MIDTBANESPILLER: Det blir trolig Wayne Rooneys posisjon framover. Foto: Scanpix
MIDTBANESPILLER: Det blir trolig Wayne Rooneys posisjon framover. Foto: ScanpixVis mer

Nå ser Rooney ut som den perfekte nummer 10

Tallmaterialet som avslører United-stjernas forvandling.

(FourFourTwo): Måten Wayne Rooney opptrådte på i sesongens siste Premier League-kamp fikk det til å se ut som han har spilt offensiv midtbane hele karrieren - og på en måte så har han det. Hans løp fra dypet og avslutning på 1-0-scoringen mot Bournemouth og gjennomspill til Ashley Young på Uniteds tredje scoring kjennetegnet en klassisk nummer 10.

Det var typisk Rooney, en spiller som alltid ser litt ukomfortabel ut som midtspiss, en spiller som har brukt det siste tiåret til å prøve å komme seg inn i en nierrolle på søk etter mer ballkontakt.

Til tross for det, har de forskjellige forsøkene på å gjøre England-kapteinen til en permanent boks til boks-spiller mislyktes. Rooney forlot nesten United i 2013 etter at Sir Alex Ferguson flyttet ham fra spissplassen. Louis van Gaals forsøk på det samme tidligere denne sesongen var også stort sett skuffende. Nå, derimot, etter den fantastiske innsatsen på Old Trafford og i FA Cup-finalen, har Rooney innrømmet at han ser for seg en framtid som midtbanespiller.

- Noen ganger må man gjøre valg i karrieren, og for øyeblikket er nok det beste for meg å spille dypere i banen. Det er midtbane jeg ser for meg å spille neste sesong, har Rooney sagt til Sky Sports.

Så hvordan har det seg at Rooney så sjeldent har imponert som offensiv midtbanespiller? Og passer han egentlig til den rollen?

En naturlig nummer 10 Parallelt med den stadig økende bruken av den tyske «gegenpressing»-modellen, går fotballen bare raskere og raskere. Nummer 10-rollen utvikler seg deretter. Av grunnleggende ferdigheter må spillerne i den posisjonen ha en evne til å orientere seg, være lettbeinte og kunne prikke medspillerne med stor presisjon.

Det er delvis fordi mange av de store klubbene bruker innoverkanter for å øke pasningsalternativene sentralt i banen, noe som sentrerer spillet. Et kvikt hode er essensielt for 10-rollen.

Rooney har en overflod av disse ferdighetene. Siden han var tenåring i Everton har han vist en ekstraordinær forståelse for spillet og for hvilke rom som bør brukes. Kombinert med hans tekniske evner og bevegelighet, ser han ut som den perfekte, moderne nummer 10.

Fokuset på bevegelser er nøkkelen. Premier Leagues beste ballfordelere glir konstant inn i nye rom på jakt etter ballen. De vaker inn og ut av rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane for å tiltrekke seg motspillere, åpne hull og sy sammen angrep. Rooney, som er desperat etter å få ballen til alle tider og derfor nærmest er umulig å markere, er helt klart beredt til å klare omstillingen. Rooneys arbeidskapasitet har egentlig gjort at det er vanskelig å stole på at han vil holde seg i front, men fra dypere i banen vil de samme instinktene gjøre det mulig for ham å skinne sammenlignet med spillere som Juan Mata, Christian Eriksen og Kevin de Bruyne.

Bevisene fra 2015/2016 Rooney spilte sentral midtbane 13 ganger for Manchester United denne sesongen. Statistikken er ikke spesielt god. I løpet av disse kampene har han fullført 54,9 pasninger per kamp, med en treffprosent på 86,2. Det er lavere enn Yaya Touré, Cesc Fabregas, David Silva og Mesut Özil, men marginalt bedre enn Christian Eriksen (52,6 per kamp) og Juan Mata (47,4 per kamp). Tallene for hvor mange sjanser han har skapt er enda dårligere.

Rooney snitter på 1,15 per kamp, langt færre enn Özil, Eriksen, de Bruyne, Silva, Dimitri Payet, Eden Hazard og Alexis Sanchez - ja, stort sett ganske mange færre enn de fleste av de beste midtbanespillerne i Premier League.

På den andre siden har han klart 1,7 taklinger per kamp, flere enn noen av de andre på lista. I tillegg har han truffet på 8,1 langpasninger per kamp, noe som kan forklares med van Gaals insistering på å spille med en vidstrukket formasjon hvor spillet vendes ofte.

Det er åpenbart at Rooney ikke har gjort det veldig bra i sin nye posisjon. Det er imidlertid noen positive tegn som tyder på at det kan bli bedre. Ser man på de siste seks kampene hans sammenlignet med de sju første, så scorer Rooney bedre på neste alle parametre. Han har for eksempel snittet på 82 touch per kamp (opp fra 57 i de sju første) og 67 pasninger (opp fra 44). Det er en tydelig framgang.

Hvorfor har det ikke funket? Ser man bort fra hans siste forbedringer, så har Rooney underprestert stort som offensiv midtbanespiller. Det skyldes imidlertid ikke at kvalitetene er i ferd med å bli dårligere, men heller van Gaals taktikk.

Det lave tempoet og ballbesittende stil har på mange ulike måter forhindret Uniteds angripere fra å skape sjanser for lagkameratene. Hovedproblemet har imidlertid vært den enorme bredden i formasjonen.

I motsetning til store deler av Europas beste lag, har United egentlig ikke brukt innoverkanter, selv om både Martial og Mata har spilt med godfoten vendt inn i banen. De har heller ikke vært ute etter å spille gjennom midten (sånn som Spurs, Bayern og Barcelona). I stedet har kantene slikket krittet. Bare 25 prosent av angrepene var sentralt i banen, noe som er lavest i ligaen.

Ting forbedret seg etter at Mata ble satt på høyre og Rooney sentralt, men ikke tilstrekkelig. For å si det sånn: Rooney hadde liten mulighet til å lykkes i 10-rollen så lenge van Gaal sto på bruken av sine utdaterte preferanser. Den eneste grunnen Rooney gjorde det så bra mot Bournemouth, er fordi Eddie Howes lag ikke brukte en defensiv midtbanespiller.

I van Gaals system ville aldri Rooney fått så mye rom mot noen andre ligamotstandere.

Kan Rooney spille der for England? Rooney har sagt til Sky Sports at han tror han vil være spiss for England, men det var før Harry Kane og Jamie Vardy leverte sesongene de gjorde. Roonyes intelligens, ro og erfaring kan imidlertid bringe en viktig balanse til midtbanen sammen med Eric Dier og Dele Alli. Spesielt hvis Jordan Henderson blir utilgjengelig til EM.

Det er verdt å merke seg at Rooney aldri har vært helt suksessfull som spydspiss, heller. Ikke engang i sine mest produktive perioder. Da traktet han etter en mer fri rolle i samspill med typer som Carlos Tevez og Cristiano Ronaldo. Sånn sett har de siste forsøkene på å bruke ham som en spiss vært naive.

Under den nye manageren som kommer inn på Old Trafford kan han kanskje endelig få gjort 10-rollen til sin egen.

Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.