FLUORSKANDALEN I ITALIA

Nå snakker Swix-milliardæren om skandalen:

I ti år visste Andresen-eide Swix at arbeiderne hos fabrikken som lagde fluorsmøringen deres hadde astronomiske giftnivåer i blodet. Nå lover milliardæren bot og bedring.

SNAKKER: Johan Henrik Andresen er eier og styreleder i Ferd, et selskap som igjen eier Swix. Dagbladet avdekket at sportsselskapet i ti år visste at arbeiderne som lagde fluorsmøring for dem i Italia hadde astronomiske nivåer av fluor i blodet. For første gang svarer Andresen selv om skandalen. Video: Endre Vellene... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kommer til å følge opp bedre.

Det lover Johan H. Andresen, leder av Oljefondets etiske råd og eier av Ferd, som igjen eier Swix. For første gang svarer han nå selv om skandalen rundt Swix - sportsselskapet Andresen-familien har eid i flere tiår.

Visste i ti år

Dagbladet har avdekket at Swix i ti år visste at arbeiderne til kjemiselskapet som lagde fluorsmøringen deres hadde astronomiske verdier av en trolig kreftfremkallende miljøgift i blodet. I dag er Miteni konkurs, og ni personer hos dem og eierselskapet er tiltalt for miljøkriminalitet.

LOVER BEDRING: For første gang svarer Johan H. Andresen selv om skandalen rundt Swix - sportsselskapet Andresen-familien har eid i flere tiår. Foto: Lars Eivind Bones
LOVER BEDRING: For første gang svarer Johan H. Andresen selv om skandalen rundt Swix - sportsselskapet Andresen-familien har eid i flere tiår. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Årsaken er en gigantisk forurensningsskandale, der selskapet i en årrekke skal ha forgiftet drikkevannet til over 120 000 mennesker. Videre har PFOA-verdiene til arbeiderne nå fått konsekvenser – Miteni-arbeiderne har kraftig overrepresentasjon av kreft og annen alvorlig sykdom, og mange har dødd.

Swix har konsekvent nektet for at de har kjent til situasjonen i Italia. Swix og Ferd fikk nylig kritikk av etikkekspert Jon Vea – med lang fartstid i NHO og regjeringens etikkinformasjonsutvalg, og forretningsmann Arne Vannebo - enkemann etter Toril Stokkebø, som døde av trolig fluorrelatert kreft.

Begge pekte på Johan H. Andresens høye profil innen næringslivsetikk, og rolle som leder av Oljefondets etikkutvalg.

Svarer kritikerne

Dagbladet har forsøkt å få en intervjuavtale med Andresen, og stilt ham flere spørsmål via Ferd. Investeringsdirektør i Ferd og styreleder i Brav (Swix) Trond Solberg har svart for selskapet.

Men på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum sporet Dagbladet opp Andresen.

- Arbeiderne som lagde skismøring for Swix i Italia hadde voldsomme konsentrasjoner av gift i blodet. Det visste Swix i ti år. Hva tenker du om det?

- Akkurat den problemstillingen skal, i henhold til god eierskapstyring, styre og ledelse i Swix ta. Det spørsmålet har du stilt tidligere også til dem, så det svaret har du allerede fått.

- Flere kritikere - Jon Vea og Arne Vannebo, selv med tunge verv og erfaring i næringslivet - mener at du med den posisjonen du har, burde gå mer aktivt inn. Hva tenker du om det?

- Det får de mene.

Lover bedring

- Hvorfor mener du at dette ikke er din jobb som Swix-eier å mene noe om dette?

- Det er faktisk ikke min jobb. Ansvaret i en sånn bedrift ligger hos styret og de som har fagkompetanse. Det er ledelsen og de dere allerede har snakket med. Da overlater vi det til dem, og stoler på at de gir dere de rette svarene.

- Med den erfaringen og posisjonen du har innen etikk i næringslivet, hva mener du om at Swix har feilinformert om disse stoffene i årevis?

- De premissene er jeg ikke enig i.

- I 2013 sa Swix at fluoren ikke var farlig. Samme år sa myndighetene at dette var trolig kreftfremkallende?

- Vi har forholdt oss til de regler som gjelder til enhver tid, og det innestår vi for.

- Er det noe i håndteringen av Mitenis virksomhet som dere burde håndtert annerledes?

- I forhold til Miteni, og det er generelt sett også, de kravene vi kommer til å stille til leverandører - der kommer vi til å følge opp bedre. Vi kan ikke ta de svarene de gir oss for gitt, og kanskje heller ikke akseptere at vi bare besøker dem en gang imellom. Kanskje må vi også ha uanmeldte besøk på fabrikker, selv i Europa. For det overrasket oss ganske mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer