Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå smiler Tiril igjen etter motgangen: - I fjor var det mest dritt

Var møkklei skiskyting.

VANT TESTRENN: Tiril Kampenhaug Eckhoff bommet fem ganger på 20 skudd, men vant likevel landslagsjentenes testrenn i Holmenkollen fredag formiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
VANT TESTRENN: Tiril Kampenhaug Eckhoff bommet fem ganger på 20 skudd, men vant likevel landslagsjentenes testrenn i Holmenkollen fredag formiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Skiskyttersesongen nærmer seg med stormskritt, og fredag gikk landslagsjentene et testrenn i VM-løypene i Holmenkollen.

Med pressen og hele landslagsapparatet tilstede vant Tiril Eckhoff (25) foran Fanny Horn Birkeland og junioren Ingrid Tandrevold. Eckhoff smilte om kapp med sola i nasjonalanlegget - sånn som hun nesten alltid gjør - etter seieren.

Nå har hun trua på at kommende sesong, som starter med verdenscupen i Östersund i månedsskiftet november-desember skal bli mye morsommere enn den vanskelige andresesongen etter gjennombruddet som ble avsluttet i våres.

Ble drittlei Sist sesong skulle bli året der Eckhoff virkelig tok steget opp i verdenseliten etter gjennombruddet med den individuelle OL-bronsen i Sotsji.

Det startet bra da hun vant sin første verdenscupseier i Sverige, men etterpå ble det rett og slett ikke noe gøy å være skiskytter for Tiril Eckhoff. Det ble altfor mye for 25-åringen fra Bærum utenfor Oslo.

Landslagstrener og storebror Stian Eckhoff sier:

- Det ble mye for Tiril forrige sesong. Hun gikk fra å være en som holdt på for seg selv og glimtet til av og til, til en som skulle være frontfigur og måtte forklare seg uansett hvordan det gikk. Hun trengte nok mer tid enn mange andre på å takle en sånn endring, og hun brukte mer energi på det enn mange andre, og da er det ikke så mye mer energi igjen til skiskyting.

- Hun var møkka lei allerede i januar. Vi måtte gi henne ferie for at hun skulle ha noe som helst motivasjon til å fortsette sesongen. Det har vært kjempeviktig læring, og nå er vi ferdige med fjorårssesongen. Vi har fått rydda opp rundt Tiril, og hun har et bra team rundt seg nå. Vi har blant annet fått inn noen nøkkelpersoner som kan håndtere media, og så har hun lært mye selv. Hun vil møte bedre forberedt til vinteren, sier han til Dagbladet.

Forstår seg selv bedre Da VM startet i Kontiolahti i mars var Tiril Eckhoff rett og slett drittlei. Hun var lei skiskyting, forventningspress og spørsmålene fra oss i media.

De siste månedene har hun brukt godt.

- Jeg tror ikke det kommer til å skje denne gangen, det var litt spesielt i fjor. Nå er jeg mer klar over hva som påvirker meg i sesongen. Jeg tok et kraftig oppgjør, med psykolog og alt i våres, og fant ut av mye rart. Nå er jeg mer klar over hvordan det fungerer å være meg. Psykologen og jeg snakket om ting jeg har opplevd og hvorfor jeg ble så sjukt sliten, sier hun til Dagbladet.

- Jeg bekymret meg for mye rart jeg kanskje ikke trengte å bekymre meg for. Jeg tar mye ansvar blant annet. Det gjelder å ha det gøy, og det hadde jeg ikke mot slutten i fjor. Da var det mest dritt.

Måtte bli mer proff Stian Eckhoff tror noe av motgangen handlet om evnen til å si nei.

SMILER IGJEN: Smilet er aldri langt unna for Tiril Eckhoff når ting er som de skal være. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SMILER IGJEN: Smilet er aldri langt unna for Tiril Eckhoff når ting er som de skal være. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Det innebærer å tørre å si nei dersom det er behov for det, og det innebærer å by på seg selv uten å utlevere alt, sånn at det ikke blir så personlig at man tar ting for mye innover seg. Man må kunne håndtere media uten at man legger så mye i det i etterkant. Det handler om å bli mer proff på det, sier han.

For Tirils del kom gjennombruddet kanskje også på verst mulig tidspunkt ettersom landslagets store frontfigur Tora Berger ga seg samtidig.

- Når du er i en angrepsposisjon, som Tiril pleide å være i, så var det greit da det gikk dårlig og bonus da det gikk bra. Plutselig kom det et ønske om å levere hele tiden. Noen håndterer det veldig greit, Tiril gjorde det ikke. Hun brukte veldig mye energi på det. I fjor måte vi redde stumpene mot VM, men da var mye gjort. I år vil hun gå færre renn for å ikke gå i kjelleren fysisk. Vi starter sesongen som vanlig og så gjør vi noen vurderinger underveis. Jeg er litt usikker på hvor mye hun skal gå i februar, sier Stian Eckhoff.

Bjørgen-sammenlikning Lillesøsteren sammenlikner situasjonen sist sesong litt med den langrennsjentene har vært inne i. Der har rutinerte Marit Bjørgen tatt en del av fokuset vekk fra de yngre jentene - i hvert fall fram til nå.

- Langrennsjentene skal være glade for at de har hatt Marit. Det var litt sånn «wow» for min del. Jeg var ikke forberedt på det som kom. Tora har tatt mye av presset tidligere, men nå står vi sterkere som lag. Framtida kommer til å vise at vi er i ferd med å bli et bedre lag, sier Tiril Eckhoff.

Det store målet kommende sesong er naturligvis VM på hjemmebane i Holmenkollen i mars. Tiril er krystallklar på hva som er målet i nasjonalanlegget.

- Målet er å ha det sykt rått. Jeg gleder meg.

TROR PÅ BEDRE SESONG: Tirils bror og trener Stian Eckhoff tror på en bedre sesong for lillesøsteren i år. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
TROR PÅ BEDRE SESONG: Tirils bror og trener Stian Eckhoff tror på en bedre sesong for lillesøsteren i år. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!