Nå skal gamlegutta lære talentene å bli goalgettere

NFF vil gjøre noe med måltørken.

VALLHALL (Dagbladet): I år ble 39 år gamle Frode Johnsen toppscorer i Tippeligaen, med sine 16 mål. Heller ikke på landslaget scores det nok.

Det er en trend Norges Fotballforbund vil snu. Derfor har de valgt ut seks spillere, som skal dyrkes fram til å bli goalgettere.

Vil ha målscorende spisser I dag ble spissprosjektet sparket i gang, med Tore André Flo som instruktør, i Vallhall.

- Vi er jo interessert i å lage spillere som kan score mål, det er det dette prosjektet går ut på. Man må være litt spesifikk nå, for klubber i andre land har egne spisstrenere og jobber med disse tingene, så hvorfor skal vi ikke gjøre det i Norge også?, sier Flo til Dagbladet før økta tar til.

De som har fått plass i spissprosjektet er Bård Finne (Brann), Runar Espejord (Tromsø), Håkon Lorentzen (Brann), Mohamed Elyounoussi (Sarpsborg 08) og Zymer Bytyqi (Sandnes Ulf) og Veton Berisha (Viking).

- Han ga oss øvelser som han bruker i Chelsea, så da vet vi hvordan de gjør det der. I tillegg har vi hatt et møte hvor han har fortalt om sin karriere og erfaring, og gitt oss tips til hvordan vi unggutta kan nå våre mål, forteller Mohamed Elyounoussi om den første samlingen, ledet an av Flo, som er trener i Chelseas ungdomsakademi.

- Det er veldig positivt at de setter fokus på rollene, og hjelper spillerne til å utvikle seg enda mer, sier Bård Finne, som over jul blir Bundesliga-spiller i Köln.

Det er tidligere KFUM, Vålerenga og Lillestrøm-spiss Eivind Arnevåg. Med seg har han en ressursgruppe av tidligere spillere som Flo, Jan Åge Fjørtoft, Arild Sundgot og Sigurd Rushfeldt.

Suksess med keeper-prosjekt NFF har fra før hatt suksess med lignende prosjekt, men da med keepere. Det har gitt stor suksess, og  toppfotballsjef Nils Johan Semb håper man vil få samme effekten av å fokusere på matchvinneren foran i banen.

-  Dette er da starten på det som forhåpentligvis skal gi Norge noen skikkelige målscorere, både i norsk klubbfotball, og A-landslaget til slutt, sier Semb til Dagbladet.

- Dette er talentfulle spillere som spiller på de aldersbestemte landslagene, fra U16 til U18. Så ved å sette ekstra fokus på denne rollen, så tror vi at det vil komme fram én eller flere spillere som blir markant i forhold til det å være målscorer i framtida.

Toppfotballsjefen sier at dette ikke er noe statisk prosjekt, så det kan komme nye spillere til, og spillere kan droppes om man ikke har forventet utvikling.

- Keeperprosjektet har vært såpass vellykka at vi bare kjører på. Så hvis dette viser seg å bli like vellykka, så kommer vi til å fortsette og pøse ressurser inn i det.

 ELEVER OG LÆRERNE:  Bak fra venstre: Eivind Arnevåg (prosjektleder), Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo, Sigurd Rushfeldt  og Arild Sundgot. Foran fra venstre: Zymer Bytyqi, Runar Espejord, Håkon Lorentzen, Mohamed Elyounoussi og Bård Finne. Veton Berisha var ikke tilstede på dagens samling. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ELEVER OG LÆRERNE: Bak fra venstre: Eivind Arnevåg (prosjektleder), Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo, Sigurd Rushfeldt og Arild Sundgot. Foran fra venstre: Zymer Bytyqi, Runar Espejord, Håkon Lorentzen, Mohamed Elyounoussi og Bård Finne. Veton Berisha var ikke tilstede på dagens samling. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer