- Nå skal vi kose oss

Bergdølmo avgjorde på straffe på overtid.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Strømsgodset - Start 3-2. Tre lag er i ferd med å utkrystallisere seg som dumpekandidater. Strømsgodset ofrer neppe troikaen Sandefjord, Odd og Start mange tanker etter dagens «sekspoengskamp» i Drammen. 

- Vi skal kose oss i dag, og vi skal kose oss i morgen. Det at ingenting blir så fort historie som en fotballkamp er feil for meg. Jeg skal nyte denne seieren, og det skal spillergruppen også og være med på å bygge selvtillit, så skal vi nullstille oss midt i uken også reiser vi til Stavanger for å ta poeng der også, sier en lettet Godset-trener til Dagbladet.no.

Men det så lenge svart ut for poenghungrige drammensere. Benny Lennartson og Start hadde nemlig tre livsviktige poeng dypt ned i lommene på overtrekksjakken. Likevel måtte sørlendingene foreta den tunge reisen tomhendte hjem til Kristiansand.

I en og en halv omgang virket Strømsgodset fullstendig rådløse og impotente foran, mål men da Stian Ohr stormet inn i Starts straffefelt og la ballen flatt inn foran mål, hvorpå Christer George styrte ballen i Kenneth Høies lengste hjørne, var det plutselig nytt liv i oppgjøret.

- Klar offside på Ohr, sier Inge André Olsen før han gikk for å oppsøke dommer Tom Henning Øvrebø i dommergarderoben for en forklaring.

- Det har jeg ikke snøring på. Jeg bare løp, egentlig, sier Ohr til Dagbladet.no.

Talentfulle unggutter

Og det skulle ikke slutte der: Strømsgodset kan ha skutt blink med to talentfulle unggutter i Fredrik Nordkvelle fra Pors og Steffen Nystrøm fra Moss.

REDDET GODSET: André Bergdølmo sikret Godset-seier på overtid. Foto: SCANPIX
REDDET GODSET: André Bergdølmo sikret Godset-seier på overtid. Foto: SCANPIX Vis mer

Fem minutter før ordinær tid kombinerte nyervervelsene fint på venstrekanten hvor Nystrøm ble frispilt og la inn på en umarkert Christer George som enkelt kunne heade inn Godsets utligning. Da var Marienlyst på bristepunktet, men desserten var ennå ikke servert.

Ohr fikk, nærmest som vanlig, tilrop om nedrykksforbannelsen som har hvilt over kantspillerens fotballkarriere. Han innrømmer at det han var lettere deprimert da han entret banen i andreomgang. 

- Det var nesten sånn at jeg begynte å tenke tanken på nedrykk selv. Derfor var det ekstra godt å snu det hele og vise at vi ikke kommer til å gjøre det, smiler en lettet Ohr etter kampen.

Tungt tap i Ålesund

I Aalesund på mandag uttrykte Godset-trener Dag-Eiliv Fagermo misnøye med det han mente var et feilaktig idømt straffespark, og inkonsekvent dømming mot Peter Kovacs. Kovacs og Godset skulle imidlertid ha dommeren på sin side da Joey Hardarsson gikk til i ryggen på Fredrik Nordkvelle like før ordinær tid var omme. Tv-bildene viste at kampleder Øvrebø kanskje var i overkant gavmild da han pekte på straffemerket.

Riktig eller ikke: Utfallet var uansett straffe til Godset, og et voldsomt press på André Bergdølmos rutinerte skuldre. Veteranen skuffet på ingen måte og plasserte ballen iskaldt i vinkelen.

– Jeg har gjort det noen ganger, og jeg har funnet min egen lille nisje på hvordan jeg skal gjøre det, sier Bergdølmo som ikke enset omgivelsene rundt seg da han gikk frem og gjorde kvelden til et stort lyspunkt for majoriteten av de 6224 tilskuerne på Marienlyst.

En fantastisk snuoperasjon var et faktum, og drammensklubben som var langt nede etter å ha tapt på tilsvarende måte på mandag, tok et steg ut av den verste nedrykkssumpen.

- Nå skal vi kose oss

Dag-Eilev Fagermo mener likevel at det er en viktig detalj som skiller dagens nervedrama fra den minst like neglebitende kvelden på Color Line Stadion på mandag.

– Det er selvfølgelig fantastisk deilig å vinne her. Men det er ikke samme kampen som mot Aalesund, fordi vi vinner, og vi vinner fortjent denne gangen.

– Hvordan har du jobbet med spillergruppen siden mandag?

– Vi var selvfølgelig veldig tungt på mandag, og jeg ga spillergruppa fri på tirsdag. På onsdag samlet vi oss igjen og vi viser så mange gode takter i Ålesund som vi kunne ta med oss videre til noe positivt.

For den nyansatte Start-treneren, Benny Lennartson, endte kvelden i katastrofe, og han har allerede begynt å innstille seg på å kvalifiseringsplassen i Tippeligaen. Den svenske veteranen innrømmer at Start allerede har begynt å kartlegge Bodø/Glimt og Moss foran det som kan bli to nervepirrende kamper i november.

– Om det ikke ser direkte mørkt ut, ser det i det minste halvgrått ut, er Lennartsons syn på Starts muligheter til å overleve i Tippeligaen.

To Årst-mål

I førsteomgang så imidlertid kampbildet annerledes ut. Start spilte som et taktisk klokt bortelag, og slapp seg aldri mer løs enn det som var nødvendig. Samtidig som man hadde en målhungrig Ole Martin Årst på topp.

- Nå skal vi kose oss

Årst ble hentet til det blide Sørland for å skyte Start til fornyet tilværelse i Tippeligaen, og med dagens arbeidsinnsats i Drammen var den tidligere Tromsø-kapteinen nær ved å fremstå som den frelseren «Menigheden» har inkludert i sine fotballrelaterte aftenbønner.

Først fikk han all tid og rom han trengte til å plassere ballen kontrollert i Espen Johnsens langhjørne til gjestenes elleville glede, og vertenes fortvilelse. Og da den arktiske kraftspissen kranglet inn sin andre scoring på overtid i første omgang gikk luften ut av et tamt og fantasiløst Strømsgodset, som med en blek og stasjonær Peter Kovacs slet med å bryte ned et disiplinert Start-forsvar anført av en solid Inge André Olsen på lån fra Stabæk.

Strømsgodset evnet å legge et visst press på de gule- og svartkledde på enkelte offensive dødballer i første omgang, men ingen av forsøkene var i stand til å sende Start ut på gyngende grunn.

Inntil alt løsnet på en gang for hjemmelaget da stadionuret viste en halv fotballomgang igjen å spille.

TO ÅRST-MÅL TIL INGEN NYTTE: Ole Martin Årst puttet to ganger, men likevel tapte Start.