Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå prøver konkurrentene alt for å stoppe Norge

Men denne dominansen lar seg ikke regulere vekk.

FOR GODE:  De norske langrennsløperne er så dominerende at konkurrentene stadig prøver nye regelendringer for å jevne ut sporten. Det er pr. definisjon en halvveis løsning. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
FOR GODE: De norske langrennsløperne er så dominerende at konkurrentene stadig prøver nye regelendringer for å jevne ut sporten. Det er pr. definisjon en halvveis løsning. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

MENS de norske langrennsløperne vinner omtrent alt som er å vinne i Tour de Ski, fortsetter resten av sporten sin kampanje mot Norge. Den startet med regelendringer på kongressen til det internasjonale skiforbundet (FIS) i sommer, og kan høres som ekko etter hver eneste nye norske triumf.

Kampanjen er hverken ondsinnet eller ikke spesielt koordinert, og gir underveis de rareste utslag. Som for eksempel at det er bonussekundene som tar knekken på sportens mest populære konkurranse:

- Oppskriften på å drepe Tour de Ski. Bonussekundene er noe dritt. Det er dumt, tvitret Maurice Manificat, den franske fristilseksperten som havnet håpløst langt bak i sammendraget etter 3-mila i klassisk stil i helga.

Som om det er klasseforskjellen mellom Norge og resten av verden disse bonuspoengene dreier seg om.

DE er derimot ment som krydder på langrenn som TV-underholdning. Tanken er at innlagte sprinter og ekstra sekunder på spill i selve innspurten skal gi en mer variert og uforutsigbar konkurranse. Mer moro for TV-seerne altså.

Akkurat slik fungerte tidssystemet ikke i de første distanserennene med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby dampende alene foran i sporet, men allerede i går var det mulig å se fordelene da Ingvild Flugstad Østberg tjente fem sekunder i forhold til storfavoritten Therese bare på å være først i mål.

Den gevinsten gjør jenteklassen mer spennende. Bonussystemet kan altså være bra. Bare du er god nok.

DER er vi i kjernen av sportens utfordring:

•• Konkurrentenes fokus på regler for å dempe den norske dominansen, er pr. definisjon bare en del av løsningen. Fortsatt avgjør egen styrke det meste.

Der det er greit å regulere antall hjelpere som kan teste ski i sporet for å jevne ut de ulike ressursene i støtteapparatet og muligens ok å begrense antall norske utøvere i noen av de internasjonale konkurransene, kan kvalitetsforskjellen ikke løses gjennom kvotering. Det skjer bare gjennom klok satsing og riktig trening.

FORELØPIG har resultatene i Tour de Ski mest av alt fortalt om et kunnskapsrikt norsk skimiljø som behersker det med trening. Bak de to norske sammenlagtfavorittene, er eksemplene mange på en fornuftig driftet sport.

Der vi trodde svenske Stina Nilsson skulle utfordre Therese Johaug, får i stedet Ingvild Flugstad Østberg sitt store gjennombrudd. Det kommer fordi hun har vært tålmodig i treningsarbeidet, og til slutt følte seg trygg nok til å velge sin egen taktikk. På samme vis begynner klassiskspesialisten Didrik Tønseth å få såpass grep på skøyteteknikken at han bare på et par sesonger ser ut som en pallkandidat i selveste Tour de Ski , mens Finn Hågen Krogh fortsetter framgangen basert på et høyst privat treningsopplegg med langt færre økter enn Martin Johnsrud Sundby.

ALL denne norske framgangen er basert på den kunnskapen som styrer treningen både i klubbene, de private satsingslagene og på landslaget. Da det verste dopet ble stoppet i sporten, ble nettopp denne overlegne norske treningskulturen synlig.  Ingen kan langrenn bedre enn oss.

Den enestående posisjonen er ikke noe å hovere over. Det er derfor Skiforbundet villig slipper konkurrentene inn i treningsmiljøene våre.
Men først når utlendingene gjør tilnærmet den samme treningen, er det mulig å stoppe Norge. 

PS) Martin Johnsrud Sundby har forlengst påpekt det samme til det svenske skimiljøet. Forøvrig er han den siste til å tviholde på bonussekundene sine: - Det blir en mindre spennende Tour enn vi ønsker. Kanskje er det en bra ide å justere bonussystemet. Når jeg har et forsprang på ett minutt og tjue sekunder og så får nye 15 sekunder for å gå først i mål, er det litt ulogisk, sier han til Expressen.

HJULPET AV BONUS:  Det omstridte bonussystemet i Tour de Ski skapte i hvert fall mer spenning blant jentene. Ingvild Flugstad Østberg tjente fem ekstra sekunder på seieren i går.FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
HJULPET AV BONUS: Det omstridte bonussystemet i Tour de Ski skapte i hvert fall mer spenning blant jentene. Ingvild Flugstad Østberg tjente fem ekstra sekunder på seieren i går.FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media