Therese Johaug-saken

Nå sier Johaugs utenlandske kritikere noe helt annet enn i høst: - Det var galskap

Åpenheten og varmen til Therese Johaug har smeltet istappene som holdt på å knekke skiesset i høst og i vinter. Nå er det annerledes. Tendensen er påfallende: Hvorfor sier de utenlandske rivalene noe annet nå?

ENDRING: Flere av Therese Johaugs største kritikere i langrennsmiljøet står ikke inne for det de har blitt sitert på tidligere. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ENDRING: Flere av Therese Johaugs største kritikere i langrennsmiljøet står ikke inne for det de har blitt sitert på tidligere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SJUSJØEN (Dagbladet): Therese Johaug kjente virkelig på det. Hun holdt seg unna alle aviser. Hun visste hvor enorm publisiteten var og at den knallharde kritikken manifesterte seg om hun åpnet opp det utallige antall saker av seg selv i kjølvannet av dopingsaken.

Utøverens psykiske helse ble et tema da Dagbladet problematiserte tematikken i høst. Glemmer mange den menneskelige relasjonen? Er det riktig og forsvarlig at alle skal få ytre sin mening om ett individ?

Blant kritikerne fant vi blant annet flere av Johaugs konkurrenter og kolleger i langrennsmiljøet. Flere av dem kastet ut sterke meninger, mange av dem på tynt faktagrunnlag. Visste de egentlig hva de sa? Står de for budskapet den dag i dag?

Interessant nok har ikke kritikerne gjort det når Dagbladet har konfrontert dem, noe som eksemplifiseres lenger ned i saken. Men først til problemstillingen: Hvorfor sier de utenlandske rivalene noe annet nå?

Ble utøverne feilsitert og misforstått? Tør de ikke å stå for kritikken konfrontert med et norsk medium? Har opplysningene som har kommet fram endret oppfatningen deres? Hva har Johaugs bevisste åpenhetsstrategi hatt å si i så måte?

Ernst: - Det var galskap

Johaugs manager, Jørn Ernst, synes tendensen er gledelig og interessant. Han tror årsaken er sammensatt.

- Det er hyggelig å høre at det går den veien. Det var galskap sånn det var i starten med mange meninger og kritikk på tynt faktagrunnlag, sier Ernst til Dagbladet.

MER RO: Det er mer behagelig å være Therese Johaug nå enn det var i høst. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
MER RO: Det er mer behagelig å være Therese Johaug nå enn det var i høst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

- Jeg tror endringen du viser til, er en kombinasjon av at noen har nok blitt feilsitert og misforstått, men ikke minst at det har kommet mer fakta på bordet. Etter hvert som informasjonen og faktaopplysningene har kommet fram, har det blitt bedre, mener Johaugs manager.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, sier følgende om tendensen:

- Vi har registrert at enkelte dessverre har uttalt seg uten å kjenne saken særlig godt. Det er en virkelighet vi må forholde oss til, sier Graff til Dagbladet.

Vendepunktet på Ullevaal

På mange måter var høringen på Ullevaal i januar et vendepunkt for Johaug, som trente på Sjusjøen samtidig som Olympiatoppens OL-samling i dag.

- Vi var veldig klar på at vi ville at høringen skulle foregå åpent, slik at dere journalister fikk fullt innsyn, og at dette formidles videre til de som har meninger og bryr seg om Thereses sak. Åpenhet har hele tiden vært veldig viktig for oss, forteller Jørn Ernst.

- Derfor vil vi ha full åpenhet også i CAS-høringen. Vi ønsker at dere skal få høre alt som blir sagt der og at fakta kommer fram, men det ser ut som det blir vanskelig. En sak i CAS har aldri blitt dekket åpent av pressen før. Det er et veldig lite rom og andre omstendigheter, sier han.

EN SUNDBY: Det var flere løpere som var uheldige under dagens lagsprint. En av dem var finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun snublet i bakken. Etter gårsdagens uhell under herrenes tremil, har skiløperne fått et nytt utrykk. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Høringen i CAS vil skje i juni om Johaug-leiren får det som de vil. Den endelige dommen vil komme noen uker senere. Da vil det forhåpentligvis bli slutt på spekulasjonene.

- Jeg skal forberede meg så godt jeg kan til den dagen. Det skal bli godt å bli ferdig med dette, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Jauhojärvi ble feilsitert

Spekulasjoner har det vært mange av. Vi skrur tiden tiblake for å vise hvordan flere av utøverne har forfektet et helt annet budskap overfor Dagbladet enn de har blitt sitert på i internasjonale medier tidligere.

29. november 2016: Via den finske avisen Ilta Sanomat meldte NTB at Sami Jauhojärvi slaktet Antidoping Norges innstilling om en 14 måneders utestengelse av Therese Johaug.

- Dette undergraver helt troverdigheten til antidopingarbeidet i Norge, ble Sami Jauhojärvi sitert på.

Overfor Dagbladet samme dag benektet imidlertid den finske veteranen, som snakker både flytende svensk og engelsk, at han hadde sagt det:

- Det stemmer overhodet ikke. Jeg vil ikke at det norske folk skal tro at jeg angriper og mistenkeliggjører Therese Johaug og det norske antidopingarbeidet, sa Jauhojärvi til Dagbladet.

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da norske Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Tvert imot mener jeg det viser at antidopingarbeidet i Norge fungerer. Det gir meg tro på at Antidoping Norge gjør jobben sin. Jeg mener det helt motsatte av det jeg er sitert på i Norge. Jeg ønsker Johaug velkommen tilbake når hun har sonet dommen.

