FELLES GLEDE: Flotte bilder fra OL-stadion i natt da Usain Bolt vant 100 meter for tredje gang. Det hjelper til å gi friidretten en ny sjanse. I hvert fall om de dopingdømte blir pepet ut for godt. FOTO: Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency.
FELLES GLEDE: Flotte bilder fra OL-stadion i natt da Usain Bolt vant 100 meter for tredje gang. Det hjelper til å gi friidretten en ny sjanse. I hvert fall om de dopingdømte blir pepet ut for godt. FOTO: Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency.Vis mer

Nå piper de endelig ut alle svindlerne rundt ham

Friidretten får en ny sjanse.

FRIIDRETTENS store kamp ble zoomet inn fra oven i natt. Det så ut som om det var en eller annen i verdensrommet som prøvde å få sett 100 meter finalen mellom den Gode og den Onde litt bedre, men det var vel bare kameraøyet på en ganske alminnelig drone.

Ikke slo Usain Bolt den Onde heller. Den dobbelt dopingdømte Justin Gatlin er bortsett fra farten og jukset sannsynligvis som resten av oss, og skal slippe å være bildet på alt som er galt i denne sporten.

Men han skal ikke slippe å bli pepet ut.

For den voldsomme pipingen før denne olympiske finalen er lyden av en ny og bedre tid i internasjonal idrett.

DE lekene som knapt kunne ha begynt verre med frislipp av dopingdømte selv etter åpningsseremonien, har snudd:

  • Publikum vil ikke ha denne svindelen mer.

Det startet i svømmehallen med buingen mot den russiske yndlingen Yulia Efimova som på bare noen måneder gikk fra en ventende livstidsdom for to dopingstraffer til dobbelt OL-sølv.

Denne hendelsen fikk de amerikanske svømmestjernene til å se på sitt eget lag; hvordan USA på samme vis som de andre nasjonene forbeholdt seg retten til å bruke sine dopingdømte til å hente inn nye medaljer:

- Om jeg synes de som er dømt skal være med på laget? Jeg synes ikke det, sa den amerikanske tenåringen Lilly King for en uke siden.

DA hadde hun akkurat slått Efimova, men var ikke fornøyd. Lilly skjønte at slike dueller mellom de liksom gode og de liksom onde måtte settes inn i en større sammenheng.

Det skjønner dessverre hverken Justin Gatlin eller andre tungt dopingdømte som hevder sin rett til å konkurrere videre som om ingen ting har skjedd:

- Jeg vet ikke engang hvem denne Lilly King er. Hun driver med svømming og jeg med friidrett, så det bryr jeg meg ikke noe om, kommenterte Gatlin saken før nattas finaler.

SÅ LETT kommer han og de andre dømte ikke fra det i årene som kommer. Nå er søkelyset endelig satt på det å gjøre det for kostbart å svindle.

Mens det ironisk nok var USAs olympiske komite (USADA) som for fem år siden brukte idrettens høyeste domstol (CAS) for å tvinge den internasjonale olympiske komite (IOC) til å gi opp forsøket på å holde dopingdømte unna lekene, kommer amerikanerne nå til å snu. Dengang ville IOC stenge OL for utøvere som var blitt dømt til mer enn seks måneders straff, men amerikanerne svarte med å beskytte sine egne dømte. Det skjer ikke igjen:

  • De dopingdømtes suksess i Rio og det dels mislykkete oppgjøret med russisk statssvindel, viser at det er nødvendig med strengere straffer.

Slik gir den unisone pipekonserten fra nattas sprintfinale gehør for å holde jukserne unna for godt. Allerede på den ekstraordinære kongressen til Verdens Antidopingbyrå (WADA) neste år kan det bli 8 års utestengelse for førstegangsdommer på mer enn ett år.

SKJER endringen så fort, skal den utskjelte friidretten få mye av æren. Sportens utestengelse av Russland har gitt et helt annet trykk i debatten. Om friidretten tør å fortsette med opprenskning i Kenya, Etiopia, Jamaica og andre nasjoner med svak egenkontroll, er det fortsatt håp:

  • Det er mulig å få til rene finalefelt selv i de mest dopingbefengte øvelsene.

Nattas finale var nær. Der vant ikke bare Bolt på tid, men også de rene på antall med 6 mot 2.. Du skal ikke lenger tilbake enn til i fjor sommer for å finne et annet bilde. I Diamond League-stevnet i Lausanne var for eksempel de fire raskeste alle gamle dopere. Justin Gatlin selvsagt, så Asafa Powell, Tyson Gay og Michael Rodgers.

Det var ikke bare strafferegisteret som bandt dem sammen; de var også omtrent like gamle:

  • I den skurkefinalen var vinneren (Gatlin) 33, resten 32, 32 og 30 -- altså nesten en gjeng klar for sprintens old boys lag.

Det har vært en trend på sprint bak Usain Bolt de siste årene. De gamle holder seg godt; forøvrig i samsvar med forskningen om langtidseffekten av steropidbruk. Altså det at de kunstig trente musklene husker den ekstra effekten de fikk og holder seg på et høyere nivå også etter at steroidbruken er stoppet.

DETTE er et vesentlig vitenskapelig argument for den innstramningen som kommer, men det er lett å se et par andre ikke fullt så tekniske grunner for å luke vekk de gamle svindlerne.

Som for eksempel gleden på OL-stadion i Rio i minuttene etter at Usain Bolt hadde vunnet. Da zoomet øyet fra oven inn det som kommer.

Bare mange nok endelig tør å pipe vekk det som har vært.