Nå sier SVT-kilden at han aldri har sett Dæhlies blodverdier

- Ærlig talt så husker jeg ikke at jeg har laget den der grafen, sier Bengt Saltin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Han var blant de viktigste stemmene i «Uppdrag gransking»-dokumentaren som ble vist på SVT i går kveld.

Den pensjonerte svenske dopingjegeren Bengt Saltin har de siste dagene vært klar på at blodverdi-gjennomsnittet var så høyt i internasjonalt langrenn på 90-tallet at det må ha forekommet systematisk juks.

I det svenske TV-programmet nevnes blant annet Bjørn Dæhlie, Marit Mikkelsplass og Erling Jevne som eksempler på utøvere med høye hemoglobinverdier.

Noe bevis for juks føres slett ikke i programmet, men gjennom rutinerte stemmer som blant annet Saltins, pekes det generelt sett på at noe må ha vært galt.

- Har ikke sett Dæhlie-data
I den svenske avisa Expressen i dag stiller Bengt Saltin opp til intervju fra sitt hjem i Danmark.

Der bekrefter han at han står for det han har sagt. Han gjør likevel en innrømmelse:

Opplysningen om at alle medaljevinnere i Thunder Bay i 1995 hadde en hemoglobinverdi høyere enn 17,5, som i programmet kom fra Saltin, klarer han ikke helt å huske hvordan han fikk tilgang på.

- Det er en typisk sånn greie, det står på en graf som jeg har hatt siden 2003. Det er ei liste jeg har hatt som holdepunkt for å kunne kommentere ulike saker innenfor dopingverdenen. Ærlig talt så husker jeg ikke at jeg har laget den der grafen, men jeg kommer på at Thunder Bay var blant det verste som har skjedd i langrennssportens historie, sier Saltin til Expressen.

Og legger til:

- Jeg har aldri sett noen data direkte på Bjørn Dæhlie.

Opplysninger trukket
Bengt Saltin har også gjort et intervju med VG i dag (artikkelen finnes ikke i nettversjon). Der sier 78-åringen følgende om den norske skikongen:

- For noen uker siden fikk jeg data på Bjørn Dæhlie på Peter Hemmingsson (Saltins forgjenger som leder av FIS' medisinske komité). De var oppsiktsvekkende høye - og stabile. Men etter det har Peter trukket tilbake opplysningene.

På VGs spørsmål om hvor han har det fra at alle medaljører i 1995 hadde over 17,5 i hemoglobinnivå, svarer Saltin:

- Opplysningene kommer fra Peter Hemmingsson.

Dagbladet har vært i kontakt med Bjørn Dæhlie, som ikke ønsker å kommentere saken i dag.

<strong>UKLAR:</strong> Bengt Saltin står for sine uttalelser i den svenske dokumentaren, men sier til Expressen at han ikke har sett Bjørn Dæhlies blodverditall. Foto: Bjørn Langsem
UKLAR: Bengt Saltin står for sine uttalelser i den svenske dokumentaren, men sier til Expressen at han ikke har sett Bjørn Dæhlies blodverditall. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer