«Nå skal jeg ydmyke deg foran 100 000 nordmenn, så du husker det resten av livet»

Northug røper hvorfor det var så viktig for ham å gni det inn.

(Dagbladet): Det er snart to år siden Petter Northug skrenset opp foran målstreken i Holmenkollen og gikk sidelengs over mål på VM-stafetten.

Han hadde sikret VM-gullet for Norge, ydmyket Sveriges ankermann Marcus Hellner i samme slengen, og blitt kalt «gris» på direkten av SVT-ekspert Jonas Karlsson.

Det er øyeblikket alle nordmenn husker - og trolig vil huske så lenge de lever.

Akkurat det var planen også, forteller Northug i den fjerde episoden av «Sirkus Northug», som sendes på TV 2 førstekommende mandag.

- Nå skal jeg ydmyke deg foran 100 000 nordmenn, så du husker det resten av livet. Det var VM i Oslo. Jeg ville ha min signatur på den avslutningen. Jeg ville at det skulle bli husket. Det skal gjøres Petter-style. Det skal avgjøres brutalt, beskriver skistjernen. 

- Vis respekt
I programmet gir Northug et detaljert innblikk i hva han tenkte underveis på etappen, som da han gikk opp på siden av konkurrenten som dro, for å gi følgende signal:

- Hva driver du med? Vis respekt, gå sakte. Dette skal avgjøres når det er 200 meter igjen. 

Rykket kom i den siste, lille motbakken i hesteskoen før oppløpet. Bortover flata fikk han 15-20 meters forsprang, men han kastet ikke et blikk bakover før han kjørte over brua.

Det var ikke nødvendig.

- Jeg trengte ikke å snu meg, for jeg visste at den farta jeg får opp nå, den er ikke Marcus noen gang i sitt liv kapabel til å få opp.

Er ikke kompiser
Bakgrunnen for Northugs spesielle rivalisering med svenskene, og den ekstra motivasjonen han får av det, er hovedtema i mandagens «Sirkus Northug». Dokumentaren følger også Marcus Hellner bak kulissene - men Petter avliver det han oppfatter som en medieskapt myte: At han og Hellner er så gode kompiser.

IKONISK FOTO:  Petter Northug ploget opp og ventet på Marcus Hellner, et av øyeblikkene vi husker best fra VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKONISK FOTO: Petter Northug ploget opp og ventet på Marcus Hellner, et av øyeblikkene vi husker best fra VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Relasjonen mellom oss, slik den er framstilt gjennom media, går ut på vi nesten er kompiser og henger sammen. Men det er som regel sponsorevents, der sponsorene setter sammen ting for å få en duell og lage PR på det. Jeg har ingenting imot ham, men vi gjør ingenting på fritida. Vi er ikke kompiser, vi er rivaler, sier Northug.

Det er nesten så man får følelsen av at det viktigste for 27-åringen ikke er å vinne  - men å slå Hellner.

- Hvis Dario vinner er det greit, hvis Marcus vinner gjør det vondt.

Vant uten Northug
Petter Northug gikk ikke den siste verdenscupstafetten for Norge, men Sjur Røthe sørget for en vond sisteetappe for Marcus Hellner likevel.

Det likte Northug godt. Selv om bare uforutsette nedturer kan gjøre at det ikke er han som går sist for Norge i Val di Fiemme i slutten av februar.

Denne uka bestemte skistjernen seg for å gå alt i VM, fordi han mener han kan kjempe om medalje i alle de seks øvelsene.

I neste uke drar han til Russland for å teste OL-løypene og delta i verdenscupen. I dag går han NM på Hamar.