Nå skal norske fotball-spillere på skolebenken

Til høsten får norske spillere sitt eget karrieresenter som skal tilrettelegge for at de kan utdanne seg ved siden av fotballen. NISO og NTF står bak.

SKOLEGLAD: Fredrikstads Hans Erik Ramberg har utdannet seg til lærer ved siden av fotballkarrieren. Han mener karrieresenteret er tidenes utdanningsmulighet for norske fotballspillere.Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
SKOLEGLAD: Fredrikstads Hans Erik Ramberg har utdannet seg til lærer ved siden av fotballkarrieren. Han mener karrieresenteret er tidenes utdanningsmulighet for norske fotballspillere.Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

Det bekrefter både Silje Vaadal, leder for spillerorganisasjonen NISO, og Norsk Toppfotballs sportssjef Jo Bergsvand overfor Dagbladet.

- Målet vårt er å iverksette karrieresenteret i løpet av høsten. Vi har jobbet med dette en stund, men nå som finanskrisen har gjort sitt inntog og lønningene er på vei nedover er det en ny situasjon i norsk fotball, sier Bergsvand.

Vaadal forteller at karrieresenteret kommer til å bestå av én person, som jobber hos NISO, men lønnes av NTF. Personen skal tilrettelegge for at spillere kan følge et undervisningsopplegg ved siden av fulltidsjobben i fotballen.

- Dette er en milepæl i samarbeidet med klubbene og noe vi har jobbet lenge for å få på plass. Formålet med dette er å tilrettelegge og bevisstgjøre, slik at norske spillere kan studere ved siden av fotballen, sier NISO-lederen.

- Stort behov
- Er det ikke urealistisk å få en 25-åring som tjener en million i året, til å sette seg på skolebenken?

- Det er noen få spillere som tjener så godt. Husk at NTF defineres som Tippeligaen og Adeccoligaen, så det er store individuelle forskjeller både mellom ligaene og klubbene. De siste åra har vi fått mange henvendelser fra spillere som ønsker å utdanne seg, så vi vet at behovet er der, sier Vaadal.

NTFs Bergsvand er overbevist om at spillerne — uansett lønnstrinn — har godt av «mental påfyll», og at det også vi føre til at de presterer bedre på banen.

- Livet er langt mer enn å sitte på rompa og forvalte noe man har tjent opp i løpet av karrieren. Det kommer en dag for fotballspillerne når det er slutt. Om den dagen kommer om fem eller ti år, eller på grunn av en skade i neste kamp, vet man jo ikke. Jeg tror det er viktig å være litt føre var, sier han.

Kjent person
NISO og NTF har hatt jevnlige møter om karrieresenteret den siste tida. Den første utfordringen blir å identifisere hvem som skal få rollen.

- Vi tenker oss en person som kjenner utdanningssystemet og som kanskje har et navn spillerne kjenner. En tidligere fotballspiller med utdannelse hadde vært ideelt, sier Bergsvand.

Silje Vaadal forteller at en av karrieresenterets første oppgaver — ved siden å jobbe mot ulike utdanningsinstitusjoner — er å starte et godt samarbeid med klubbene.

- Det er veldig stor forskjell på de ulike klubbene. Noen har et veldig lite bevisst forhold til utdanning, mens andre jobber godt, sier hun.

Ikke bare BI
Vaadal legger vekt på at også de spillerne som ønsker seg en mer praktisk studieform, skal få mulighet til det.

- Det er jo ikke sikkert at alle har lyst til å studere økonomi på BI, så vi kommer til å gå bredt ut for å fange interessen til flest mulig.

- Har dere satt et mål for hvor mange som skal tilbake til skolebenken?

- Nei, vi har ikke noe konkret mål. Poenget nå er å få fokus på dette, skape bevissthet og få i gang dialogen med klubbene.