Nå ryker snart rekorden din, Svenssen

- Hadde vært kult å ta den, sier John Arne Riise.

104 LANDSKAMPER: Her er Thorbjørn Svenssen i sin 100. landskamp, mot Danmark 17. september 1961. Han spilte fire kamper til før han ga seg på landslaget. Foto: SVERRE A. BØRRETZEN/AKTUELL/SCANPIX
104 LANDSKAMPER: Her er Thorbjørn Svenssen i sin 100. landskamp, mot Danmark 17. september 1961. Han spilte fire kamper til før han ga seg på landslaget. Foto: SVERRE A. BØRRETZEN/AKTUELL/SCANPIXVis mer

|||• Direkte 17.45: Makedonia - Norge

(Dagbladet.no): 31. januar 2000 debuterte en ung rødlugg på landslaget. John Arne Riise var 19 år gammel og spilte med a-landslagsflagget på brystet for første gang.

Siden har han gjort det 77 ganger til.

DEBUTEN: John Arne Riise debuterte mot Island, 31. januar 2000. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
DEBUTEN: John Arne Riise debuterte mot Island, 31. januar 2000. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Riise gikk omtrent rett inn i en fast hundreprosentstilling - og har lenge vært en av spillerne som landslagssjefene har skrevet først på dommerkortet.

I løpet av noen få år skriver 28-åringen seg trolig også inn i historiebøkene med gullskrift.

- Har en god sjanse
For med 78 landskamper er det ikke mange foran ham på NFFs adelskalender og han mangler bare 26 opptredener på å ta igjen Sandefjord-legenden Thorbjørn Svendssen, som endte på 104.

- Jeg har hørt folk nevne dette, sier Riise til Dagbladet.

SCORET I FORRIGE: John Arne Riise scoret sitt niende landslagsmål mot Finland 1. april tidligere i år. Foto: ARNT E. FOLVIK
SCORET I FORRIGE: John Arne Riise scoret sitt niende landslagsmål mot Finland 1. april tidligere i år. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Selv om jeg er klar over at jeg nærmer meg, må jeg bare la være å tenke på det. Det er mye som kan skje, med tanke på skader og form. Men jeg føler meg sterk nå, så hvis jeg fortsetter som det siste halvåret i Roma og også presterer bra på landslaget, da har jeg en god sjanse til å klare det.

Venstrebacken har i tur og orden passert de gamle 90-tallsheltene til Drillo, og i Finland-kampen for to måneder siden kom han opp på like mange kamper som Erik Mykland.

Nå har han bare Kjetil Rekdal (83), Øyvind Leonhardsen (86), Erik Thorstvedt (97), Henning Berg (100) og nevnte Svenssen foran seg.

Et stolt øyeblikk
I moderne fotballtid spiller landslagsgutta flere kamper enn Svenssen & Co. gjorde. Derfor brukte Svenssen 15 år (debuterte i 1947 og spilte sin siste i 1962) på å nå 104 kamper.

Nå spiller landslaget rundt ti kamper i året og dette betyr at Riise kan tangere Svenssen i løpet av to-tre år.

- Det hadde vært veldig morsomt, spesielt siden rekorden til Svenssen har levd så lenge. Det er kult å ta sånne rekorder, men det er ikke lett. Du må spille fast på landslaget i over ti år og holde deg stort sett skadefri, sier Riise.

Både John Carew (75) og Steffen Iversen (76) har også gode sjanser til å klatre kraftig oppover adelskalenderen de neste åra, men i øyeblikket er det altså Riise som ligger best an.

- Det hadde definitivt blitt et stolt øyeblikk.