Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Nå snyter vi Northug igjen»

Svenskene vil ha allianse med andre nasjoner for å stoppe Petter.

KOMMER GULLET I DAG?: Petter Northug viste betryggende form under sprinten torsdag. I dag er han klar favoritt på 30 kilometer fellesstart med skibytte. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KOMMER GULLET I DAG?: Petter Northug viste betryggende form under sprinten torsdag. I dag er han klar favoritt på 30 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Følg fellesstarten i langrennsstudio fra klokka 12!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Fellesstart med skibytte er kanskje Petter Northugs største gullsjanse i VM.

Respekten for nordmannen er såpass stor at løpere fra ulike nasjoner vil samarbeide underveis for å bli kvitt ham - i hvert fall om man skal tro Anders Södergren.

- Ja, det tror jeg. Man trenger faktisk ikke å gå rundt og snakke sammen heller. Nå er det automatisk flere som vil være med og kjøre offensivt, sier han til Expressen.

- På grunn av Northug?

- Ja, alle vet jo hvordan det går om Petter er med på oppløpet.

- La dem prøve!
Noen har tilsynelatende gitt opp på forhånd. Axel Teichmann - som Petter i går pekte ut som en av de argeste konkurrentene - skal etter det Dagbladet kjenner til ikke være med. I stedet vil tyskeren konsentrere seg om intervallstarten på 15 kilometer klassisk.

Kanskje ikke så rart: Det er ikke mange som har fått så mye spurtbank av Northug som nettopp Teichmann.

Selv om Södergren hevder flere nasjoner vil samarbeide om å knekke Northug, tror landslagstrener Morten Aa Djupvik det blir med pratet.

-Jeg har veldig vanskelig for å tro at Marcus Hellner for eksempel skal hjelpe Dario Cologna fram til VM-gull og motsatt. Her blir det en kamp én mot én, og alle mot alle, sier han til Dagbladet.

- Men de vet vel at de har en bedre sjanse om de spurter mot hverandre enn mot Petter?

- De må gjerne prøve å samarbeide, det er bare å øke farten og gå, svarer Djupvik.

Skryter av sykkeltaktikk
Nettopp det har da også svenskene planer om å gjøre. Northug har garantert ikke glemt hvordan Hellner avgjorde fellesstarten med skibytte i OL, da svensken tråkket av staven hans halvannen kilometer fra mål og avgjorde spurten enkelt i Petters fravær.

«Nå snyter vi ham igjen», står det over hele coveret i Expressens VM-seksjon i dag.

I etterkant av Hellners gulløp har svenskene benyttet enhver sjanse til å slå seg på brystet over «sykkeltaktikken» de benyttet underveis: Johan Olsson stakk, mens lagkameratene bremset på resten av feltet.

- Det har blitt en helt annen innstilling i fellesstarter etter det. Nå samarbeider man og ønsker å kjøre mye tøffere, sier Olsson til Expressen.

Djupvik inviterer svenskene til å forsøke samme taktikk igjen - og lar det skinne gjennom at han ikke akkurat frykter det.

HUSKER DU?: Petter Northug lå i posisjon til å vinne da Marcus Hellner tråkket av staven hans halvannen kilometer før mål under fellesstarten med skibytte i OL. Nordmannen måtte gi opp og måtte se svenskene feire i målområdet. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
HUSKER DU?: Petter Northug lå i posisjon til å vinne da Marcus Hellner tråkket av staven hans halvannen kilometer før mål under fellesstarten med skibytte i OL. Nordmannen måtte gi opp og måtte se svenskene feire i målområdet. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Helt topp! La dem prøve, sier jeg.

- Du tror ikke de har sjanse til å lykkes?

- Nei.

- Tror du på et morderisk tempo fra start?

- Jeg har vanskelig for å tro at noen får stikke, det er så mange som er interessert i å kjøre hardt.

- Kommer Petter til å bruke stavbrekket i OL som en motivasjon?

- Det er ikke tvil om at han er grinete på grunn av det som skjedde. Men det er vanskelig å irritere seg over noe man ikke får gjort noe med. At en stav blir tråkket av er et hendig uhell i kampens hete. Det var rett og slett bare uflaks.

- Tror Petter det var uflaks?

- OK, uhell da. Men selvfølgelig har det irritert ham. Jeg tror det ligger i bakhodet hans, ja, sier Djupvik til Dagbladet.

Northug selv er ikke redd for at det skal bli kjørt hardt i feltet fra start.

- Løypa er veldig hard, så man må være i front hele veien. Jeg tror folk vil forsøke å angripe allerede på en andre runden, så man må være våken. Jeg tror det vil bli kjørt jevnt hardt hele veien, fra start til mål. Jeg tror folk kommer til å dette av underveis, og tror ikke så mange løpere vil være med de to siste rundene, sa han på gårsdagens pressekonferanse.

IKKE REDD FOR HØYT TEMPO: Petter Northug sier han håper det blir kjørt hardt fra start. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE REDD FOR HØYT TEMPO: Petter Northug sier han håper det blir kjørt hardt fra start. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media