Nå skal Johansen møte sin rasismeanklagede lagkamerat

- Uakseptabelt hvis det stemmer.

ENGASJERT: Stefan Johansen er selv involvert i antirasismekampanjer. Mandag møter han sin rasismeanklagede Celtic-kompis på Ullevaal. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
ENGASJERT: Stefan Johansen er selv involvert i antirasismekampanjer. Mandag møter han sin rasismeanklagede Celtic-kompis på Ullevaal. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Celtic-manager Ronny Deila hentet Aleksandar Tonev (24) på lån fra Aston Villa i august. Klubbdebuten fikk Tonev - som nå er på plass i Oslo for å spille mandagens landskamp mellom Norge og Bulgaria - mot Aberdeen 13. september.

Kantspilleren scoret ikke, men fikk umiddelbart overskrifter. Fordi motstanderens back Shay Logan hevder Tonev kom med rasistiske uttalelser underveis i kampen. Logan oppsøkte både dommeren og sin egen kaptein, men dommeren hadde ikke hørt eller sett noe som helst. Derfor ble det ingen reaksjon der og da.

Men det skotske forbundet tok umiddelbart tak i saken, og Tonev er invitert til høring for å svare på påstandene om rasistisk språkbruk. Bulgareren hevder hardnakket at han ikke har sagt noe galt, og han har også fått støtte fra Ronny Deila.

Medspiller Stefan Johansen sier dette til Dagbladet:

NEKTER PÅ ALT: Alexandar Tonev (t.h.) må svare på rasismebeskyldningene 30. oktober. Foto: NTB Scanpix
NEKTER PÅ ALT: Alexandar Tonev (t.h.) må svare på rasismebeskyldningene 30. oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For å være helt ærlig så har ikke jeg lagt meg borti saken hans. Men det har vært noen episoder i Skottland nå, og hvis det der stemmer, synes jeg det er helt meningsløst. Dette må vi få til å forsvinne fra fotballen. Det er noe av det verste jeg vet, sier Johansen engasjert.

Tror på kampanje - Hvilken straff bør Tonev i tilfelle få?

- Det kan ikke jeg svare på. Det er opp til klubben å håndtere. Men hvis det stemmer, er det i mine øyne uakseptabelt, og noe vi må få bort.

- Hvordan kan man «få bort» rasisme?

- Det er mange kampanjer som kan hjelpe. Spillerne kan ikke få det nok prentet inn i hodet. Jeg er selv med i den «Gi rasisme rødt kort»-kampanjen gjennom NISO, og jeg tror det er viktig at spillerne bryr seg. Folk må minnes på dette hele tida, for det er en uting uten like, sier Johansen.

- Man ser det overalt. Vi husker den episoden med Dani Alves, som fikk banan kastet etter seg. Han svarte godt, men det er helt håpløst når sånt skjer. Det irriterer meg grenseløst.

For få dager siden sa Tonev til bulgarsk presse at det skotske forbundet har lagt saken mot ham død, men dette avkreftes av det skotske forbundet: Ifølge Daily Record kommer saken opp til høring 30. oktober.

«Utrolig rask» spiller I kveld kan han få sjansen fra start mot Norge, etter at han kom inn i andre omgang da Bulgaria tapte for Kroatia på fredag.

- Vi har snakket at vi skal møtes i landskamp, ja. Han er en hyggelig fyr, sier Johansen.

- Ut fra det han sier, har de et lag som likner litt på vårt. Det er mye nytt, og stjerner som Dimitar Berbatov har takket for seg.

- Hvordan er han på banen?

- Vanvittig kjapp. Utrolig rask. Da han kom til oss var han skadet, og han har jobbet for å bli kampklar. Det er han nå, og den hurtigheten hans må vi være oppmerksomme på, sier Johansen.

• Norge-Bulgaria vises på Max i kveld klokka 20.45.