HØYDEPUNKET: Caster Semenya gratulerer konkurrentene Melissa Bishop og Lynsey Sharp eller at hun tok OL-gullet i 2016. FOTO:AFP/ Pedro Ugarte.
HØYDEPUNKET: Caster Semenya gratulerer konkurrentene Melissa Bishop og Lynsey Sharp eller at hun tok OL-gullet i 2016. FOTO:AFP/ Pedro Ugarte.Vis mer

Caster Semenya testosteron

Nå skal de avgjøre om hun er kvinne nok

Bislettpublikummet er i hvert fall ikke i tvil

DET er ikke mer enn to uker siden Caster Semenya ble hyllet av et fullsatt Bislett etter å ha vunnet 800 meteren i Diamond League. Det var ikke noe vanskelig å se at det løpet var såkalt «rått parti»; altså uttrykket fra det idrettslige stammespråket som forteller at det egentlig ikke var noen konkurranse som foregikk der ute på banen. Men varmen i applausen fra Bislett-publikummet fortalte noe annet:

  • De klappet for jenta Caster.

Det er en reaksjon friidretten skal merke seg.

NETTOPP Bislett-publikummet har et historisk rykte på seg for å forstå idrett. Dette har i årtier vært idrettsbanen der den enkelte utøver er blitt sett på en spesiell måte. Som om det har vært en stilltiende kontrakt mellom publikum og utøver at det egentlig ikke er resultatet som teller:

  • Det eneste som virkelig betyr noe, er hvordan du har oppnådd det.

I denne kinkige saken om kvinnen Caster Semenyas medisinsk ukvinnelige testosteronnivå er den historien ganske så enkel.

Hun er født slik.

den bakgrunn virker det i overkant kunstig at en idrett som ikke har kvinnet seg opp til å ta et oppgjør med alle sine kunstige historiske dopingrekorder, igjen har hastverk med å rydde opp i kvinneklassen for å sikre nok feniminitet.

For når det gjelder historiske bestetider på 800 meter dominerer ikke Caster Semenya. Da hun vant VM-gullet i fjor på 1.55.16 og ny personlig rekord, var det et løp som bare ga 16.ende plassen på lista over distansens beste tider.

Foran seg på den lista har Caster tsjekkiske Jarmila Katochvilova som muligens ville hatt de samme problemene med de nye testosterongrensene. I tillegg har en gruppe kvinner fra Sovjet, Kenya, Cuba og Romania løpt raskere enn henne. Faktisk er det 8 løpere med bedre tider, og mer enn halvparten av disse tidene ble satt tidlig på 1980-tallet da dopen fløt ganske så fritt i denne sporten.

Er ikke det til ettertanke når det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) nå vil holde unna kvinnelige løpere som ikke svindler, men de gamle jukseresultatene blir stående?

DET var i april at IAAF kom med en ny regel om maks testosteronnivå blant de kvinnelige løperne på distansene fra 400 meter til en engelsk mil. Denne regelen skal bare gjelde utvalgte internasjonale konkurranser som for eksempel Diamond League, EM, VM eller OL.

Kvinner med et høyere testosteronnivå enn 5 nanomol pr. liter vil fra november bli tilbudt medisinering for å komme under maksgrensen som regulerer kvinneklassen. Alternativet for denne gruppen er ellers å konkurrere internasjonalt med menn.

DETTE nye regelverket blir sett på som et endelig oppgjør med sørafrikanske Caster Semenya. Helt siden hun ble stoppet i seiersrunden etter VM-gullet på 800 meter i 2 009 for å avlegge kjønnstest, har IAAF forsøkt å stoppe hennes dominanse på denne distansen.

Det har friidretten tidvis lyktes med. Bortsett fra OL-gullet i 2016, har karrieren gått i bølger. Det er til å skjønne med den oppmerksomheten Caster har fått om kroppen sin. Og det er derfor hun nå har tatt IAAFs sin regelendring inn til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) for å få den strøket:

- Jeg er fortvilet over å få søkelyset rettet mot meg igjen, sa hun da anken ble levert:

- Jeg liker ikke å snakke om den nye regelen. Alt jeg vil er å løpe naturlig på den måten jeg ble født. Det er ikke rettferdig at jeg må forandre meg og at folk setter spørsmålstegn ved den jeg er, mente hun, og la til:

- Jeg er Mokadi Caster Semenya. Jeg er kvinne og jeg er rask.

blir det opp til CAS å avgjøre om hun er kvinne nok for deres beste kvinneklasser. Selv om IAAF har lagt fram medisinske studier som viser at et testtosteronnivå over den nye grensa gir opp 5 prosent fordel på 800 meter, haster friidrettslederne inn på en farlig vei.

Begrunnelsen for regelendringen er et ønske om å gi en jevnest mulig konkurranse for alle, men det er mer enn vrient i en svært målbar idrett. Den kroppen du er født med, bestemmer langt på vei om du vinner eller taper. Mer rettferdig er ikke disse konkurransene uansett testosteronnivå.

DA blir det like rettferdig at Caster Semenya får løpe videre som kvinne. Før utbredt organisert genmanipulering eventuelt forrykker utgangspunktet for hvem som er skapt for toppidrett, må det være raus plass for de som er født sånn.

Dessuten løper hun jo ikke alene:

- Denne regelen fortsetter tradisjonen med å overvåke og dømme kvinnekroppen, sa en av Semenyas advokater da hun leverte anken til CAS.

Det er et partsinnlegg. Men denne gangen er det på vegne av mange. Caster Semenya kan nok sprenge grensene for det som er et normalt kvinnelig testosteronnivå, men mest hjelper hun oss å se hva som er det viktigste i idretten.

Det er fortsatt ikke resultatene.

Og det har i hvert fall Bislett forstått.