Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå skinner Russland fra Nordpolen til verdensrommet

Vinterlekene i Sotsji er en gave fra Gud eller Putin.

PUTINS LEKER:  Det store øyeblikket. Russlands president Vladimir Putin erklærer vinterlekene i Sotsji for åpnet med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon som nærmeste vitne. FOTO: EPA/How Hwee Young.
PUTINS LEKER: Det store øyeblikket. Russlands president Vladimir Putin erklærer vinterlekene i Sotsji for åpnet med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon som nærmeste vitne. FOTO: EPA/How Hwee Young. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI-OL er Vladimir Putins gave til Russland. Kritikerne vil innvende at disse vinterlekene da samtidig er en gave til ham selv, men selve prosjektet er blitt så stort at det er grunn til å se dypere på det enn som så:

•• Gårsdagens åpningssermoni var først og fremst en markering av at stormakten Russland er tilbake helt i toppen av verdenssamfunnet med full historisk kraft.

Vinter-OL blir festen viser hva et økonomisk sterkt Russland kan ta seg råd til. Der restene etter det fallerte Sovjetsamveldet uten hell søkte om OL både i 1994 og 2000, er situasjonen under Putin ganske forandret. Inntekten pr. husstand er fordoblet, statsbudsjettene regnes jevnlig i pluss, utenlandsgjelden er borte og den russiske økonomien har vokst til verdens femte største.

Det var bakgrunnen for at en tydelig rørt Putin selv stod på Den Røde Plass og tok imot da den olympiske ilden nådde Moskva før jul. Så fortsatte ilden turen mot åpningssermonin i Sotsji via verdensrommet og Nordpolen som en manifestasjon om at Moder Russland igjen er blitt ufattelig stort.

NYLIG forklarte Putin selv hvorfor han har jobbet så hardt for at Russland skulle få disse lekene:

- Det er en moralsk dimensjon som vi russere ikke trenger å skamme oss over. Etter kollapsen til Sovjetunionen og la oss være ærlige; de blodige konfliktene i Kaukasus, har samfunnet vårt utviklet en negativ og pessimistisk holdning. Vi var derfor nødt til å vise oss selv at vi kan gjennomføre et så stort prosjekt med høy kvalitet. Men denne gangen gjelder ikke prosjekt et miltært forsvar, men det rent humanitære, sa Putin i et timelangt intervju med internasjonal presse, og tilføyde:

- Jeg tror OL er et skritt i riktig retning fordi lekene høyner både den russiske moralen og det arbeidet vi må gjøre i sosial -og helsevesenet. Til sammen vil dette gi et bede utgangspunkt for utviklingen vår.

NÅR det gjelder selve OL-utbyggingen har Putin satt seg to hovedmål. Det ene -- og klart mest kostbare -- er en regionalutvikling rundt Sotsji med hotellbygging og infrastruktur som kan gjøre området til Russlands nye ferieparadis. På den måten ønsker myndighetene å lede en større del av av den sterkt økende russiske turiststrømmen fra utland til innland. Størstedelen av russerne bor nord i land. Nå vil Putin at Syden-ferie også skal bety å reise sør i eget land.

Den andre målsettingen er oppbygging av moderne treningsanlegg for toppidretten. Oppløsningen av Sovjetsamveldet betydde også at russisk toppidrett mistet historiske arenaer som lå i de landene som forlot samveldet. Dette gjaldt for eksempel skøytesporten legendariske Alma Ata som Putin har brukt som eksempel på behovet for ny investering i russisk toppidrett:

- Det er en skam at skøyteløperne våre har vært nødt til å reise til Tyskland for å avholde russisk mesterskap, sier Putin, men ellers vil han ikke fokusere på russernes egen sportslige ære i Sotsji.

Det er et troverdig fokus.

FOR der Russland i kraft av sin tradisjonelle bredde i mange vinteridretter og den mangeårige ekstremt gode finansieringen av de ulike toppidrettsmiljøene uansett kommer til å gjøre det godt, er Putins nasjonale suksess mye tettere knyttet til selve gjennomføringen.

Eller som han innrømmet:

- Sotsji har de siste årene vært verdrens største byggeplass. For å være ærlig mangler vi erfaring på så store byggeprosjekter. Derfor har vi hatt mange ubehagelige diskusjoner om kostnadssprekker, utsettelser og dårlig kvalitet.

Det er i disse situasjonene at Putin har markert seg som eneveldig. For eksempel ved bevisst å bruke nasjonalt TV som scene for å sparke sjefen for det famøse hoppbakke-prosjektet som ble sju ganger dyrere enn planlagt:

- Å gi ros hadde ikke ført oss noe sted hen. Min jobb er altså ikke bare å dele ut medaljer, var Putins lakoniske kommentar til sparkingen.

DET er slike maktdemonstrasjoner og de stadige stramme inspeksjone til Sotsji som har gjort dette til Putins eget OL. Vinter-lekenes suksess er hans suksess, og til sammen blir dette i beste fall en gave til Russland.

Apropos gaver;  til Financial Times karakteriserte Putins treningskompis Arkady Rotenberg som eier det selskapet som har fått OL-avtaler for bygging av flyplass, veier, havn, kraftanlegg og rørledninger verdt 50 milliarder kroner, forholdet sitt til den russiske presidenten :

- Jeg har stor respekt for denne personen, og jeg tror at dette er en person som er sendt til landet vårt av Gud.

Hele Norges coronakart