Von Siebenthal har endret oppfatning

13. november 2016: Nathalie von Siebenthal ble i høst sitert på i Basellandschaftliche Zeitung at hun ikke tror på Therese Johaugs forklaring.

- Johaug er ikke troverdig. Hun avla en positiv dopingprøve, og så skal det ha vært på grunn av en solkrem? Nei, jeg tror ikke på denne historien, sa den sveitsiske langrennsløperen.

Overfor Dagbladet er imidlertid budskapet et helt annet.

- Therese har vært et stort forbilde for meg. Hun har vært så god, så sunn, hyggelig og vakker. Det er noe alle unge langrennsløpere ser opp til. Så skjer dette. Det er trist å se at dette at har skjedd, sa von Siebenthal til Dagbladet.

- Vil du ønske henne velkommen tilbake når dommen er ferdigsonet?

- Ja, det vil jeg. Virkelig. Jeg håper Therese kommer tilbake neste år. Det unner jeg henne, sier 23-åringen.

GIKK:: Justyna Kowalczyk ble spurt om prestasjonen til Marit Bjørgen, men mye tydet på at hun ville unngå temaet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Kowalczyk redd for å si noe

29. november 2016: Justyna Kowalczyk har vært nådeløs i kritikken mot Johaug og sendt en rekke stikk gjennom høsten og vinteren.

Blant annet hintet den polske langrennsstjerna at hun koste seg med popkorn da Antidoping Norge la ned en påstand om 14 måneders utestengelse, som ble justert til 13 måneder av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Til Dagbladet i vinter sa imidlertid den polske stjerna:

- Jeg liker Therese. Hun er ei rå jente og er velkommen tilbake når hun har sonet ferdig, sa Kowalczyk.

Hun løp raskt videre og vegret seg for å snakke om tematikken. Gjennom hele vinteren snakket Kowalczyk stort sett bare med polske medier og overså majoriteten av journalistene fra øvrige land.

Saarinens misforståelse

14. oktober 2016: Aino-Kaisa Saarinen har også vært knallhard mot Johaug. Hun dro selv ned på apoteket i Livigno i et forsøk på å avsløre sin norske rival. Bildet som Saarinen la ut av leppekremen med dopingmerket, ble hun prisbelønnet for i Finland. I finske medier ble Saarinen sitert på at hun applauderer FIS' beslutning om å støtte ankingen av Johaug-saken.

Da Dagbladet konfronterte henne med dette i mars, var hun klar på at hun ønsket Johaug tilbake i sporet. Samtidig viste det seg at kritikken var basert på feil premiss.

- Når minimumsstraffen er 24 måneder for et anabolt stoff, hvis man beviser at man ikke har gjort noe galt, må jo straffen bli minst 24 måneder. I verste fall kan det jo bli 48 måneders straff, sa 38-åringen til Dagbladet.

- Men tidligere CAS-dommer er jo full av eksempler på formildende omstendigheter som har gitt straffer på langt under 24 måneder etter en positiv dopingprøve på et anabolt stoff. Hva tenker du om det?

- Er du sikker på det? Vi har hørt i Finland at det er 24 måneder som er minimum. Det er urettferdig for alle andre langrennsløpere hvis Johaug ikke blir straffet i 24 måneder.

- Men 24 måneder er ikke minimum?

- Hmm, det er det jeg har hørt, i hvert fall.

Slik skal Johaug unngå misforståelser i CAS

Misforståelser har gitt Johaug unødvendig mye pepper i kjølvannet av dopingsaken. Ønsket om å unngå det i CAS-høringen gjør at 28-åringen etter all sannsynlighet vil snakke på norsk i CAS.

- Therese ønsker å ta det på norsk, men er åpen for å gi sin forklaring på engelsk også, men da med tolk til stede for å gi henne hjelp om det behøves. Det er noe annet å snakke engelsk om komplisert juss sammenlignet med hverdagslig prat på engelsk, forteller Ernst.

- Vi vet at det kan forekomme misforståelser. Det siste som skal skje er at misforståelser avgjør saken. Advokat Mike Morgan har selv anbefalt Therese å snakke på norsk, så det går nok mot den løsningen.

Team Johaug håper at høringen vil finne sted i starten av i juni.

- Therese er imidlertid fleksibel og klar for å bli ferdig med dette så raskt som mulig, men det må jo klaffe for mange ulike aktører. Therese kommer ikke til å bruke så veldig mye tid på dette, siden essensen blir jo det samme som vi la fram under høringen på Ullevaal.

Skremt Johaug

Når det gjelder kritikken som har kommet fra blant annet utenlandske rivaler, er det noe Johaug har prøvd å unngå å lese om.

- Jeg prøver å lese minst mulig av saker om meg selv. Mange støtter meg, men andre gjør det ikke. Jeg vet at jeg ikke har godt av å lese det som står om meg. Jeg blir skremt av omfanget. Det er skremmende hvor mye saken blir omtalt, mener Therese Johaug.

- Det er så mange meninger. Alle skal mene noe. Hvis man sammenligner det med hvor mye andre og mer alvorlige saker blir omtalt, er det ganske spesielt. Det er viktig å ha et perspektiv. Det er viktig å huske på det menneskelige perspektivet her, minnet hun om - og fikk støtte fra Thomas Alsgaard og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer