Nå skal det bli slutt på dette i Premier League

Den første testen av mållinjeteknologien var en suksess.

DRÅPEN: Skuddet fra Frank Lampard var så langt inne at en hel verden kunne konstatere at dommeren som ikke så det tok grundig feil. Fra og med denne sesongen skal slike situasjoner ikke oppstå i Premier League.Foto: AP /Alessandra Tarantino
DRÅPEN: Skuddet fra Frank Lampard var så langt inne at en hel verden kunne konstatere at dommeren som ikke så det tok grundig feil. Fra og med denne sesongen skal slike situasjoner ikke oppstå i Premier League.Foto: AP /Alessandra TarantinoVis mer

(Dagbladet): Målet som ikke ble mål, altså Frank Lampards utligning i fotball-VM mot Tyskland, ble utløsende for innføringen av mållinjeteknologi i toppfotballen.

Kommende sesong skal systemet Hawk-Eye vokte målstreken i Premier League, og systemet besto ildprøven under Community Shield-kampen i går.

- Da er en kamp gjennomført, og rundt 400 igjen av sesongen, sa oppfinneren av systemet, Paul Hawkins, til The Telegraph etter kampen mellom Manchester United og Wigan.

- Alt var bra, og det gikk akkurat som forventet, legger Hawkins til.

Luker ut feil
Systemet skal altså fungere slik at hver gang ballen krysser mållinja, gir den fra seg et signal som dommeren og teknikerne på stadion oppfatter. Dermed vet dommeren om han skal dømme mål eller ikke, helt uavhengig av om han faktisk ser om ballen har vært inne eller ikke.

- Det kommer ikke til å forandre sporten slik det har gjort i tennis og cricket, sier Hawkins, men mange mener at innføringen av denne teknologien er den største forandringen i spillet siden det hele startet for 150 år siden.

Fra nå av skal det, i teorien, aldri underkjennes et mål fordi dommeren ikke får med seg at ballen var over streken.

Og det var på tide, sier den engelske VM-helten fra 1966, Geoff Hurst. Hurst scoret det famøse finalemålet mopt Tyskland som sikret England deres eneste VM-triumf, et mål som fortsatt diskuteres om var inne eller ikke.

- Jeg tror det som avgjorde det var Lampards mål mot Tyskland i forrige VM, sier Hurst nå.

Viktig for fotballen
For selv om Tyksland var flere klasser bedre enn England i den nevnte åttendedelsfinalen, er det ingen tvil om at kampen ville blitt annerledes om England hadde fått gå til pause med 2-2 i stedet for 2-1.

At ballen var en halvmeter inne gjorde skandalen bare større.

- Spesielt i disse første månedene er det viktig at dette går bra. Hele verden ser på oss nå. Det er viktig for fotballen at det virker, sier Hawkins til Telegraph.