- Nå skal vi ta gull

SYDNEY (Dagbladet.no): Kaptein Hege Riise (31) sendte pasningen som ble tysk sjølmål - og sørget for OL-finale for Norge. - Nå skal vi ta gull, sier Hege til Dagbladet.no.

Med ti minutter igjen på stadionuret i Sydney prøvde Riise å spille fram midtspiss Ragnhild Gulbrandsen.

Pasningen var mislykket - helt til Tina Wünderlich nikket ballen i eget mål. Dermed vant Norge 1-0.

- Jeg kan nesten kalles matchvinner, sier Hege.

Sjøl er hun jentelandslagets veteran og playmaker på den sentrale midtbanen. Men heller ikke hun hadde dagen da Tyskland dominerte hele semifinalen.

Likevel er det Norge som skal møte USA i finalen torsdag kl. 11.00 norsk tid.

- Nå har vi sølvet, men vi ønsker oss gull. Det er bare å tørre, sier Hege.

Norge startet OL elendig mot nettopp USA. Det ble 0-2 mot amerikanerne som jentene har møtt sju ganger i år. Hittil har Norge vunnet tre ganger, det samme har USA.

USA med formsvikt?

Riise innrømmer glatt at Norge hadde flaks som slo Tyskland. Men hun trekker også fram det som funket i kampen: Forsvaret.

- I dag sliter vi. For å slå USA må vi opp ett hakk, sier Hege.

Mens Norge fram til dagens kamp har vist en stigning fra USA-kampen, ser hun en motsatt utvikling hos finalemotstanderen.

- USA er et turneringslag som har erfaring med finaler. Men det virker som om de har hatt en dalende formkurv etter at de møtte oss, sier Hege.

Hun advarer likevel mot å tro at jentene ikke må ta ut hele sitt potensiale for å nå målet: OL-gull.

Måtte ha hjelp

- Vi måtte ha hjelp i dag. I finalen må vi tørre å gjøre det sjøl, sier hun og innrømmer at en gullmedalje her i Sydney vil bli det største hun har vært med på i fotball.

Riise var allerede sentral på landslaget da Norge vant VM i 1995.

- Det er utrolig stort med OL-finale. Vi har vunnet VM, og en finale her står like høyt. Men står vi igjen med gull torsdag slår det alt, sier Hege.