Nå saksøker stjernene VM-arrangøren for kjønnsdiskriminering

- Har et poeng.

SØKSMÅL: Amerikanske Amy Wambach er blant stjernene som nå trekker VM-arrangørene for retten. - Det er så mange forskjellige debatter rundt dette. Virkeligheten er at herrene aldri ville spilt VM på noe annet enn ekte gress. For meg er dette en sak om kvinners rettigheter. Det handler om likestilling, sier hun. Foto: AP Photo/Amy Sancetta/NTB Scanpix
SØKSMÅL: Amerikanske Amy Wambach er blant stjernene som nå trekker VM-arrangørene for retten. - Det er så mange forskjellige debatter rundt dette. Virkeligheten er at herrene aldri ville spilt VM på noe annet enn ekte gress. For meg er dette en sak om kvinners rettigheter. Det handler om likestilling, sier hun. Foto: AP Photo/Amy Sancetta/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det har lenge vært rift om gjennomføringen av fotball-VM for kvinner som går av stabelen i Canada neste sommer.

Arrangørene har lenge gjort det klart at de akter å spille samtlige kamper på kunstgress, men det har ikke falt i god jord hos de som faktisk skal delta i mesterskapet.

Saksøker Nå har en rekke av verdens største stjerner, deriblant Amy Wambach (USA), Nadine Angerer (Tyskland) og Veronica Boquete (Spania), saksøkt arrangørene for kjønnsdiskriminering. Saken er sendt inn til Menneskerettighetsdomstolen i Ontario.

The Guardian skriver at så mange som 40 spillere stiller seg bak søksmålet.

- Det er så mange forskjellige debatter rundt dette. Virkeligheten er at herrene aldri ville spilt VM på noe annet enn ekte gress. For meg er dette en sak om kvinners rettigheter. Det handler om likestilling, sier Wambach.

- Har et poeng Tidligere landslagssjef Eli Landsem sier til Dagbladet at klagene kommer i seneste laget, men at det likevel er viktig å si ifra.

- Dette har de visst en stund så jeg tenker at det er lovlig seint å protestere på det, men jeg forstår så absolutt argumentet om at det burde gått på gress. Det er det største arrangementet, og VM for damer har blitt enormt svært. Dette kan også få en virkning for ettertiden, sier hun.

Landsem sier at hun neppe hadde latt seg irritere veldig av dette om det var hun som skulle deltatt i Canada, men at hun har forståelse for irritasjonen.

- Jeg synes personlig det er merkelig at de har godkjent et VM på kunstgress, men det er ikke noe jeg hadde brukt energi på. Akkurat nå tror jeg det er mer prinsippielt, og der har de så absolutt et poeng, sier hun.

- Mindreverdig De internasjonale stjernene sier i en uttalelse at det faktum at idrettens største og viktigste turnering skal gjennomføres på kunstig gress faller under kjønnsdiskriminering i henhold til kanadisk lov.

De sier også at det er større sjanse for skader på dette underlaget, og at spillet vil bli påvirket.

- Disse talentfulle atletene vi representerer er bestemt på at idretten de bedriver ikke skal bli behandlet som mindreverdig. Å kjempe for denne saken er noe kvinnelige fotballspillere ikke skal trenge å gjøre, men noe de ikke vil sky unna, sier advokat Hampton Dellinger til AP ifølge Wall Street Journal.

En representant for FIFA er for øyeblikket på besøk i Canada, og gjorde det på tirsdag klart at de ikke akter å forandre planene.

- Vi spiller på kunstgress, og det er ingen plan B, sa Tatjana Haenni som er FIFAs arrangementsansvarlig for kvinnenes mesterskap.

FORSTÅELSE: Tidligere landslagssjef Eli Landsem forstår spillernes frustrasjon, og mener at de har et poeng. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORSTÅELSE: Tidligere landslagssjef Eli Landsem forstår spillernes frustrasjon, og mener at de har et poeng. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Landsem forteller at hun lenge har vært en stor motstander av kunstgress, men at den siste generasjonen kunstig underlag ikke står mye tilbake for den ekte varen.

- Om det er regn eller tørt så er det alltid like forhold. Jeg har alltid vært en svoren gresstilhenger, men der er jeg faktisk i ferd med å snu. Et problem i dette tilfellet er jo at ikke alle land får anledning til å trene på det underlaget, sier hun.

Alternativer? FIFA gjennomfører også i disse dager en inspeksjon av banene i Canada for å se til at de møter forbundets krav til turneringer på øverste nivå.

I regelverket står det at kampene kan spilles på kunstgress så lenge arrangøren får en spesialdispensasjon. Det har Canada fått. I tillegg heter det at samtlige kamper i mesterskapet må spilles på samme underlag. Dermed er det uaktuelt å spille noen kamper på kunstgress og noen kamper på naturgress.

Mange av spillerne mener at et alternativ er å legge ei midlertidig gressmatte på arenaene. Det ble nemlig gjort på Michigan Stadium forut for sommerens treningskamp mellom Manchester United og Real Madrid.

- Synes du dette er et alternativ de burde vurdert også i Canada?

- Sånn umiddelbart - ja, sier Landsem.

SØKSMÅL: Spanske Veronica Boquete er også blant spillerne som nå tar til ordet mot det de kaller kjønnsdiskriminering fra VM-arrangørenes side. Foto: AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA / NTB SCANPIX
SØKSMÅL: Spanske Veronica Boquete er også blant spillerne som nå tar til ordet mot det de kaller kjønnsdiskriminering fra VM-arrangørenes side. Foto: AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA / NTB SCANPIX Vis mer