- Nå skal han bare sikre seieren

Robert Sørlie fosser fra konkurrentene i Alaska.

(Dagbladet.no): 01.17 lokal tid klokket Robert Sørlie inn til sjekkpunktet Elim i verdens hardeste hundeløp, Iditarod, i Alaska. Der var han bare i tre timer, og kjørte ut sju minutter for nestemann John Baker meldte sin ankomst.

Dermed så de ikke hverandre, Sørlie og spannet som puster ham i nakken.

- Han kjører ikke safe nå. Nå gir han alt inn til White Mountain, sier Sørlies pressekontakt i Norge, Nina Skramstad, til Dagbladet.no.

White Mountain er det siste sjekkpunktet før målgang i Nome hvor alle kjørerne må ta pause i åtte timer. Fra Elim er det 74 kilometer til White Mountain.

- Spenningsmomentet nå er når neste kjører kommer til Elim. Ut fra forrige sjekkpunkt ledet Robert med tre timer, sier en svært engasjert Skramstad. Og engasjementet er lett å forstå. Sørlie er mer eller mindre i ferd med å avgjøre hele løpet.

9 hunder igjen i spannet

- Det ser kjempebra ut. Jeg vil si det sånn at det er mye som tyder på at han har bilnøklene i lomma allerede.

Førstepremien i hundeløpet er 72 000 dollar i kontanter, og en splitter ny Dodge pickup til omtrentlig nypris i Norge på 500 000. I tillegg kommer alle pengepremiene Sørlie har vunnet underveis.

MOT SEIER: Robert Sørlie. Foto: AP
MOT SEIER: Robert Sørlie. Foto: AP Vis mer

Ut av sjekkpunktet i Elim har Robert åtte hunder, det betyr at han droppet ei ny bikkje før han satte avgårde til Golovin.

Underveis har han satt igjen åtte totalt, men ifølge Skramstad er dette helt uproblematisk nå. Løpet er inne i en fase hvor kjørerne er nødt til å hjelpe til masse selv. Fram til White Mountain kommer Robert til å løpe etter sleden i oppoverbakkene, og hjelpe til med å sparke fra på flatmark.

Og Sørlie er i kjempeform. Han har trent i timesvis, både med hundene og for seg selv for å få opp kondisjonen på toppnivå til løpet.

- Nå skal han bare sikre seieren. Nå tar han ut det han har trent for, sier Skramstad.

  • Sørlie er sannsynligvis i mål i løpet av formiddagen i morgen. Etter alle solemerker blir det som mester, to år etter at han vant Iditarod for første gang.