SKAL SPILLE MOT DE BESTE: Espen Kofstad har vunnet to ganger i 2012. Nå venter nye utfordringer neste år, og han møter de beste spillerne på Europatouren. Foto: Petter Bøifot
SKAL SPILLE MOT DE BESTE: Espen Kofstad har vunnet to ganger i 2012. Nå venter nye utfordringer neste år, og han møter de beste spillerne på Europatouren. Foto: Petter BøifotVis mer

Nå skal Espen (25) kjempe mot golfeliten

- Trodde ikke jeg var god nok.

(Dagbladet): Espen Kofstad (25) prioriterte utdannelse etter VM-gullet i 2006. Nå skal han kjempe mot golfens elite.

Mandag kveld lå Espen Kofstad i senga hjemme i Norge og lurte på om det som hadde skjedd de siste par dagene bare var en drøm.

Lørdag overvant 25-åringen nervene da han rullet i en drøy tometers putt og vant finaleturneringen på Challengetouren i Italia, en seier som åpner mange dører for den unge golfproffen.

Det viktigste var ikke de 420 000 kronene seieren var verdt eller de to trofeene han fikk for å vinne både turneringen og tourens pengeliste. Ei heller Rolexen han fikk for å tjene mest penger av alle på touren.

Det viktigste, og egentlig helt uvurderlig for en golfspiller, er kategorien, eller rettighetene, Kofstad nå har sikret seg på Europatouren.

- Ja, det var viktigst. Å vinne hele greia var jo helt vilt. Nå får jeg alle muligheter neste år, og trenger ikke prestere hundre prosent i de små turneringene man må hvis man kommer gjennom kvalifiseringsskolen, sier han til Dagbladet.

Akkurat det har vært norske golfspilleres største problem de siste åra. Ingen har hatt gode nok rettigheter til å spille de store turneringene på Europatouren, og da er presset veldig stort i de små der pengepremiene er minimale i forhold.

Valgte utdannelse
Nå er Kofstad klar for de store turneringene i Midtøsten i vinter. Neste sommer får han blant annet spille Europatourens flaggskip, PGA-Mesterskapet på Wentworth utenfor London.

Men selv om det å være golfproff lenge har vært en drøm, trodde ikke Kofstad det var realistisk.

- Jeg trodde egentlig ikke at jeg var god nok, sier han.

Etter å ha vært med på å vinne lag-VM for junior i 2006, reiste han til USA for å gå på University of Denver. Da var det skolen som skulle komme først.

- Golf ga meg en kjempemulighet til å gå på college. Jeg har blitt lært opp til å være flink på skolen hjemme, men da jeg vant en turnering andre året tenkte jeg at dette var jo gøy.

MOT ELITEN: Espen Kofstad har vunnet to ganger i 2012. Nå venter golfens store stjerner på Europatouren. Foto: Petter Bøifot
MOT ELITEN: Espen Kofstad har vunnet to ganger i 2012. Nå venter golfens store stjerner på Europatouren. Foto: Petter Bøifot Vis mer

For to år siden kom Kofstad hjem til Norge med en utdannelse i kofferten. Det har betydd mye, for livet som ung golfproff er tøft.

- Skolen har vært så viktig. Jeg trenger jo ikke å tenke på å drite meg ut. Brekker jeg armen eller beinet og ikke kan spille golf, så kan jeg alltids gjøre noe annet, sier han.

Lever ikke glamorøst
Å spille golf «koster skjorta», sier Kofstad. Bare turneringsspillet den siste sesongen har kostet rundt 400 000, og alt han har spilt inn i 2012 går til å sikre reisingen neste sesong. Da hjelper det godt å ha en far som er revisor og en mor som er regnskapsfører.

Sponsorer har også vært veldig hjelpsomme, men han håper fortsatt på å skaffe et par til.

- Det er ikke lett å få sponsorer for tida, sier han.

Siden Kofstad ble proff i 2010 har han fått merke hvor lite glamorøst det er for de som ikke tjener millioner av kroner.

- Jeg bor ikke veldig «flashy». Jeg deler rom med andre spillere, og bor ikke på veldig fine hoteller, sier han med et smil.

Fra college har han en major (hovedfag, journ.anm.) i markedsføring. Nå er det en annen type Major som teller.

- Det å vinne en Major er den store drømmen. Det er omtrent det samme hvilken, men aller helst Masters eller British Open, sier han.

Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images, NGF / European Tour, NTB Scanpix.
Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images, NGF / European Tour, NTB Scanpix. Vis mer