OL i 2021.

- Jeg blir 37 år i år. For min del skulle OL i år være det siste i min karriere. Det er vanskelig. Selvfølgelig åpner jeg opp for å forlenge karrieren med ett år. Jeg har drevet toppidrett i 20, og det ville vært tungt å avslutte med et avlyst OL, sier Berge til NTB.

Støtte fra Idrettsforbundet

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier dette var en ventet beslutning, som oppleves som både riktig og grundig.

- IOC, IPC og japanske myndigheter har tatt situasjonen på alvor, og vi er glade for at OL og Paralympics sannsynligvis blir gjennomført neste sommer. Olympiatoppen starter umiddelbart samarbeidet med sommeridrettene med å refokusere og legge nye planer for utøverne. De må fortsette sine forberedelser, og fortsette å trene, og daglig treningskvalitet gjelder fremdeles, sier Øvrebø i en pressemelding.

- KLOKT: Sier Berit Kjøll.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
- KLOKT: Sier Berit Kjøll. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Han får støtte av idrettspresident Berit Kjøll:

- Dette er en klok beslutning. Det er prisverdig at japanske myndigheter og IOC på bakgrunn av dagens situasjon og informasjon fra Verdens Helseorganisasjon har besluttet å utsette lekene. Det viser at helse og sikkerhet er det aller viktigste. Jeg har samtidig stor sympati og forståelse for den krevende situasjonen som den japanske arrangøren og nasjonen nå har kommet i.

Diskutert lenge

Arrangørene av OL i Tokyo 2020 og IOC har i lengre tid diskutert en mulig utsettelse og andre alternativer til årets sommerleker, der stadig flere deltakerland har gjort det klart at deres utøvere ikke vil stille av helsemessige og praktiske hensyn.

IOC-veteranen Dick Pound uttalte mandag at OL trolig blir utsatt til 2021.

Mandag ba idrettspresident Berit Kjøll idrettstyret beslutte at Norge ikke skal sende utøvere til Tokyo-OL om mesterskapet går som planlagt.

Allerede fredag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC med en sterk anmodning om at Tokyo-OL ikke kan gjennomføres med mindre viruspandemien er kommet under kontroll.

Søndag opplyste OL-komiteen i Canada at det ikke blir aktuelt å sende utøvere til Japan i sommer uavhengig av hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) måtte beslutte rundt gjennomføringen av lekene.

Hele Norges coronakart