FLUORSKANDALEN I ITALIA

Nå snakker Swix-milliardæren om skandalen:

I ti år visste Andresen-eide Swix at arbeiderne hos fabrikken som lagde fluorsmøringen deres hadde astronomiske giftnivåer i blodet. Nå lover milliardæren bot og bedring.

SNAKKER: Johan Henrik Andresen er eier og styreleder i Ferd, et selskap som igjen eier Swix. Dagbladet avdekket at sportsselskapet i ti år visste at arbeiderne som lagde fluorsmøring for dem i Italia hadde astronomiske nivåer av fluor i blodet. For første gang svarer Andresen selv om skandalen. Video: Endre Vellene... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kommer til å følge opp bedre.

Det lover Johan H. Andresen, leder av Oljefondets etiske råd og eier av Ferd, som igjen eier Swix. For første gang svarer han nå selv om skandalen rundt Swix - sportsselskapet Andresen-familien har eid i flere tiår.

Visste i ti år

Dagbladet har avdekket at Swix i ti år visste at arbeiderne til kjemiselskapet som lagde fluorsmøringen deres hadde astronomiske verdier av en trolig kreftfremkallende miljøgift i blodet. I dag er Miteni konkurs, og ni personer hos dem og eierselskapet er tiltalt for miljøkriminalitet.

Årsaken er en gigantisk forurensningsskandale, der selskapet i en årrekke skal ha forgiftet drikkevannet til over 120 000 mennesker. Videre har PFOA-verdiene til arbeiderne nå fått konsekvenser – Miteni-arbeiderne har kraftig overrepresentasjon av kreft og annen alvorlig sykdom, og mange har dødd.

Swix har konsekvent nektet for at de har kjent til situasjonen i Italia. Swix og Ferd fikk nylig kritikk av etikkekspert Jon Vea – med lang fartstid i NHO og regjeringens etikkinformasjonsutvalg, og forretningsmann Arne Vannebo - enkemann etter Toril Stokkebø, som døde av trolig fluorrelatert kreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer