Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå skal Høgmo lære av denne tyske heksegryta

- Jobben de gjør fascinerer meg.

HEKSEGRYTE:  Borussia Dortmund kjemper mot Bayern München om herredømmet i Tyskland. Mye av grunnen til suksessen er at spillerne har økt løpskapasiteten med 30 prosent. Det vil landslagstrener Per-Mathias Høgmo lære av. Foto: Odd Andersen, AFP / NTB Scanpix
HEKSEGRYTE: Borussia Dortmund kjemper mot Bayern München om herredømmet i Tyskland. Mye av grunnen til suksessen er at spillerne har økt løpskapasiteten med 30 prosent. Det vil landslagstrener Per-Mathias Høgmo lære av. Foto: Odd Andersen, AFP / NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo avslører at han delvis skal ha basen sin i utlandet. Han vil være tett på spillerne, og lære av de store klubbene.

- Vi har mange spillere i Tyskland. Det er landet der fotball drives best for tida. Jeg vil følge treningskulturen der. Jeg gleder meg spesielt til å komme til Borussia Dortmund. Jobben de gjør i klubben fascinerer meg, sier Høgmo til Dagbladet.

- Spillerne har økt løpskapasiteten med 30 prosent de siste to-tre åra. Dette er med på å prege hvordan en kamp ser ut. Utvikler du ferdigheter i tillegg, får du fortrinn, sier han.

Sikter mot EM Høgmo presenterte i går troppen som skal møte Danmark 15. november. Fire dager seinere venter Skottland. Begge er treningskamper, men viktige nok. Det er starten på det knallharde arbeidet som skal gi EM-billett i Frankrike i 2016.

Høgmo har sin siste arbeidsdag i Djurgården i morgen. Deretter blir han landslagssjef på heltid. Ekstrener Egil «Drillo» Olsen fikk ofte kritikk for at han var for lite på arenaene og så kamper. Med Høgmo blir det motsatt.

- Jeg vil være mye ute på kontinentet. Morten Olsen har bodd i Brussel under tida som landslagssjef for Danmark. Jeg skal ikke bo i utlandet, men kommer til å ha base der i perioder.

Tett på Høgmo fortsetter:

- Jeg ønsker å være tett på spillerne. Men jeg vil også bruke nettverket mitt, og snakke med trenere.

- Hva med Morten Gamst Pedersen (32) i tyrkiske Karabükspor. Vil han være en del av reisevirksomheten din?

- Det er en spiller jeg kjenner utrolig godt. Jeg vil se ham live, og utelukker ingenting.

Men først og fremst er det turene til Tyskland som skal gi 53-åringen økt innsikt og visdom. Viasat-ekspert André Bergdølmo spilte i Borussia Dortmund fra 2003 til 2005. Den gang var ikke Jürgen Klopp (46) trener, en eksentriker som har satt klubben på Europa-kartet.

- Etter at Klopp kom inn i 2008 er det opplagt at spillerne har begynt å løpe mer. Jobben hans har handlet om å bygge fotballkondis, sier Bergdølmo.

Slåss om herredømme Dortmund kniver med Bayern München om herredømmet i Tyskland.
Bergdølmo sier:

- Det synes opplagt at treningene i Dortmund er hardere enn i andre klubber. Da jeg selv var der, var det mye langkjøring i rolig tempo. I dag kombinerer de løping med gjentakende sprinter. Slik bygger spillerne motor.

- Hva kan Høgmo og hans menn lære av tyskerne?

- Jeg tror ikke det står på viljen. Det er verre med evnen. I Dortmund har alle spillerne en genuin fotballforståelse. De vet når de skal ta løpene. Det sier bare pang, og det kan du lære av.

Nyhet Molde-spiller Mats Møller Dæhli (18) var den største nyheten Høgmo trakk opp av hatten da han presenterte troppen i går.

- Vi har mange unge og spennende spillere i utvikling. Det speiler troppen vi har tatt ut, sier han.

- Alt vi gjør nå er med tanke på det som skal skje i september neste år. Vi skal være best mulig forberedt til EM-kvalifiseringen.

Gruppene blir trukket søndag 23. februar.

- Jeg er veldig fornøyd med å møte Danmark borte. Det vil gi oss både individuelle og kollektive svar. Det samme gjelder Skottland. De bygger et nytt lag inn mot kvaliken. Akkurat som oss, sier Høgmo.

LANDSLAGSSJEF: Per-Mathias Høgmo er fascinert av treningskulturen i tyske Borussia Dortmund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LANDSLAGSSJEF: Per-Mathias Høgmo er fascinert av treningskulturen i tyske Borussia Dortmund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer