Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå snakker Jotun-sjefen om korrupsjon og utnyttelse

- Jeg er urolig.

TIL STEDE: Jotun har lenge hatt en sterk merkevare i Qatar. Her er selskapets logo på den norske båten «Jotun» under World Powerboat Championship i Doha i 2007. Foto: Reuters / NTB scanpix
TIL STEDE: Jotun har lenge hatt en sterk merkevare i Qatar. Her er selskapets logo på den norske båten «Jotun» under World Powerboat Championship i Doha i 2007. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant selskapene som er involvert i store prosjekter før VM i Qatar, er malingsgiganten Jotun fra Sandefjord. Nå snakker selskapets Qatar-sjef Wael Fahmy for første gang om korrupsjons- og arbeidsskandalene som har rystet fotballverdenen før  mesterskapet.

- Jeg håper at VM i 2022 kan ha en positiv innvirkning på det qatarske samfunnet og skape glede for det qatarske folk, sier Fahmy til Dagbladet — og legger til at både selskapet og ham selv personlig håper mesterskapet kan føre til reform i Qatar:

- Vi håper også at tilstedeværelsen til Jotun og andre selskaper som jobber etter internasjonale standarder, sammen med den oppmerksomheten Qatar nå får internasjonalt, kan føre til en endring av qatarsk arbeidsliv.

- Svært urolig Bak flere av investeringene i infrastrukturen der fotballstjerner, -pamper og -turister skal kose seg i 2022 finnes det tusenvis av ødelagte liv. Qatar 2022 påpeker i en e-post til Dagbladet at ingen av de omkomne arbeiderne jobbet på «de offisielle VM-anleggene».

Men flere hundre gjestearbeidere har omkommet eller blitt alvorlig skadd mens de jobbet for andre store byggeprosjekter som skal ferdigstilles før VM - anlegg som vil være essensielle for at turneringen skal kunne gjennomføres. På landsbygda i Nepal møtte vi noen av dem og deres pårørende.

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer

- Nyhetssakene om arbeidsforholdene som en del mennesker jobber under i Qatar gjør meg svært urolig, sier Wael Fahmy.

Slik Dagbladet har fortalt har også Jotun levert maling til byggeprosjekter der det er avdekket det som beskrives som tvangsarbeid og grov utnyttelse av gjestearbeidere. Jotun leverer maling til en underkontraktør av den franske byggegiganten Vinci, i byggeprosjekter der arbeidsforholdene nå er under etterforskning av fransk politi.

READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary. Vis mer

- Har du følt deg ukomfortabel med at deres produkter kan ha blitt brukt på byggeplasser der gjestearbeidere er blitt utnyttet?

- Som malingstilbyder er vi bare involvert i et byggeprosjekt i en relativt kort tidsperiode, fortrinnsvis mot slutten av prosessen. Vi fører tilsyn for å forsikre oss om at det opprettholdes en akseptabel standard for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen mens det males.

Korrupsjon Også selve tildelingen av VM til Qatar er under politietterforskning. Den sveitsiske statsadvokaten har opplyst å ha funnet en rekke mistenkelige bankoverføringer knyttet til VM i 2022. Britiske Sunday Times har avslørt det som ser ut til å være omfattende korrupsjon før VM-tildelingen. VM-arrangørene i Qatar nekter hardnakket å ha gjort noe galt, men interne FIFA-dokumenter lekket til den britiske storavisa viser at den qatarske milliardæren og FIFA-toppen Mohammed bin Hammam nærmest kastet penger rundt seg mens han lobbyerte for Qatar-VM 2022.

- Jeg har ikke opplevd korrupsjon mens jeg har vært sjef for Jotun i Qatar. Men det som har kommet fram om korrupsjon er svært foruroligende, sier Fahmy — som understreker at Jotun har nulltoleranse for korrupsjon.

- Vi aksepterer ingen ulovlig eller uetisk oppførsel og gjør dette klart overfor alle våre mulige partnere. Vi har vært her siden 1982, og det er velkjent hva vi mener om korrupsjon. Det kan være derfor vi aldri blir utsatt for det.

Håper på reform Fahmy sier han og Jotun nå håper på endring i Qatar.

UROLIG: Wael Fahmy sier han og Jotun nå håper på endring i Qatar. Foto: Jotun
UROLIG: Wael Fahmy sier han og Jotun nå håper på endring i Qatar. Foto: Jotun Vis mer

- Vi håper nå at oppmerksomheten Qatar tiltrekker seg på grunn av VM i 2022 kan føre til reform. Et nylig eksempel er nyheten om endring av arbeidsmiljøloven slik at gjestearbeidere får rett på garantilønn, sier Fahmy.

Det ble i februar kjent at det skulle innføres en lovbestemt for gjestearbeidere i Qatar til å få full lønn utbetalt i tide. Da ordningen skulle innføres i midten av august — ble den imidlertid utsatt til november, og Amnesty har også uttalt at ordningen ikke dekker hundretusenvis av arbeidere som jobber for små selskaper.

KONTROVERS: Jotun leverer maling til en underkontraktør av den franske byggegiganten Vinci, i byggeprosjekter der arbeidsforholdene nå er under etterforskning av fransk politi. Blant disse prosjektene er byggingen av en T-bane i den nye byen Lusail. Foto: AFP / NTB scanpix
KONTROVERS: Jotun leverer maling til en underkontraktør av den franske byggegiganten Vinci, i byggeprosjekter der arbeidsforholdene nå er under etterforskning av fransk politi. Blant disse prosjektene er byggingen av en T-bane i den nye byen Lusail. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Ordningen har potensial i seg til å bli positiv, fordi et av hovedproblemene til mange gjestearbeidere er at de ikke får utbetalt full lønn når de skal. Men det er også en fare for at ordningen lanseres for å ta oppmerksomheten vekk fra at ingen andre reformer er på plass, sa Mustafa Qadri, Midtøsten-researcher i Amnesty til Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!