JACK I TRØBBEL: Ifølge både Andrew Jennings og nyhetsbyrået Reuters har Daryan Warner sagt seg villig til å vitne om det han vet. Daryan er sønnen til den tidligere FIFA-visepresidenten Jack Warner. Foto: Reuters / NTB scanpix
JACK I TRØBBEL: Ifølge både Andrew Jennings og nyhetsbyrået Reuters har Daryan Warner sagt seg villig til å vitne om det han vet. Daryan er sønnen til den tidligere FIFA-visepresidenten Jack Warner. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Nå skal FIFA-verstingens sønn vitne mot pappa. Og gravejournalist røper alt

FBI etterforsker korrupsjonsskandalen i fotballens indre.

(Dagbladet): Sepp Blatters regime i det mørkegrå, majestetiske FIFA-hovedkvarteret i Zürich har vært en suksess på mange måter. Fotball har aldri vært så big business som nå, og Blatter har lykkes med sin erklærte ambisjon om å spre fotballen ut til alle verdenshjørner.

Men sveitserens styre er blitt hemmet av gjentatte korrupsjonsanklager.

Aldri har Blatter for alvor klart å ta et skikkelig oppgjør med beskyldninger om kameraderi- og korrupsjonskultur. Og gjentatte, dokumenterte avsløringer av tvilsom omgang med penger.

- Vitner mot pappa I et nytt innlegg på sin blogg Transparency in Sport tømmer den britiske journalisten Andrew Jennings lagrene om alt han vet om fotballens råtne indre. Jennings har i flere tiår vært en av få journalister som har gravd i fotballøkonomi.

Der røper Jennings også at han har vært inne til avhør hos FBI om saken. Samtidig bekrefter politikilder overfor Reuters at FBI skal etterforske korrupsjonsanklagene.

Ifølge både Andrew Jennings og nyhetsbyrået Reuters har Daryan Warner sagt seg villig til å vitne om det han vet. Daryan er sønnen til den tidligere FIFA-visepresidenten Jack Warner.

Hvis Daryan letter på sløret om farens bravader kan fotballen trolig vente seg en skikkelig oppvask.

Mystiske overføringer FBI har ifølge Reuters helt siden sommeren 2011 etterforsket over tre millioner kroner som har gått fra kontoer tilhørende Den karibiske fotballunion (CFU), som ble ledet av Jack Warner, til et offshoreselskapet som skal tilhøre den kontroversielle amerikanske fotballpampen Chuck Blazer.

GA ALDRI OPP: Britiske Andrew Jennings har i flere tiår etterforsket FIFA-pampenes økonomiske hemmeligheter. Foto: Espen Sandli
GA ALDRI OPP: Britiske Andrew Jennings har i flere tiår etterforsket FIFA-pampenes økonomiske hemmeligheter. Foto: Espen Sandli Vis mer

Begge to ble fram til oppvasken tok til sett på som garantister for at Sepp Blatter fortsatte som FIFA-sjef.

Blazer uttalte i 2011 at pengene bare var nedbetaling gjeld Warner hadde vært skyldig ham siden 2004. Jack Warner selv hevdet også at utbetalingene var helt streite, og bedyret sågar sin uskyld overfor den trinidadiske nasjonalforsamlingen.

Warner er svært profilert i hjemlandet. Han er nå sikkerhetsminister, og har vært transportminister og stedfortredende statsminister. Til Reuters sier Warners talsmann Francis Joseph at verken Jack eller Daryan vil kommentere etterforskningen nå.

Svartebørs Andrew Jennings avslørte i 2006 at Jack Warner hadde tjent store penger på svartebørshandel med VM-billetter, noe Warner så ble bøtelagt for. Jennings har også rullet opp den såkalte ISL-skandalen, der flere av FIFAs mektigste skal ha mottatt millionbestikkelser fra markedsføringsfirmaet ISL.

I 2010 avslørte Dagbladet at Jack Warner på ny hadde formidlet svartebørsbilletter, denne gangen til norske billetthaier.

Så lot den norske svartebørsens kanskje fremste aktør seg intervjue om en annen, hittil ukjent affære med Warner.

Konvolutter med cash Warner fikk på ny trøbbel da det begynte å sirkulere bilder av konvolutter fulle av penger, 40 000 dollar i hver, etter et møte blant karibiske fotballforbund før presidentvalget i FIFA i 2011.

Det ble da hevdet at pengene - som ble fotografert av en forarget møtedelegat som ikke ville la seg bestikke - skulle sørge for at Sepp Blatters utfordrer Mohamed bin Hammam skulle bli FIFA-president.

Bin Hammam har konsekvent nektet for anklagene, og har havnet i en bitter strid med FIFA.

Jennings hevder at FBI også etterforsker hvordan Qatar fikk tildelt VM i 2022. Mesterskapet har vært gjenstand for voldsom diskusjon, spesielt tatt i betraktning det faktum at det om sommeren er alt for varmt til å spille fotball i ørkenlandet.

- Fersket på flyplass Dagbladet vet at Jack Warner har sett på Daryan som en høyt betrodd mann. Andrew Jennings rapporterer at FBI har samlet opp nok informasjon om Daryans egne affærer til at han har sagt seg villig til å vitne mot pappa.

Trinidadisk presse har rapportert at Daryan nylig ble anholdt på flyplassen i Miami med en koffert full av kontanter.

Overfor trinidadiske TV6 bedyrer Daryan at han ikke er i husarrest og kan bevege seg fritt. Men han vil ikke kommentere hvorvidt han er under etterforskning.

- Hvis jeg var i husarrest ville du sett meg i fotlenker nå. Jeg kan bli med deg ut og vise at jeg ikke er i husarrest. Men jeg vil ikke uttale meg, sa Daryan, ifølge Trinidad Express, da TV6 fant ham i Miami.

Bare tegneserier? Jack Warner kritiserte nylig mediene for å bare fokusere på negative ting.

Ifølge avisa The Guardian i Trinidad & Tobago var medienes forkjærlighet for det negative årsaken til at Warner selv bare leser sporten og tegneseriene.

KLAPP PÅ SKULDRA: FIFA-president Sepp Blatter gir sin gode venn Chuck Blazer en klapp på skuldra. Nå etterforskes Blazer og hans tidligere nære allierte Jack Warner av FBI. Foto: AFP / Fabrice Coffrini / NTB scanpix
KLAPP PÅ SKULDRA: FIFA-president Sepp Blatter gir sin gode venn Chuck Blazer en klapp på skuldra. Nå etterforskes Blazer og hans tidligere nære allierte Jack Warner av FBI. Foto: AFP / Fabrice Coffrini / NTB scanpix Vis mer

Nå er det vel ikke sikkert han leser sportssidene lenger heller.

MEKTIG: Jack Warner med David Beckham - ambassadør for Englands søknad om 2018-VM. Foto: AP / NTB scanpix
MEKTIG: Jack Warner med David Beckham - ambassadør for Englands søknad om 2018-VM. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer