Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Innføring av proffdager i klubbfotballen

Nå skal kvinnenes klubbhverdag profesjonaliseres: - Vi må ta grep

Serieforeningen for kvinnefotball gir tilskudd til toppserieklubbene for å innføre proffdager.

STØTTE I NFF: Innføringen av proffdager får full støtte i NFF, forteller tidligere landslagstrener Even Pellerud. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STØTTE I NFF: Innføringen av proffdager får full støtte i NFF, forteller tidligere landslagstrener Even Pellerud. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 innførte LSKs kvinnelag to proffdager i uka. Nå tar Serieforeningen for Kvinnefotball grep for at flere lag skal få samme muligheten.

- SKFs strategi ble framlagt for klubbene på forsommeren 2017, og det øverste punktet er «Styrking satsing på spillerutvikling for jenter». I dette gjelder både tilrettelegging for de beste, men også for de yngre talentene. Proffdag mener vi er det beste virkemiddel for dagens toppseriespillere, sier leder Synnøve Tverlid til Dagbladet.

Kubbene får tilskudd på inntil 100.000 ved innføring av proffdager, finansiert av Serieforeningen, som følge av de sentrale markedsavtalene foreningen har inngått det siste halve året. Klubbene må gjennomføre visse kriterier for at det skal fungere som en proffdag.

- Det går blant annet på å utarbeide plan for iverksettelse av proffdager. Det skal serveres et felles måltid, støtteapparat skal være tilgjengelig og spillerne skal ikke tilbake på jobb eller skole etter proffdag, forteller Tverlid.

Løfte nivået

Etter fiaskoen i EM, pekte NFF på at norsk kvinnefotball måtte utvikles i takt med den internasjonale fotballen. I fjor spilte 13 av landslagsspillerne i utlandet, mye på grunn av at nivået hjemme var for dårlig.

- Det er en erkjennelse av at vi må ta noen grep dersom vi skal henge med i utviklingen av den internasjonale kvinnefotballen. Det satses stort der ute, og vi vil være med.

- Det største potensialet, mener vi, ligger i å satse på spillernes hverdag da det er ute i klubbene spillerne utvikles. Får vi tilrettelagt hverdagen til spillerne enda bedre, slik at de kan ha tid til både mer og bedre trening, vil dette være et tiltak som vi tror gir god effekt innen kort tid, sier Tverlid.

Innføringen av proffdager skal bidra til at spillerne kan fokusere mer på fotball.

- SKF er overbevist om at innføringen av proffdager er et skritt i riktig retning for Toppserien. Spillerne trener mye, og har i tillegg jobb eller studier. Ved å kompensere spillerne slik at de kan trene på dagtid, er selvfølgelig målet at man også har mer tid til trening, restitusjon, hvile, analyse og spilleroppfølging, fortsetter hun.

Profesjonalisering

Fagsjef for kvinner i Norges Fotballforbund, Even Pellerud, merker positive endringer i klubbfotballen.

- Vi registrerer allerede at toppserieklubbene er bedre rustet til å gjøre positive endringer enn for bare ett år siden, noe som ble anerkjent gjennom det vi så av klubbenes treningsleirer i Spania for noen uker siden. Støtteapparatene er forsterket, spillerstallene er bedre satt sammen og treningsarbeidet er klart forbedret. Mye positivt er i gang på klubbsiden, sier Pellerud til Dagbladet.

- Det er forventninger om jevnere og bedre kamper i Toppserien allerede i år. Det er en positiv utvikling på mange fronter, fortsetter han.

Likevel peker han på de tyngre klubbstrukturene i Europa og i verdensmålestokk. På internasjonal basis har landslagene problemer med å hevde seg mot større fotballnasjoner. Internasjonal kvinnefotball raser framover, mens norsk fotball henger etter.

- Det skjer en stor utvikling rundt profesjonalisering av klubbfotballen internasjonalt. Vi sliter med å utvikle klubbene våre og da også spillerne våre i samme takt som våre motstandere, sier Pellerud.

12 lag spiller i dagens Toppserie, det mener Pellerud er for mye.

- Spillertroppene er for unge og uerfarne, noe som gjør at kvalitet og intensitet i kampsesong vil sprike en del. Det høye antallet lag i ligaen bidrar til at for mange unge spillere i Norge får for mange store utfordringer for tidlig, og bidrar også til at våre beste klubber og beste spillere ikke alltid får det match-klimaet de trenger for å hevde seg på den internasjonale arenaen.

Han støtter derfor proffdager hundre prosent.

- Alt som kan hjelpe til med å profesjonalisere klubbhverdagen i Norge har derfor full støtte i NFF, avslutter han.

- Alfa og omega

Lillestrøm har som nevnt allerede hatt proffdager i flere år. På kick-off for årets Toppserie-sesong på Ullevaal sier LSK-trener Hege Riise til Dagbladet at proffdagene har vært svært viktige for lagets suksess de siste årene.

- For oss har det vært alfa og omega. Vi har sagt hele veien at fra det året vi fikk proffdager så har vi vunnet nesten hvert år, sier Riise, og legger til at proffdagene er minst like viktige for hvile som for trening.

- Det har vært viktig for å få tid til å trene det vi vil, og ikke minst for å få tid til å hvile slik at det ikke er rett fra det ene til det andre fra morgenen til man stuper i seng. Skal man ha kvalitet er man til å ha hvile, og man er nødt til å ha muligheten til å leve et litt vanlig liv.

Også LSK-kaptein Ingrid Moe Wold sier at erfaringene med proffdager har vært positive, og at det er viktig for utviklingen av Toppserien at andre lag kan få denne muligheten.

- På bakgrunn av hvilke erfaringer jeg har gjort meg er det helt avgjørende. Jeg føler vi har tatt innmari store steg de siste fire åra når vi har hatt det, og det har blitt trukket fram som et suksesskriterium for at vi har vunnet gull. Jeg er sikker på at det kan bidra veldig positivt, sier Moe Wold til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!