NABODUELL: Kenny Dalglish og David Moyes i januar i år. Til helga står Everton og Liverpool ansikt til ansikt igjen.Foto: SCANPIX/AP/Tim Hales
NABODUELL: Kenny Dalglish og David Moyes i januar i år. Til helga står Everton og Liverpool ansikt til ansikt igjen.Foto: SCANPIX/AP/Tim HalesVis mer

Nå skal Dalglish tilbake dit hvor det endte forrige gang

Ga seg som Liverpool-sjef etter Merseyside-derbyet for 20 år siden.

Fire ganger i ledelsen. Mot byrival Everton. Fire utligninger. En utrolig fotballkamp. To dager senere trakk en utslitt Kenny Dalglish seg som Liverpool-manager. 20 år senere er han tilbake på Goodison Park.

Det er uklart om kaptein Steven Gerrard får starte når Kenny Dalglish lørdag leder Liverpool for første gang på Evertons hjemmebane siden han sjokkerte en hel fotballverden med sin oppsigelse i februar 1991.

Ingen kunne forutse at skotten 22. februar 1991 skulle slutte som manager i det som da var Englands klart beste fotballklubb. Den siste kampen som rød manager ble FA-cupomkampen mot Everton to dager før, der en innbitt Dalglish måtte se at Liverpool fire ganger rotet vekk ledelsen.

Scoringer fra Peter Beardsley (2), Ian Rush og John Barnes var ikke nok. Det blir sagt at den tidligere storspilleren trakk seg da han selv innså at han ikke lenger hadde evnen til å ta «nødvendige» valg. 4-4 endte Everton - Liverpool i en kamp der Dalglish vurderte å flytte Jan Mølby ned som sweeper for å rydde opp i defensive problemer, men uten evnen til å gjennomføre trekket.

Det er heller ingen tvil om at skotten var utslitt i kjølvannet av den tragiske Hillsborough-ulykken to år før, hvor 96 Liverpool-supportere omkom. Dalglish møtte opp i en rekke begravelser og bar nærmest hele byens sorg på egne skuldrer.

Ante ingenting I januar ble han hentet tilbake som manager på Anfield. Dalglish vil si minst mulig om det som skjedde for 20 år siden foran det intense Merseyside-oppgjøret.

- Vi har vært gjennom det der mange ganger og det er ingen grunn til å ta opp det igjen, men dersom vi scorer fire mål lørdag så vil vi bli fornøyd, sier Dalglish.

Jan Mølby, dansken med de presise pasningene og de sikre straffesparkene, er mer snakkesalig om avgangen som rystet klubben hvor selv spillerne ikke forutså at manageren ikke orket mer.

- Det var en vill kamp og vi kunne ikke forstå hvorfor vi ikke vant den. Vi ga bort noen forferdelige mål og da vi kom inn i garderoben var det en krangel mellom Bruce Grobbelaar (keeper) og Ronnie Moran (trener) over ett av dem. Kenny blandet seg ikke inn, men det gjorde han sjelden i slike saker. Han var veldig stille, men vi trodde det bare handlet om skuffelse etter uavgjort i en kamp vi burde vunnet, ikke en indikasjon på at noe var galt, sier Mølby.

Sjokk og vantro Da Liverpool innkalte til pressekonferanse trodde alle klubben hadde foretatt seg noe stort på overgangsmarkedet. Kanskje var stjernen John Barnes solgt, eller kanskje ble Paul Gascoigne hentet opp fra London (Tottenham). I stedet trakk Kenny Dalglish seg.

- Et salg av Barnes kunne vi forstått, slik er fotballen. Men at Kenny forlot Liverpool var noe annet. Han var en av de største personene i klubbens historie og ledet et lag som ledet ligaen og hang med i FA-cupen. Ingenting var ødelagt, forklarer Mølby over BBC.

- Da det ble kjent at Kenny Dalglish trakk seg, kom det som et sjokk og vantro i hele klubben. Spillerne var forskrekket og hele klubben i sjokk, erindrer dansken.

Lørdag er Dalglish tilbake der det hele sluttet. Med sitt «nye» Liverpool. Det blir en spesiell dag for skotten selv og ikke minst de røde supporterne på Merseyside.

(NTB)