Nå skal Troillungen temmes

Christer Basma ga Daniel Braaten beskjed om å gå ut og ha det moro. Det gjorde han til gagns.

LERKENDAL (Dagbladet): -  Christer ba meg ha det moro utpå der. Det gikk jo bra, sier Daniel Braaten til Dagbladet.

Fram til seriestart skal Lerkendals nye yndling imidlertid skoleres - slik at også lagkameratene skjønner hva Braaten driver med.

-  Mye pes

-  Det har vært mye pes på flankespillerne i det siste. Og det kan gå gærent om det blir for mye informasjon. Da er det lett for at det automatiske forsvinner. Derfor ba jeg Daniel gå ut og ha det moro. Veldig fint om det hjalp, sier Basma - kaptein for dagen.

Det er lenge siden vi har sett en flankespiller herje villere for Rosenborg enn Braaten gjorde på høyresida i går. Med høy fart, rå muskelkraft og herlige balltouch blåste han forbi alt som kom i veien for han. De fortvilte Malmø-spillerne på venstresida, Alonso Alves og Joseph Elanga, hadde til slutt ikke annet enn regelbrudd å ty til for å stoppe ham. Regelbrudd som dommer Klaus Bo Larsen systematisk og uforståelig overså. Både i førsteomgang og etter pause ble Braaten trolig snytt for straffe. Frispark fikk han heller ikke. Ikke i det hele tatt.

-  En skam, sier RBK-trener Per Joar Hansen.

Sterk som en hest

Likevel er det inntrykket av en ny publikumshelt som sitter igjen etter kampen. Som Mini - den forrige profilerte flankespillerne på RBK, og det er noen år siden - kom inn i garderoben og sa det:

-  Strålende Daniel. Hadde jeg hatt en hatt å ta av, skulle jeg tatt den av i kveld.

Men der stopper også rosen. Christer Basma sier det slik:

-  Daniel kan være veldig vanskelig for oss andre å forholde seg til. Det er veldig viktig at vi vet når han er «på» og når han er «av». Han må temmes, og dette jobber vi med hver dag.

-  Det er riktig at jeg må bli tydeligere i hva jeg har tenkt å gjøre. Det blir viktig for meg i år, sier Braaten.

Det handler om å gi signaler i forkant - slik at medspillerne vet om han vil ha ballen på fot eller i rom. Og det handler om å ha øynene flere steder enn rett fram - og bare på ballen. Braaten kan tidvis minne om en villhingst med skylapper.

-  Han er jo så sterk. Sånn sett minner han meg litt om John Carew, sier Basma.

Årsbeste

Trener Per Joar Hansen er først og fremst glad for at Rosenborg gjorde årsbeste.

At Roar Strand er i storslag og at det defensive sitter strammere for hver kamp. Samtidig er det selvfølgelig verdt å minne om at RBK også spilte en strålende kamp hjemme mot Benfica omtrent på samme tidspunkt i fjor.

-  En sløvsekk

Det var ikke mye strålende igjen da serien startet. Men det ser unektelig bra ut, og også Hansen gleder seg over at Daniel Braaten nå mer og mer likner en underholdningsartist med de viktige kvalitetene til å avgjøre kamper helt på egen hånd.

Dessuten blir han mer og mer til å stole på i forhold til forhåndsavtalte taktiske valg.

-  Ja, det er riktig. Men han kan være en sløvsekk inn imellom. Det kan du bare skrive. Noen ganger har han et kroppsspråk som provoserer meg noe vanvittig.

LEKEGRIND: Det var ikke få lekkerbiskener Daniel Braaten serverte på Lerkendal i går kveld. Her er det Malmös Joseph Elanga som blir lurt.
JUNIORKLEM: Målscorer Alexander Ødegaard og Daniel Braaten fører de gode RBK-tadisjonene videre. Foto: Tom E. Østhuus<!--/BTEK1-->