Iivo Niskanen tilgir Emil Iversen

Nå snakker han igjen etter krangelen med Emil Iversen: - Jeg måtte bare få det ut

I dag er det klart for en ny duell mellom Iivo Niskanen og Emil Iversen i de finske skoger. Overfor Dagbladet sier den finske verdensmesteren at han har fortrengt sammenstøtet med Meråker-gutten. Det tror ikke Iversen på.

TILGIVELSE: IIvo Niskanen tilgir Emil Iversen for hendelsen i Lahti-VM. Denne helga er rivalene klar for nye klassiske dueller i de finske skoger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILGIVELSE: IIvo Niskanen tilgir Emil Iversen for hendelsen i Lahti-VM. Denne helga er rivalene klar for nye klassiske dueller i de finske skoger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BREKKA (Dagbladet): «Iivo, Iivo, Iivo», ropte det finske hjemmepublikummet da Iivo Niskanen vant 15 kilometer klassisk under VM på hjemmebane i Lahti forrige vinter foran Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug.

Tre dager tidligere var stemningen langt mindre hyggelig etter at Niskanen og Emil Iversen krasjet i siste sving på sprintstafetten, slik at både Norge og Finland forsvant ut av gullkampen.

Da kokte det i Lahti. Niskanen hudflettet Iversen i målområdet og ropte flere ikke-siterbare banneord og spørsmål. Overfor Dagbladet snakker nå den finske langrennseneren ut om episoden.

- Hva var det du sa til Emil, Iivo?

Niskanen smiler lurt til Dagbladets journalist, før han sier:

- Jeg husker ikke nøyaktig, men jeg sa vel: «Er du seriøs? Gjorde du virkelig det der?». Emil beklaget med en gang, men det var vanskelig å tilgi ham i selve øyeblikket, forteller Niskanen til Dagbladet.

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da norske Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg var rasende. Vi så alle at det var Iversen sin feil. Jeg følte meg råsterk og tror jeg kunne ha vunnet det gullet. Derfor klarte jeg ikke å holde meg. Jeg måtte bare få det ut. Jeg var skikkelig forbannet, sier han.

Tilgir Iversen

At Niskanen vant gull på 15 kilometer klassisk noen dager seinere, hjalp ham imidlertid til å gå videre.

- Har du tilgitt Emil nå?

- Ja, jeg har tilgitt Emil Iversen. Jeg har glemt episoden. Jeg har fortrengt det. Det var bare uflaks. Jeg har ikke noe vondt å si om Emil. OL er fokus nå. Jeg håper vi kan kjempe der uten å krasje, sier Niskanen.

I dag møtes rivalene til en ny duell når minitouren i Ruka i Kuusamo starter med dagens sprint.

Lagkompis på det finske teamsprintlaget i Lahti-VM, Sami Jauhojärvi, har i likhet med Niskanen fortrengt sammenstøtet med Iversen fra Lahti.

- Jeg tenker ikke noe på det som skjedde der. Om vi tok gull eller bronse har ingen betydning nå. Det var kanskje noen tapte penger, men nå stortrives jeg med livet jeg lever med familien, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Iversen tviler

At Niskanen har fortrengt sammenstøtet, tror imidlertid ikke Iversen selv på.

- Vi er gode venner, men han har ikke glemt episoden. Det tror jeg ingenting på. Det kommer han ikke til å gjøre, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Men forholdet vårt er bra. Det var ferdig etter en halvtime, så det går fint.

Niskanen mener «greit» er et mer korrekt ordvalg enn «bra» når Iversen-Niskanen-relasjonen skal beskrives.

- Nja, vi har et greit forhold. Jeg snakker med alle i feltet. Det er en del «small talk», men det er selvfølgelig andre jeg snakker mer med, også i Norge, sier Niskanen til Dagbladet.

- Hvem da?

- Jeg har kjøpt en hest nå og vil i den anledning invitere Sjur Røthe og Pål Golberg på litt travmoro, hvis hesten min gjør det bra. Det er gøy å se at andre skiløpere også er interessert i det, forteller den finske verdensmesteren i visshet om at Røthe og Golberg begge har investert i travhest.

Northug-støtte

Under Lahti-VM stormet det mot Emil Iversen, som nå er tilbake i Finland for å gå verdenscupåpningen i Kuusamo.

Det var imidlertid to personer som utad tok Iversen i forsvar og mente at det i stedet var Niskanen som tabbet seg ut da han forsøkte å gå på innsiden av nordmannen: nemlig den finske kommentatorlegenden Anssi Kukkonen og Petter Northug.

- Etter min mening gjorde Niskanen en stor feil. Han hadde bedre ski og større fart. Han burde bare ha gått på utsiden. Der var det god plass. Hvorfor gjorde han ikke det? Det var en stor tabbe, sier Kukkonen til Dagbladet.

- Jeg har sett langrenn i 65 år, men har aldri sett at noen utøvere slippe til noen på innsiden. Det skjer ikke. Det burde Niskanen skjønt. Det var hans feil. Det var ikke Emil Iversens feil.

Petter Northug fulgte opp:

- Etter å ha sett bildene flere ganger, er jeg enig i det, skrev Northug i en SMS til Dagbladet, mens han ladet opp til femmila hjemme i Trondheim.

Denne helga sitter som kjent Northug hjemme igjen når kompisen Iversen skal konkurrere i Finland.

Niskanens fristilssatsing

Iivo Niskanen og Emil Iversen kjempet om seieren på 15 kilometer klassisk i verdenscupåpningen i Kuusamo i fjor og fulgte hverandre tett gjennom stort sett samtlige klassiskløp forrige sesong.

Denne helga er det klart for en nye klassiske dueller i den finske vinterbyen, men Niskanen håper at han har klart å utvide repertoaret til å bli en god fristilsløper også.

- Jeg håper å bli bedre i skøyting. I fjor fokuserte jeg bare på klassisk og Lahti. I år tenker jeg litt bredere og vil hevde meg mer som allrounder, opplyser Niskanen til Dagbladet.

Emil Iversen gleder seg til nye dueller med rivalen.

- IIvo er veldig god i klassisk, og jeg er også ganske god der. Jeg får prøve å heve meg litt og slå ham. IIvo er mannen å slå i klassisk også denne sesongen, mener den norske langrennsprofilen.

- Jeg vil også ta et steg i skøyting, akkurat som Iivo. Det er planen og målet, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer