Nå skinner Russland fra Nordpolen til verdensrommet

Vinterlekene i Sotsji er en gave fra Gud eller Putin.

PUTINS LEKER:  Det store øyeblikket. Russlands president Vladimir Putin erklærer vinterlekene i Sotsji for åpnet med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon som nærmeste vitne. FOTO: EPA/How Hwee Young.
PUTINS LEKER: Det store øyeblikket. Russlands president Vladimir Putin erklærer vinterlekene i Sotsji for åpnet med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon som nærmeste vitne. FOTO: EPA/How Hwee Young. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOTSJI-OL er Vladimir Putins gave til Russland. Kritikerne vil innvende at disse vinterlekene da samtidig er en gave til ham selv, men selve prosjektet er blitt så stort at det er grunn til å se dypere på det enn som så:

•• Gårsdagens åpningssermoni var først og fremst en markering av at stormakten Russland er tilbake helt i toppen av verdenssamfunnet med full historisk kraft.

Vinter-OL blir festen viser hva et økonomisk sterkt Russland kan ta seg råd til. Der restene etter det fallerte Sovjetsamveldet uten hell søkte om OL både i 1994 og 2000, er situasjonen under Putin ganske forandret. Inntekten pr. husstand er fordoblet, statsbudsjettene regnes jevnlig i pluss, utenlandsgjelden er borte og den russiske økonomien har vokst til verdens femte største.

Det var bakgrunnen for at en tydelig rørt Putin selv stod på Den Røde Plass og tok imot da den olympiske ilden nådde Moskva før jul. Så fortsatte ilden turen mot åpningssermonin i Sotsji via verdensrommet og Nordpolen som en manifestasjon om at Moder Russland igjen er blitt ufattelig stort.

NYLIG forklarte Putin selv hvorfor han har jobbet så hardt for at Russland skulle få disse lekene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer