Nå skal dette aldri skje igjen

FIFA innfører mållinjeteknologi.

MÅLLINJETEKNOLOGI: FIFA har bestemt seg for å innføre mållinjeteknologi. Det betyr at vi slipper situasjoner som den på bildet - der John Terry sparket ballen vekk etter at den hadde vært over linja - igjen. Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / NTB Scanpix
MÅLLINJETEKNOLOGI: FIFA har bestemt seg for å innføre mållinjeteknologi. Det betyr at vi slipper situasjoner som den på bildet - der John Terry sparket ballen vekk etter at den hadde vært over linja - igjen. Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / NTB ScanpixVis mer

FIFA-president Sepp Blatter fikk viljen sin under IFAB-møtet i Zürich torsdag. Der ble det besluttet at mållinjeteknologi skal tas i bruk i internasjonal fotball.

Det betyr at teknologien blir tatt i bruk allerede under VM for klubblag i desember i år. Blatter, presidenten i Det internasjonale fotballforbundet, har tidligere uttalt at han vil ha mållinjeteknologi på plass under fotball-VM i Brasil i 2014.

Fra før var det klart at Det europeiske fotballforbundet (UEFA), med president Michel Platini i spissen, var imot innføringen av mållinjeteknologi i fotballen. Men under EM fikk Blatter nok et argument på sin side da vertsnasjonen Ukraina fikk underkjent et mål som var over streken i 0-1-tapet for England.

- Etter gårsdagens kamp er GLT (mållinjeteknologi) ikke lenger et alternativ, men en nødvendighet, skrev FIFA-sjefen på sin Twitter-konto.

Innføringen av teknologien ble vedtatt under et møte i IFAB (fotballens internasjonale styre) torsdag. Der trengte FIFA «ja» fra seks av åtte medlemmer under avstemmingen.

Under samme møte ble det bestemt at FIFA innfører fem dommere i framtidige fotballkamper, samt at forbudet mot bruk av hijab i kvinnefotballen blir opphevet.

Foreløpig er det ikke besluttet hvilken konkret metode FIFA vil benytte for å luke ut menneskelige feil i scoringssituasjoner. Forbundet kan enten gå for en teknologi med kameraer eller et såkalt måldommersystem som baserer seg på magnetiske felt.

De individuelle forbundene i ulike verdensdeler kan fortsatt velge om de vil bruke mållinjeteknologien i sine turneringer. Det betyr at UEFA selv kan bestemme om de vil ta systemet i bruk for eksempel i mesterligaen eller EM-kvalifisering.

(NTB)